(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
witte ice-o-lator

Onze vraagbaak Lieve Muna is er echt niet alleen voor al je kweekvragen hoor, ze heeft verstand van bijna alles over wiet. Zo weet ze bijvoorbeeld ook hoe Ice-O-Lator gemaakt wordt, en zelfs hoe je van die hele pure witte ‘ice’ maakt. Ferre wilde het weten …en jij waarschijnlijk ook wel dus lees maar mee!

 

Naam
Ferre
Onderwerp
Hoe maak je witte Ice-O-Lator?
Bericht
Beste Lieve Muna,

Ik heb een vraag over het maken van bubble hasj. Dit doe ik nu al een tijdje maar mijn mooiste resultaat is nooit helemaal wit, zoals je op sommige foto’s ziet. Ik vraag me dan ook af hoe ze dat doen, mijn eigen werkwijze is ongeveer zo:

  1. knip-‘afval’ of trim in de vriezer
  2. na twee dagen in vriezer doe ik met een mini wasmachine en bubble bags altijd 3 à 4 runs met hetzelfde materiaal om alles eruit te krijgen
  3. na het wassen laten kletsen op de zakken
  4. afschrapen van de Ice-O-Lator van de zakken
  5. laten drogen

Mijn ice was in het begin steeds donkerbruin maar dit heb ik al kunnen behelpen naar een lichte bruin (door het materiaal in te vriezen).

Nu is mijn vraag, hoe maak je witte ice? Heb ik hiervoor nog iets speciaals nodig, of is dit praktisch onmogelijk voor de kleine hobbyist?

Met vriendelijke groeten, Ferre

 

Hoi Ferre, bedankt voor je vraag over Ice-O-Lator. Da’s weer eens wat anders als de kweekvragen die ik meestal beantwoord. Ik vind het alleen wel een beetje jammer dat je geen foto van je lichtbruine ‘ice’ hebt meegestuurd. Ik vind het echter wel een hele goeie vraag. Met name omdat hagelwitte Ice-O-Lator juist heel goed voor de kleine hobbyist haalbaar is.

Hoe maak je witte ‘ice’?

De donkere kleur in hasj wordt veroorzaakt door hele kleine stukjes plant. Minuscule snippertjes blad en chlorofyl die klein genoeg zijn om door de mazen van jouw (220 micron of nog fijnere) filterzakken heen te slippen.

Dat is echter nog niet het hele verhaal. Want zelfs als je alle stukjes plant uit je hasj weet te houden, dan wordt het alsnog niet wit. Het zal wel een stuk lichter zijn van kleur, maar nog niet wit. Daarvoor moet je niet alleen de stukjes plant eruit zien te krijgen maar ook alle steeltjes van de trichomen. Witte ‘ice’ bestaat namelijk uitsluitend uit trichoomkopjes, dus zonder de steeltjes.

Ik denk dat je wel weet wat ik met steeltjes bedoel maar voor de rest van de mensen zal ik dat even kort uitleggen. Trichomen zijn de glinsterende plakkerige harsdruppeltjes op wiettoppen. Hierin zit alle THC maar ook alle andere cannabinoïden en de terpenen (geur- en smaakstoffen in wiet). Als je een trichoom van heel dichtbij bekijkt dan ziet die eruit als een bolletje op een steeltje. Als een soort mini-paddenstoeltje eigenlijk. Kijk maar even naar deze prachtige macrofoto van Erik ‘nugshots‘ Christiansen:

Trichomen bestaan uit een kopje op een steeltje, en lijken daardoor een beetje op mini-paddenstoeltjes. Foto: Instagram Erik Christiansen.

Witte Ice-O-Lator bestaat dus alleen en uitsluitend uit de kopjes van de trichomen. Het bevat geen stukjes plant maar dus ook niet de steeltjes van de trichomen.

Gebruik toppen en de juiste strains

Mooie witte Ice-O-Lator maak je om te beginnen met hele mooie wiet. Wat erin gaat haal je er ook uit, dus dat is de eerste vereiste en het eerste dat je moet weten. Je kunt geen matig wietje gebruiken en een bovenmatige hasj verwachten.

Het is denk ik zelfs zo dat je volgens mij geen witte Ice-O-Lator van knipafval of trim kunt verwachten. Dit soort hasj is het beste van het beste, en daar worden gewoon toppen voor gebruikt. ‘Extraction-artists’ gebruiken daarbij vervolgens ook het liefst wietsoorten die speciaal voor de productie van bubblehasj gekweekt zijn. Dit zijn over het algemeen strains met een hele sterke harsproductie.

Witte Ice-O-Lator bestaat alleen uit de kopjes van de trichomen, zonder de steeltjes.

Vers invriezen

Je schrijft dat je je ‘knipafval’ tegenwoordig invriest, en dat is goed. Voor de beste bubblehash kun je het echter het beste vers invriezen, en moet je dus ook nat knippen en niet eerst drogen. Door het drogen worden de blaadjes namelijk broos, en zullen er minuscuul kleine stukjes afbreken en in je hash terecht komen. Door de plant vers in te vriezen voorkom je dit.

Ook wil je de wiet niet vermalen maar voorzichtig in stukken knippen. Dit om dezelfde reden om geen kleine stukjes plant in je hasj te krijgen. Meerdere runs draaien is wel een heel goed idee. Vaak haal je de grootste opbrengst uit de tweede of soms zelfs een latere run.

Wat ook belangrijk is, is om veel verschillende maten filterzakken te hebben. Je weet namelijk nooit precies in welke zak je de beste kwaliteit vindt, en de grootste opbrengst. Door veel zakken te gebruiken kun je de verschillende kwaliteiten van elkaar scheiden.

Gebruik vers ingevroren toppen.

Spoel lang, hard en koud

Tenslotte moet je de steeltjes van je trichomen wassen. Dit doe je door je opbrengst niet alleen te laten kletsen op de zakken, maar herhaaldelijk te blijven spoelen met een vrij harde straal water. Hiermee spoel je alle trichomen die eigenlijk te klein zijn voor de maat van het filter eruit. Door het spoelen met de harde en ijskoude waterstraal kun je ook de steeltjes van de trichomen krijgen en eruit spoelen.

Werk van de grootste filterzak (de minst fijne) naar de kleinste toe. Zo raak je bij het spoelen geen opbrengst kwijt maar vang je de kleinere trichomen weer op in de volgende filterzak of bubble bag.

En zo wordt witte Ice-O-Lator gemaakt Ferre. Het is dus niet onmogelijk voor de hobbyist maar je moet het hele proces wel zeer secuur te werk gaan. En het begint dus al bij het kweken van de juiste soort.

-xxx- Muna

(advertentie)