(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Tientallen mails krijgen wij wekelijks, met uiteenlopende onderwerpen. Van kwekers die Lieve Muna een vraag stellen over rare vlekjes in hun wietplant tot slachtoffers van overijverige wijkagenten. Tips over cannabis wetenswaardigheden of dramatische getuigenissen van ziekte en mediwiet als heilsoldaat. Maar zelden ontvingen we zo’n uitgebreide en krachtige mail als die van medicinaal cannabisgebruiker Jayson Couture. ‘Ik begrijp heel erg goed wat cannabis voor mensen kan betekenen en heb een stuk geschreven over de toekomst in Nederland omtrent cannabis beleid’, schrijft hij. In het kader van Pasen en (hopelijk) dus een beetje nadenken over ’t leven, plaatsen we zijn ‘evangelie’ integraal. Gewoon omdat het kan en in dit geval ook moet…

Trust nobody!

Het jaar 2017 begon voortvarend met positief politiek nieuws omtrent de regulering van de cannabisteelt. De Tweede Kamer stemde op 21 februari 2017 in met de ‘wietwet’ van D66. Teelt en transport van hennep en hasjiesj, nu verboden, kunnen straks onder toezicht van de overheid plaatsvinden. Net als de verkoop aan de voorkant van de coffeeshop wordt dan ook de veelbesproken achterdeur gereguleerd en gedoogd. Inmiddels is het begin 2018 en weten we dat er slechts ‘’proeven’’ gehouden zullen worden in 10 aangewezen gemeentes. En boem, het hele onderwerp valt stil, niemand weet nog hoe het er uit komt te zien en de jacht op de zogenaamde cannabis criminelen wordt onverminderd doorgezet.

Met geen woord wordt er gerept over de onschuldige thuiskweker die zijn eigen cannabis produceert en dat doet vanwege geldige (vaak medische) redenen. De Nederlandse cannabis is veelvuldig negatief in het nieuws te vinden vanwege haar slechte kwaliteit en vanwege de toevoegingen van middelen die absoluut niet op een cannabisplant thuishoren. Daarnaast blijft de prijs van cannabis stijgen en probeer dat als hardwerkende Nederlander maar bij te houden. In Amsterdam betaal je gemakkelijk 15 tot 20 euro per gram voor middelmatige cannabis. Dat de cannabis van matige kwaliteit is heeft verschillende redenen.

Zolang het illegaal blijft om cannabis te telen zal het alleen gedaan worden door mensen die met ontzettende haast aan de slag moeten. Immers is de kans op ontdekking groot en dan begint de echte ellende pas. Hier zal ik straks nog op terug komen. De achterdeur wordt nu dus betreden door telers die niet te identificeren zijn, de zogenaamde ‘’criminelen’’. Veel van deze gelabelde ‘’criminelen’’ hebben nog nooit ook maar 1 eurocent gestolen en hebben geen strafbladen. Het label is echter snel geplaatst want in de wet staat nou eenmaal dat het illegaal is. Probeer dit verhaal maar eens uit te leggen aan iemand die er ver vanaf staat. Er is geen touw aan vast te knopen. Er zijn zat cannabis telers die Nederland naar een hoger niveau willen tillen en biologisch gekweekte cannabis willen aanbieden om de Nederlandse cannabis niet meer negatief in de media te zien of horen.

Je hoofd spreekwoordelijk op een spies

Er worden steeds minder plantages ontdekt volgens cijfers en dat is eigenlijk een logisch gevolg van de omstandigheden. De verhalen van gepakte plantages liegen er niet om.

Ik wil allereerst aangeven dat als er een plantage opgerold wordt met 250 planten, afgetapte stroom en met een onveilige ‘’werkplek’’, ik totaal GEEN medelijden heb met de desbetreffende criminelen. Deze criminelen verpesten het voor een groot deel telers die echter en alleen zijn of haar eigen cannabis wenst te consumeren en dat lijkt mij een goed recht in Nederland. Dat wat betreft de overenthousiaste plantages. Wat nou als er iemand een stuk of 5 planten kweekt? Is dat dan meteen een crimineel?

Je kan maar beter uit de handen van politie en justitie blijven. Wordt je gepakt met een stuk of 5 cannabis planten dan heb je een ontzettend groot probleem. Het label is al snel geplaatst en je wordt gevoerd aan een rechter die zich over jouw lot mag ontfermen. Gelooft u mij, welk verhaal u ook wenst te vertellen voor de rechter, het ziet er absoluut niet goed uit voor u. Deze rechters hebben alle verhalen al gehoord en die van u zal ze echt niet warmer of kouder maken. Je huurhuis kan je vaarwel kussen en je wordt naakt de straat opgegooid. De ellende begint nu pas, en dat terwijl je simpelweg je eigen cannabis wil produceren en consumeren, iets wat allerminst crimineel of strafbaar genoemd kan worden. Mocht u voor de rechter verschijnen, dan is de kans groot dat je hoofd spreekwoordelijk op een spies terecht komt. Over de eventuele gevolgen voor u zal de rechter zich geen seconde zorgen maken, u overtreed immers de wet en het verhaal is overduidelijk. Je wordt met de grond gelijkgemaakt en het label is er eentje die er niet meer vanaf gaat: doorgewinterde crimineel.

