(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

In de media lees je berichten als ‘Hennepkwekerij opgerold’ en ‘Hennephandelaar met henneptoppen gearresteerd’. Hier klopt dus helemaal niks van. Hennep is geen wiet. Wiet is geen hennep. Coffeeshopeigenaar Nol van Schaik legt het voor eens en altijd uit!

Volgens ons is er geen actievere coffeeshophouder dan Nol van Schaik, eigenaar van drie Willie Wortel coffeeshops – Sinsemilla, Indica en Sativa – in Haarlem. Twee weken terug nog een online actie om alle niet-gewelddadige cannabisgevangenen uit de gevangenis te krijgen, vorige week het ophef veroorzakende stuk over vervuilde wiet en de gezondheidsrisico’s daarvan.

Waar Nol, net als wij bij RollingStoned en eigenlijk alle cannabisliefhebbers, een punthoofd van krijgen is het voortdurende gebruik (misbruik) van het woord hennep als daar iets heel anders bedoeld wordt. Hennepkwekerijen, henneptoppen, hennepknippers… de media bedoelen in 99,99 procent van de gevallen iets anders, namelijk wiet. Gratis en voor niks, voor eens en altijd:

HENNEP-les van Nol van Schaik

Een prachtig hennepveld. Al rook je het in 1 middag op, dan word je nog voor geen meter stoned!

Een prachtig hennepveld. Al rook je het in 1 middag op, dan word je nog voor geen meter stoned!

In Groningen kweekt de firma Hempflax hectares hennep, open en bloot, je zou verdwalen tussen de metershoge planten als je het hennepveld in zou lopen. Als de planten rijp zijn, worden ze met grote landbouwmachines geoogst om verwerkt te worden in een fabriek die machines gebruikt om de hennep gebruiksklaar te maken. Dit gaat al jaren ongestoord zijn gangetje, en je zou je af kunnen vragen waarom de politie en Opstelten er niet alles aan doen om deze enorme hennepplantages te ontruimen en de kwekers te arresteren en op te sluiten.

Het is nog opvallender dat deze hennep niet wordt gestolen of ‘geript’ door criminelen, terwijl er geeneens een hek om de velden staat! Er worden volgens de pers ook regelmatig partijen ‘hennep’ gestolen of geript, daar vallen zelfs doden door! We lezen wel dagelijks in de krant dat er een hennepkwekerij is opgerold, en meestal wordt daarbij vermeld dat de hennepkweker, verantwoordelijk voor de productie van de hennepplanten is gearresteerd en zal worden berecht. De hennep zou, gedeeltelijk, voor de coffeeshops bedoeld zijn, zodat we ook af en toe in de pers mogen lezen dat de voorraad ‘hennep’ van een coffeeshop is ontdekt, of dat een coffeeshop te veel ‘hennep’ op voorraad had.

De in coffeeshops aangeboden wiet, ook wel Nederwiet genaamd, heeft niets met hennep te maken; hennepplanten zijn namelijk niet of nauwelijks te roken. Ze bevatten te weinig psycho-actieve stoffen om high of stoned van te worden

Het gebruik van het woord ‘hennep’ door de politiek, de politie, en vooral door de pers, slaat niet op het geestverruimende kruidje dat in coffeeshops wordt verkocht, en door honderd duizenden cannabis consumenten in Nederland wordt gerookt.
Deze groep mensen, de cannabisdetaillisten en de coffeeshoppers, onderscheidt de in coffeeshops aangeboden THC-rijke rookwaren in twee groepen, namelijk wiet en/of hasj, twee producten afkomstig van de cannabis plant. Nederwiet is geen hennep, het wordt niet gekweekt als hennep en het is niet legaal om het te kweken, in tegenstelling tot de industriële hennep van bedrijven zoals Hempflax.
Hempflax kweekt hennep; hennep (Cannabis sativa) is een éénjarige tweehuizige plant. Tweehuizige betekent dat het mannelijke en vrouwelijk planten kent. Hennep is dus een soort cannabis, net als Ruderalis en Indica.

Nederwiet

Een wietveld. Als je dit in 1 dag oprookt ben je wel zo stoned als KingKong!

Een wietveld. Als je dit in 1 dag oprookt ben je wel zo stoned als KingKong!

Nederwiet wordt op een andere manier gekweekt, namelijk sinsemilla, hetgeen betekent: ‘zonder zaad’ (sin=zonder,semilla=zaad) en, o.a. door het ongunstige klimaat worden de vrouwelijke cannabis planten hoofdzakelijk in binnen plantages gekweekt. Om sinsemilla te kunnen kweken worden uit zaden sterke, vrouwelijke planten geselecteerd, deze worden vervolgens door lichtbeheersing in vegetatieve staat gehouden. Van deze z.g. moederplanten worden van tijd tot tijd stekken gesneden, die dus gegarandeerd vrouwelijke planten, en dus THC rijke sinsemilla, aka: Nederwiet, voortbrengen en produceren. N.B.: Sinsemilla is dus geen cannabis soort, maar een manier van kweken, hennep is wel een cannabis soort, maar wordt niet gekweekt voor, noch verkocht door coffeeshops.

Hennep is geweldig, je kan er duizenden producten van maken, zoals papier, kleding, brandstof, medicijn, huidproducten, woningen, voedsel en fietsen, maar je kan er beter geen joint mee maken, daar zou je hoofdpijn van kunnen krijgen. Ik krijg zo langzamerhand chronische hoofdpijn van al die politici, politie agenten, ambtenaren en vooral de vertegenwoordigers van de pers die het woord ‘hennep’ gebruiken, hun voortdurende ignorantie frustreert me zodanig dat ik er dit stukje over geschreven heb.
Ik draai nu maar een therapeutisch jointje met lekkere, sterke wiet, mijn frustratie is verdwenen in dit schrijfsel, en na een paar halen zal mijn hoofdpijn in rook zijn opgegaan. Dat bespaart de gezondheidszorg nog een paracetamolletje ook.

 

Nol van Schaik
Cannabis detaillist sinds 1991

 

(advertenties)