(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Paul heeft een paar bloeiende Amnesia Haze planten in zijn kweektent van 1,20 bij 1,20 meter staan. De bloei zit er nu een paar weken in, alleen worden de bladeren geel en weet Paul niet hoe dat komt. Helaas vertelde hij Lieve Muna er niet bij wat voor voeding hij gebruikt, dus hopelijk kan ze hem toch wel helpen. Lees je mee?

 

Naam
Paul
Onderwerp
Advies bij vergelende bladeren
Bericht
Lieve Muna, de bladeren van mijn planten worden geel, en ik weet niet goed wat hier de oorzaak van is. Ze staan sinds 15 januari op 12/12 en het zijn Amnesia Haze planten uit gefeminiseerde zaadjes.

Volgens jullie sites heb ik stikstof, kalium en fosfor toegevoegd. De planten staan in een tent van 120 x 120 x 200 centimeter met een grote ventilator. De lamp is een Mars Hydro TS3000, 450W.

Heeft u een advies? Groet, Paul

Bijlagen 

 

Hoi Paul, leuk dat je schrijft. Althans… bedankt voor je vraag kan ik beter zeggen want het is natuurlijk niet leuk dat de bladeren van je Amnesia Haze zo vergelen. Helaas schrijf je niet welke voeding je gebruikt behalve dat je de belangrijkste macro meststoffen Stikstof (N), Fosfor (P) en kalium (K) hebt toegevoegd.

Ik weet dus niet of de stikstof, fosfor en kalium mononutriënten waren, of gewoon groei- of bloeivoeding voor wietplanten. Ook weet ik niet of je biologische voeding of minerale voeding gebruikt. Dit maakt het moeilijk om een kant en klaar advies te geven, maar ik zal mijn best doen.

Twee soorten geel

Er vallen wel een paar dingen op. Om te beginnen twee verschillende soorten vergeling. Op de onderste twee foto’s zie je een vergeling tussen de nerven in, die bij de bladranden begint. Op de grotere foto daarboven zie je juist een vergeling van de nerven die in het midden van het blad begint. In beide gevallen zijn het niet de bovenste (nieuwste) bladeren maar de bladeren die daar net onder groeien.

Verder valt op dat de bladeren bijna verticaal omhoog wijzen, en de planten dus zoveel mogelijk licht proberen op te vangen.

De eerste vergeling (die aan de rand van het blad begint) lijkt op een gebrek aan stikstof. De tweede vergeling kan met een van de micro mineralen te maken hebben maar kan ook gewoon de afstoot van wat oudere bladeren zijn, die de plant niet meer nodig heeft.

Minerale of biologische voeding?

Ik zie ook dat je op aarde kweekt, en ik vraag me af of je daarbij minerale voeding gebruikt. In dat geval gok ik namelijk dat het probleem eerder met een verkeerde pH-waarde dan een werkelijk tekort te maken heeft. Ik raad je in dat geval aan om even een monster van je aarde te nemen en de pH-waarde daarvan te controleren.

Neem hiervoor een lepel aarde, iets lager uit de pot en doe dat in een beker pH-neutraal water (pH-waarde = 7). Roer het goed door en meet de pH-waarde een half uurtje later. De pH-waarde zou tussen de 6 en 7 moeten zijn.

Als je biologisch kweekt, met biologische aarde dus en biologische voeding, dan kunnen het goed tekorten zijn. Biologische voeding is namelijk niet direct opneembaar maar heeft even de tijd nodig. In dat geval mag de aarde ook wel wat natter volgens mij, aangezien de bladeren zo omhoog staan. Het bodemleven houdt daar ook van.

Te droog?

Sowieso denk ik eigenlijk dat deze planten wel wat meer water mogen hebben. Te droge aarde kan ook bij minerale plantenvoeding voor problemen zorgen. Door het indrogen ontstaan er zoutophopingen in de aarde. Dit zijn plekken waar de concentratie aan zouten veel te hoog wordt omdat het vocht verdampt. Dit kan vervolgens voor verbranding van de bladeren, en opnameproblemen zorgen.

Helaas kan ik je geen kant en klare oplossing geven Paul maar ik denk dat ik je toch wel geholpen heb zo. Zelf weet je welke voeding je gebruikt en ben je hopelijk weer een stap verder in het oplossen van het probleem. Hou het op dit moment sowieso bij een bloeivoeding voor wietplanten, en de aarde mag wat natter. Let ook op de pH-waarde als je een minerale plantenvoeding gebruikt.

-xxx- Muna

(advertentie)