Ik kan u met zekerheid meegeven dat er een hele grote groep telers is, die geen stroom aftapt, geen bemoeienis heeft in het criminele circuit en ook maar al te graag belastinggeld wil afstaan voor hun zwaar ondergewaardeerde teelt inspanningen

Mijn frustratie komt dus niet voort uit alle veroordelingen die er omtrent de productie van cannabis uitgesproken worden. Er zijn genoeg zaken waar het overduidelijk is dat de persoon in kwestie bakken met geld heeft verdiend waar geen belasting over is afgedragen en dat is een serieus vergrijp in Nederland. Dat brengt mij bij de zaak van de twee principiële wiettelers uit het Groningse Bierum die in 2014 zonder straf zijn weggekomen met het telen van hennep. Tijd om eerst even wat details van deze zaak prijs te geven. In de afgelopen jaren voor 2014 is bij het stel een onvoorstelbaar aantal van 2500 hennepplanten aangetroffen en in beslag genomen. Daarnaast werden er nog eens 900 stekken en 800 kilo henneptoppen in beslag genomen. Dames en heren, u leest het goed, de aantallen zijn niet overdreven door mij of iemand anders. Dit stel is er dus vanaf gekomen ZONDER straf omdat zij netjes belasting geld afdroegen aan de fiscus. Toen ik dat over het belastinggeld las moest ik eerst lachen maar na verder onderzoek bleek daadwerkelijk dat het stel belasting geld afdroeg.

Gestript tot op je onderbroek door de rechter

Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat dit door de vingers wordt gezien? Een ieder van ons zou wel graag met de fiscus afspraken maken over het afstaan van belastinggeld als zij er vervolgens hartlustig op los kunnen kweken. Mijn mond viel open van verbazing. Daarnaast werd het stel niet veroordeeld omdat zij geen stroom aftapten en geen bemoeienis hebben met het criminele circuit. Ik kan u met zekerheid meegeven dat er een hele grote groep telers is, die geen stroom aftapt, geen bemoeienis heeft in het criminele circuit en ook maar al te graag belastinggeld wil afstaan voor hun zwaar ondergewaardeerde teelt inspanningen.

U leest het dus goed, dit stel is er erg goed vanaf gekomen en dat terwijl er 2500 hennep planten ter plekke werden aangetroffen. Het is de wereld op zijn kop en het zette mij dus ontzettend aan het denken. Zou een ieder van ons er zo goed vanaf komen? Open kaart willen we allemaal wel spelen, maar ik ben er van overtuigd dat de eerlijkheid in combinatie met cannabisteelt niet loont. Komt u in handen van de politie of justitie dan begint de echte nachtmerrie pas. Verklaart u maar wat u met 8 cannabis planten wil gaan doen. Eigen gebruik zegt u? Nee beste burger, daar geloven wij geen zak van. De rechter zal u in ieder geval zeker niet sparen. Je wordt tot je onderbroek gestript en zo op straat gegooid.

Regelgeving of pesterij

Komt u bij de rechter en verklaart u vanwege medische redenen uw eigen cannabis te kweken? Dat zou toch op zijn minst een verzachtende omstandigheid moeten zijn? Forget it! De wet omtrent cannabis is op dit moment als volgt geregeld. U zou zelf maximaal 5 cannabis planten kunnen kweken en hierbij mag u slechts gebruik maken van 1 hulpmiddel. Het is dus kiezen of delen, of je gebruikt alleen een lamp en plaatst de planten in je woonkamer (geen goed idee vanwege de intense geur/stank), of je gebruikt alleen een afzuiger (maar u moet dan in het donker kweken of zo?).

De regelgeving op dit moment heeft veel weg van een gemene pesterij. Er zijn blijkbaar mensen die zeggen dat ze met 5 planten perfect uit de voeten kunnen en dat verbaast mij uiterst. Deze groep mensen willen mij dus vertellen dat zij met slechts 1 hulpmiddel (lamp, afzuig, tent, ventilator etc.) genoeg cannabis kunnen kweken voor 3 tot 4 maanden? LARIEKOEK! Dat is onmogelijk. Dan zijn er verhalen dat je buiten (in de buitenlucht) gemakkelijk met 5 planten zou kunnen doorkomen. Daar zit iets in, echter de politie rukt veelvuldig deze kwetsbare planten uit de grond en maakt er doodleuk foto’s van alsof ze op een festival staan.

Blijf uit handen van politie en justitie

Diezelfde justitie die gezworen heeft u te allen tijde te beschermen zal er geen seconde aan twijfelen om u met de grond gelijk te maken. Er zal niet gekeken worden naar verschillende situaties want in de ogen van de handhaving bent u een doorgewinterde crimineel. Het zijn deze ondoordachte uitspraken die mij er toe hebben gezet om dit stuk te schrijven. Er zijn mensen die zich zelf dagelijks opsluiten in huis en niemand vertrouwen zodat zij met hun eigen cannabis kunnen blijven werken en niet verraden worden. De enige reden dat er überhaupt nog plantages worden opgerold is een anonieme tip van de jaloerse buurman of buurvrouw. In een enkel geval gaat het om stank of lawaai overlast en dan ben ik de eerste die zegt : eigen schuld dikke bult. Vertrouw niemand is mijn tip en blijf koste wat het kost uit de handen van politie en justitie want die zullen er geen seconde minder om slapen als u straks met alle problemen te kampen heeft.

Ik zou willen dat ik mijn verhaal kon beëindigen met eventuele tips and tricks maar het is in deze tijd belangrijk om af te wachten wat de overheid met ons van plan is. Het label van ‘’crimineel’’ gaat er maar moeilijk af dus hou vooral wat u aan het doen bent voor u zelf, hoe onschuldig het ook lijkt, een ander zal het nooit kunnen begrijpen. Trust nobody!

Jayson Couture

(advertenties)