(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het parlement van Zwitserland telt 2 kamers en de kleinste daarvan heeft nu unaniem (!) een wetsvoorstel aangenomen dat het mogelijk maakt om onderzoeken en pilot-programma’s te starten met cannabis. Indien ook de Nationale Raad – de tweede en grotere parlementskamer – akkoord gaat zullen er binnenkort zelfs ‘coffeeshops’ verrijzen in het Alpenland!

Roep van steden om experimenten

Het besluit van de Zwitserse Raad van Staten stelt voor om de huidige federale drugswet open te breken met een amendement dat voorziet in experimenten met legale cannabisverstrekking en wetenschappelijke ‘researchprojecten’. De vergelijking met Amsterdam en onze coffeeshops wordt dan ook al nadrukkelijk gemaakt door de lokale media.

Het wetsvoorstel komt op een moment dat diverse steden in Zwitserland – zeg maar alle grote plaatsen zo’n beetje – roepen om zulke wietproeven. De raad heeft 46 leden die de Zwitserse kantons vertegenwoordigen.

Aanpassing drugswet noodzakelijk

Tot nu toe weigerde het ministerie van Volksgezondheid zulke verzoeken steevast, daarbij verwijzend naar het ontbreken van een legale juridische basis onder de huidige narcoticawet. Nadat de minister afgelopen november opnieuw een wietexperiment van de stad Bern afwees, gaf men nadrukkelijk aan dat er hiervoor een ‘experiment paragraaf’ aan de wet moet worden toegevoegd.

Bern heeft al vaker een verzoek ingediend en in hun laatste voorstel was het idee om duizend bestaande cannabisconsumenten legaal hun wiet en hasj te laten kopen. Dat zou dan plaats moeten vinden in apotheken en wetenschappelijk geëvalueerd worden, zodat het als basis voor toekomstig wietbeleid kan dienen. ‘Er was echter een noodzaak voor wetenschappelijk onderbouwde feiten voor de toekomstige regulering van cannabis’, stelt parlementslid Roberto Zanetti van de sociaal-democraten.

Het lijk erop dat Zwitserland binnenkort een nóg leuker land wordt, zeker voor cannabisliefhebbers… [foto: Canna Obscura/Shutterstock]

Tolerantie in praktijk

De wet gaat nu naar de grotere parlementskamer: de Nationale Raad. Daarin zitten 200 leden en zij hebben uiteindelijk het laatste woord over de mogelijke wetenschappelijke experimenten met legale wiet.

Gelukkig doen de Zwitsers in de praktijk al niet meer zo heel moeilijk over cannabisbezit en -consumptie. Als je minder dan 10 gram op zak hebt is dat ‘gedecriminaliseerd’ en in de meeste cantons levert het je geen straf meer op. Als je openlijk blowt wordt dat meestal nog wel bekeurd en mag je 100 Zwitserse francs aftikken.

CBD met 1% THC hit in Zwitserland

En er zijn zelfs al de nodige ‘coffeeshops’ open in het Alpenland. Daar worden echter nog geen White Widow, Silver Haze of andere THC-knallers verkocht, maar CBD-dominante wiet met maximaal 1% THC erin. Ja, dat mag daar dus gewoon, in tegenstelling tot de rest van Europa waar een limiet van 0,2 of 0,3% THC in CBD-producten wordt gehanteerd.

Voordeel van géén EU-lid zijn, dan mag je lekker je eigen cannabiswetten maken… Wordt vervolgd dus!

[openingsbeeld:  AHPhotosWPG/Shutterstock]
(advertentie)