(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ondanks dat drcola rekening houdt met de EC-waarde van zijn leidingwater, merkt hij toch dat de bladpunten van zijn Amnesia Haze verbranden. Maar hoe kan dat als de werkelijke EC-waarde aan voeding eigenlijk maar 1,4 is? Over naar Muna voor een lesje EC-waarden, biokweken en hydrokweken.

 

Naam
drcola
Onderwerp
Vraag over plantenvoeding en EC-waardes
Bericht
Dag Muna, ik lees je artikelen met plezier en zit met een vraag over het gebruik van voeding en de EC-waarden.

In het artikel ‘Wat is een een EC-meter en wat kun je er mee?‘ d.d. 31-10-23 wordt er aangegeven dat je de EC-waarde van het leidingwater moet aftrekken van de gewenste EC-waarde. Zo start ik in week 1 met een EC-waarde van 1,3 echter de EC-waarde van het leidingwater is bij mij 0,6. Volgens het eerder genoemde artikel start ik dan met een EC-waarde van 0,7. Klopt dit wel?

Voor de Amnezia Haze planten hanteer ik een EC-waarde van circa. 2 en dat is inclusief de EC-waarde van het leidingwater. Ik gebruik een light mix (van Plagron) en zie vaker dan niet verbrande bladpuntjes, een kenmerk van te veel voeding. Mijn vraag is: hoe kan dit als ik in werkelijkheid een EC van 2 – 0,6 = 1,4 aanhoud.

Hieronder wat aanvullende informatie die misschien handig kan zijn voor het beantwoorden van de vraag:

Voeding van het Aptus basis schema (incl. Ca/Mg 1 -2 x per week)
Basisvoeding gehele kweek (groei + bloei) Atami 1-component aarde
Temperatuur ruimte gehele kweek 23 – 26 graden
Luchtvochtigheid ruimte gehele kweek 40 – 65% (is inderdaad wat aan de hoge kant echter, dit is in deze situatie het maximaal haalbare).

Verder valt het op dat er ondanks het geven van Ca/Mg nog steeds paarse stammen voorkomen, ik geef dan in plaats van één, twee keer Ca/Mg maar ik zie weinig verschil. Omdat Ca/Mg beter opneembaar zijn bij wat hogere pH-waarden heb ik geëxperimenteerd met een pH van 6,6 echter lijkt dat weer voor andere problemen te zorgen (meer vergeling over de gehele linie en wat bruine/roestige vlekken). Na contact te hebben gehad met Aptus geven zij aan dat een Ph van 6,2 het best werkt. Dit houdt ik vanaf nu aan. Graag je mening hierover svp.

De aarde is twee keer eerder gebruikt, de laatste week gebruik ik alleen afgezuurd leidingwater met Aptus enzymen.

 

Hoi drcola, bedankt voor je vraag. Erg leuk om te horen dat je mijn artikelen met plezier leest. Ik snap dat de EC-waarde voor verwarring zorgt omdat kraanwater zelf ook al een EC-waarde heeft. Bij mij is de EC-waarde van het kraanwater overigens ook 0,6 dus we kunnen elkaar een hand geven.

Leidingwater heeft al een EC-waarde en dat van drcola (en Muna) is 0,6.

EC = EC – kraanwater?

In het artikel staat inderdaad dat je de EC-waarde van het kraanwater van de gewenste EC moet aftrekken. Dit is echter niet helemaal volledig. Want hoewel de EC-waarde van het kraanwater niet mee telt voor wat betreft de voedingsstoffen, draagt het wel bij aan inderdaad het verbranden van de bladpuntjes.

De mineralen in kraanwater zijn geen voeding, hoewel wietplanten er overigens wel calcium uit halen. Wat dat betreft kun je de EC-waarde ervan dus gerust aftrekken van de totale EC-waarde. Het telt echter wel mee, en verhoogt het totaal aan opgeloste mineralen in het water ook.

En een te hoge concentratie aan mineralen zorgt zoals je weet voor de verbrande bladpuntjes. Door de hoge dichtheid van zouten wordt dan namelijk via osmose, water aan de wortel onttrokken. Dit zie je terug aan de bladpunten die daardoor verdorren. Ze verbranden dus niet letterlijk door de mineralen, maar dat even terzijde.

Verdamping, Cal/Mag & light mix

Een EC-waarde van 2, inclusief de EC van het leidingwater is niet te hoog als je op een waterig medium kweekt. In aarde loopt de EC-waarde echter nog verder op naarmate het water uit de aarde verdampt, en dit is wanneer de concentratie aan zouten rond de wortels volgens mij te hoog wordt. Ook moet je weten dat calcium en magnesium de EC-waarde nog verder verhogen, en de light mix ook al een EC-waarde van 0,7 heeft, dus dat telt ook allemaal op bij het totale gehalte aan mineralen.

In jouw geval zou ik je eigenlijk aanraden om van de minerale plantenvoeding af te stappen, of naar een hydrologisch medium over te stappen. Als je graag op aarde wil blijven kweken dan kan ik je aanraden om biologisch te gaan. Je zult merken dat dat veel makkelijker is en je planten gezonder worden.

Als light mix indroogt verhoogt de EC-waarde, die standaard al een EC-waarde van 0,7 heeft.

Biokweken vs. hydrokweken

Bij de biologische kweek gebruik je biologische voeding die weinig mineralen maar veel organische deeltjes bevat. De EC-waarde kun en hoef je dan niet meer te meten, en de pH-waarde kun je ook vergeten. De mineralen komen dan namelijk pas in de potten zelf vrij, onder invloed van het bodemleven. Dit bodemleven regelt voorts ook hun eigen ideale pH-waarde, zodat je niets meer hoeft te meten.

Het enige wat je in een biologische kweek moet doen is dus biologische aarde en voeding gebruiken, en nuttige bodembacteriën (en eventueel trichoderma schimmels) aan de aarde toevoegen. Daarna is het een kwestie van alleen water geven.

Je kunt er echter ook voor kiezen om de Aptus voeding te behouden, en van kweekmedium te wisselen. Minerale voeding is namelijk wel weer geweldig voor de hydrologische teelt. Je kunt dan een DWC-systeem gebruiken of op kokos of bijvoorbeeld steenwol kweken.

Het voert te ver om hydrokweken hier helemaal uit te leggen maar je kunt misschien hier beginnen. Hydrologisch groeien wietplanten namelijk sneller en kun je dus eerder en vaak ook wat meer oogsten. Ook heb je minder snel last van ongedierte en hoef je in de praktijk minder te doen, omdat planten in hydro doorgaans automatisch water en voeding krijgen.

-xxx- Muna

[Foto’s: Shutterstock]
(advertentie)