(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Van de Amsterdamse krant Het Parool mag je verwachten dat ze een beetje verstand van wiet hebben. Tenslotte zit een derde van alle coffeeshops in de hoofdstad. Maar nee hoor, onder de kop´Wiet blijft voor toerist hét risico´wordt er veel onzin beweerd!

Vorige week dook er een dronken en stonede Italiaanse toerist onder een bus, een idiote actie die hij met de dood moest bekopen. Triest verhaal uiteraard, maar voor Het Parool blijkbaar ook een reden om eens met een lekker ongenuanceerd artikel over de gevaren van wiet te komen… De krant heeft het bijvoorbeeld over ´de zoveelste buitenlandse drugsdode´, zonder met cijfers te komen of het containerbegrip drugs te specificeren. Zoals iedereen die zijn vakliteratuur over cannabis bijhoudt weet, is er nog nooit 1 cannabisdode waar dan ook op de wereld gevallen.

De aankondiging van het stukje cannabis bashen op de website van Het Parool

De aankondiging van het stukje cannabis bashen op de website van Het Parool

‘Overdosis door blowen’

De krant schrijft vervolgens: ‘Sommige buitenlandse toeristen reizen speciaal naar Amsterdam voor de drugs, vooral wiet. Maar juist zij kunnen in grote problemen komen.’ In onderzoeker Ton Nabben van de Universiteit van Amsterdam iemand gevonden die cannabis onverbloemd beschuldigt van een hoop ellende. We citeren: “Amsterdam is uniek in de wereld op het gebied van drugs. Er zijn hier meer dan tweehonderd coffeeshops, waar je zo kunt binnenlopen, iets van de menukaart kunt kiezen en vrij kunt blowen. Vaak willen toeristen in de korte tijd van hun bezoek van alles proberen wat in hun eigen land verboden is. Het risico van een overdosis en het combineren van verschillende soorten drugs is daarom groot.”

Goed, allereerst bestaat een overdosis wiet niet. Dat schreven we al eerder op RollingStoned, omdat dit misverstand wel vaker van stal wordt gehaald door tegenstanders. Nogmaals, speciaal voor Het Parool dan: Joep Oomen van ENCOD – European Coalition for Just and Effective Drug Policies: “Ik denk niet dat het ooit in de geschiedenis is voorgevallen dat iemand door het gebruik van cannabis overleden is. Cannabis intoxicatie is zeker dodelijk, maar daarvoor moet iemand een derde van zijn gewicht in cannabis opnemen. Voor iemand van 50kg is dat tussen de 15 en 18kg in een korte periode. Dat terwijl 10 gram per dag voor zware gebruikers al heel wat is.” En trouwens, het gebruik van wiet is in heel veel landen al lang niet meer verboden!

‘Nederwiet heeft extreem veel THC’

Het cannabis bashen gaat vrolijk verder in de Amsterdamse stadskrant. Nabben noemt de problemen door wiet onderbelicht. “De grote meerderheid van de drugsincidenten waar de ambulance voor uitrukt, komt door cannabis. Slechts een klein deel van de problemen komt door paddo’s – toch heeft iedereen het daar altijd over.” Het Parool schrijft erachteraan dat ‘nederwiet extreem veel THC heeft’, hetgeen al jarenlang niet meer het geval is! Volgens het Trimbos Instituut steeg dat tot 2004, naar zo’n 20% maar zette daarna een snelle daling in tot 13,5% THC in 2013… In het buitenland, waar die ‘drugsdoden’ vandaan komen is de wiet tegenwoordig vaak veel sterker!

De ware drug die voor veel ellende zorgt in Amsterdam...

De ware drug die voor veel ellende zorgt in Amsterdam…

Volgende bewering van Het Parool: ‘Vooral voorgedraaide joints zijn vaak te krachtig voor toeristen’. Alsjeblieft, laat ons niet lachen: als er ergens weinig wiet of hasj in zit is het wel in die voorgedraaide joints, waar vaak genoeg gruis of ander restmateriaal in verwerkt wordt. Als je zo’n jointje openscheurt moet je met een loep zoeken naar iets groens… Toch is onderzoeker Nabben ook hier graag bereid er nog een schepje overdrijving bovenop te doen. “Dan vallen ze letterlijk van hun kruk, worden ze misselijk of trekken ze wit weg. Ook spacecake – cake met wiet – geeft een grote kans op trippen, doordat de drug in deze vorm moeilijk te doseren is en de kans op een overdosis dus groot.”

Aap uit de mouw: het is alcohol!

Zucht. Uiteindelijk, op tegen het einde van het artikel komt de aap uit de mouw. Alcohol blijkt de ware boosdoener, maar die wordt door de instanties NIET als druggerelateerd gezien bij de incidenten met toeristen. Zodat de krant kan melden ‘dat 44 procent van de incidenten in Amsterdam samenhangt met gebruik van cannabis als enige drug, en dat ook deze gevallen overwegend toeristen betreffen’ (volgens de Monitor Drugsincidenten 2012 van het Trimbos Instituut). De enige zinnig opmerking in dit verhaal komt van Chareen Soekardjo, van Jellinek: “Vaak gebruiken de toeristen cannabis tegelijk met alcohol. Een slechte combinatie die voor veel gezondheidsproblemen zorgt.”

RollingStoned concludeert dan ook dat er een andere kop boven dit verhaal had moeten staan in plaats van ´Wiet blijft voor toerist hét risico´. Beter was geweest: ‘Alcohol is dé killer drug voor toerist’.

(advertentie)