(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Jeroen ken je waarschijnlijk beter als CNNBS binnenkweker. Hij is echter ook een van de tien buitenwiet-correspondenten die we deze zomer zullen volgen. In dit eerste buitenwietverslag, groeit hij zijn autoflowers voor en verpot hij ze op zijn eigen speciale manier.

High allemaal! Het buitenwietseizoen is begonnen en daar word ik persoonlijk altijd heel blij van. Rond de kerstdagen ben ik al bezig om uit te zoeken welke wietsoorten ik buiten zal kweken. Het buitenwietseizoen is voor mij dan ook de mooiste tijd van het jaar. Ik vind het heerlijk om buiten te worden omringd door mijn eigen favoriete planten.

Win win situatie

Ik kies altijd voor autoflowers buiten, omdat ze voornamelijk snel klaar zijn en makkelijk te verzorgen zijn. Ik hoef me daardoor ook niet druk te maken om tuinverlichting bijvoorbeeld want bloeien doen autoflowers evengoed wel. Ook worden ze niet zo groot en is verduisteren ook niet nodig. Een win-win situatie zeg ik dan!

Helaas zijn maar drie van de vijf zaadjes ontkiemd. Er zullen daarom later nog twee nieuwe planten bijkomen, want ik wil in ieder geval wel het gedoogde aantal van vijf wietplanten kweken buiten. De gelukkige zaden die wel uitkwamen zijn Strawberry Milkshake, Girl Scout Cookies en Gorilla Glue #4. Al deze strains komen uit de stal van B-S-B Genetics (Birmingham Seed Bank). Dit is een sterke, relatief nieuwe speler op de markt met hele mooie genetica, uit zowel Spanje als de booming Amerikaanse cannabiswereld. Een aantal B-S-B zaden zijn te koop bij Zamnesia en zeker de moeite waard.

Hoe ik de zaden ontkiem hoef ik niet meer te vertellen denk ik zo; de meesten kennen ondertussen wel het gripzakje-proces, dus de foto’s daarvan zal ik jullie besparen. Mocht je toch niet weten waar ik het over heb, dan is hier alsnog een artikel over het ontkiemen op deze manier.

Voorgroeien

Ik heb mijn zaailingen na het ontkiemen in een klein potje gedaan om ze daar te laten wortelen en voorgroeien. Ik doe autoflower zaden persoonlijk nooit direct in hun eindpot zoals dat vaak aangeraden wordt. Ten eerste geloof ik niet in die autoflower do’s and don’ts, en ten tweede is het voor mij niet handig want ’s nachts gaan de kleine potjes in mijn zelf gemaakte voorgroeikastje waar een 2×36 Watt T-Neon armatuur in hangt. In hun eindpotten zouden ze daar nooit passen.

Met het voorgroeikastje kan ik de dames 24/7 voorzien van licht en krijgen ze een goede start. Omdat ik nog niet veel plant heb om te laten zien – laat staan over te vertellen – zal ik proberen uit te leggen hoe ik op mijn manier de potten met aarde vul. Ik gebruik 20-literpotten en dat doe ik om de potten verplaatsbaar te houden.

Met regen, wind en slecht weer dus, kan ik de dames naar de schuur verplaatsen. ’s nachts gaan ze daar ook heen want ik heb al eens eerder wietdieven in mijn tuin gehad. Het is heel zuur als je aan het eind van de zomer ’s morgens ontdekt dat al je wietplanten weg zijn.

Verpotten

De pot heb ik aan de buitenkant beplakt met een warmte werende kunststof dakbedekking. Zo worden de potten in de zon niet zo heet en verbranden de wortels niet. Ik gebruik buiten altijd de Ultimate Soil van DNA en Mills. Deze aarde bevat korrels die bij elke waterbeurt een beetje voeding afstaan. Dit alles maakt het buitenwietseizoen heel makkelijk. Ik hoef bijna niks bij te voeren en kan simpelweg water geven en klaar is Kees.

De potten water ik in met 1,5 liter water met 1 milliliter Mills Start-R. Start-R is een wortelstimulator. Ik doe als eerste een laagje aarde in de pot waar ik vervolgens een PVC-buis in het midden op zet. Na deze eerste laag doe ik meteen een laagje water over de aarde en daar een schepje Mills Vitabricks overheen. Vitabricks is een organische silicium toevoeging die de planten vrij kunnen opnemen als ze daar behoefte aan hebben.

Vervolgens vul ik de pot laag voor laag om de PVC-buis heen. Na elke laag aarde doe ik de aarde weer nat maken en weer een laagje aarde. Op deze manier weet ik zeker dat de aarde op elk niveau vochtig is en staat een vlotte groei de dames niet in de weg. Wanneer de pot helemaal vol is, vul ik de PVC-buis met een Lightmix of kokos. In ieder geval iets wat weinig tot geen voeding bevat. Zo kan de penwortel van de zaailingen zonder al te veel voeding tegen te komen naar beneden groeien.

Zaailingen kunnen niet zo goed tegen voeding en autoflowers hebben de beste kans als ze de eerste drie weken na ontkiemen volledig hun gang kunnen gaan. Zodra de bloei erin schiet stoppen ze bijna helemaal met groeien, dus een goede start is het halve werk.

Als de pvc pijp vol is dat trek ik deze er voorzichtig uit, en ben ik klaar voor de transplantatie. Ik graaf een kuiltje waar het kleine potje met de zaailing precies in past. Vervolgens laat ik de kluit ondersteboven op mijn hand uit het potje glijden. En die past dan weer perfect in het eerder gemaakte gat, easy does it.

Om de aarde in de zon niet te snel te laten uitdrogen, kan je ervoor kiezen om bijvoorbeeld hydrokorrels op de aarde te leggen. Spoel de korrels wel goed voordat je ze gebruikt.

Happy growing en tot over een paar weken, Jeroen

(advertenties)