(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Mac kweekt al zo’n twee jaar hydrologisch maar de laatste tijd gaat dat niet zo lekker. Telkens na het verversen van het voedingswater stijgt de pH-waarde, en dit laat zijn sporen achter op de plant. Die krijgt daardoor lichte vlekjes en bladeren met bruine randen. Hij weet niet wat hij fout doet maar Lieve Muna misschien wel…

 

Naam
Mac
Onderwerp
DWC groei, lichte vlekjes, stikstof tekort?
Bericht
Help Lieve Muna, ik heb een probleem en ik weet niet wat ik fout doe. Ik groei nu een jaar of twee in hydrophonics. De laatste tijd (met name in de groeiperiode) loop ik tegen probleempjes aan. De bladeren krijgen lichte vlekken en vervolgens bruine punten.

Als ik zo op internet rond kijk lijkt het naar mijn mening op een gebrek aan stikstof? Ik gebruik momenteel het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem van G-tools.

De pH-waarde schommelt heel erg… Ook na het verversen van de voeding (12 uur laten staan, afzuren naar 5,8) loopt de zuurtegraad al snel op naar 6,5 en hoger. De EC is rond de 1,3 en blijft vrijwel gelijk. De temperatuur van het water ligt tussen de 18 en 20,5 graden.

Ik weet niet wat ik fout doe en kan alleen maar proberen te gissen naar het probleem. Ik gebruik het Canna Aqua voedingsschema.

Met vriendelijke groet, Mac

Bijlagen

 

Hoi Mac, bedankt voor je vraag. Het probleem is hier natuurlijk de pH-waarde die steeds stijgt. Hier vloeien de plantproblemen zoals de vlekken en de bruine punten uit voort. Een pH-waarde van het voedingswater dat boven de 6,5 ligt zorgt er namelijk voor dat fosfor, borium en mangaan niet goed kunnen worden opgenomen.

Fosfor, borium en mangaan tekort?

Kijk maar eens op de kaart hieronder. Check het blauwe vlak want dat gaat over de pH-waarde bij hydrokweken. Kijk dan onderaan de kaart bij een pH-waarde van 6,5 en dan zie je geen blauwe lijnen bij P (fosfor), B (borium) en Mn (mangaan). Deze mineralen mist je plant dan ook, en de symptomen komen daar ook mee overeen.

Een tekort aan fosfor zorgt voor bruine bladranden aan de lager groeiende bladeren. Een tekort aan borium zorgt voor vlekken tussen de nerven en broze bladeren. En een tekort aan mangaan veroorzaakt die vergeling (licht groene kleur) tussen de nerven van de wat hoger groeiende bladeren.

Op deze kaart zie je welke mineralen bij welke pH-waarde het beste worden opgenomen.

Het is dus geen stikstofgebrek maar een gebrek aan fosfor, borium en mangaan. Om het op te lossen hoef je die stoffen echter niet extra toe te voegen, maar enkel het pH-probleem op te lossen. Je moet er dus achter zien te komen waarom de pH-waarde steeds blijft stijgen. Dit kan meerdere oorzaken hebben.

pH-problemen

De temperatuur van het water heeft bijvoorbeeld invloed op de pH-waarde. Je schrijft dat die tussen de 18 en 20,5 graden ligt, en dat is in principe goed. Check wel even of dit echt klopt en de temperatuur misschien toch wat meer schommelt of uitschiet. Het zou er iets mee te maken gehad kunnen hebben.

Zelf denk ik echter aan een andere oorzaak, en ik vermoed de voeding van Canna. Canna Aqua bevat namelijk een pH-regulator. Deze zou de pH-waarde juist stabiel moeten houden maar ik vermoed dat het middel voor grote voedingsvaten gemaakt is, en de pH-regulators in een klein reservoir voor problemen zorgen.

Ik raad je aan om eens een emmer water zonder voeding aan te zuren naar 5,8 om te zien of de pH-waarde daarin ook net zo hard oploopt. Als je nog andere voeding hebt staan zou je het ook daarmee kunnen proberen. Mijn punt is dat je zo misschien kan uitsluiten dat het aan de voeding ligt, maar ik denk dat het er iets mee te maken kan hebben.

Als alternatief kan ik je tenslotte wel de TriPart voeding van Terra Aquatica aanraden. Deze werkt prima voor DWC systemen en is gemakkelijk in het gebruik. Met drie flessen heb je genoeg voor de hele kweekronde.

-xxx- Muna

(advertentie)