(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

‘Sterke wietlucht houdt inwoners van Almere bezig’, kopt de website van de NOS zondag. Watskeburt, een vrachtwagen vol wiet omgekieperd door een zeer regionale zomerstorm? Nee hoor, het is de gebruikelijke ‘komkommer’ in schrale zomers: industriële vezelhennep wordt in al zijn pracht en meurende glorie verward met wiet. Met dit keer dus Almere als stralend middelpunt!

De ene neus is de andere niet

Je kunt er het zomertijdklokje op gelijk zetten: ergens in augustus komt er een nieuwsbericht voorbij dat mensen wiet ruiken zomaar in het open veld. Dan weer eens in Helmond, dan weer eens in de Achterhoek of in Oude Pekela en dit jaar dus Almere.

LEES OOK:   Heel Helmond in de ban van ‘gratis hennep’

Specifiek gaat het, zo leren wij van Omroep Flevoland, om 30 hectare hennep van tuinder Frank Franzen uit Zuid-Holland, die op een of andere manier boert aan de Goudplevierweg in Almere. En automobilisten die op de nabij gelegen  A27 bij de Stichtse Brug rijden ruiken dus die welbekende – door ons zo geliefde maar door anderen weer gehate – wietlucht.

Niet(s) voor de coffeeshop

‘De hennepplanten zijn niet bedoeld voor coffeeshops, maar worden geteeld voor de vezels. Ze verspreiden wel de bekende wietgeur, maar er zit geen THC in de planten. Dat is de werkzame stof in cannabis waar je high van wordt. Het heeft volgens Franzen dan ook geen zin om zijn planten te roken, je wordt er hooguit misselijk van.’ Aldus de regionale omroep.

Boer Franzen wil met zijn niet-rookbare hennep bouwmaterialen maken, een soort spaanplaten. Hoeven we geen bomen meer te kappen en dat is altijd goed. ‘Franzen heeft ervoor gekozen om de vezelhennep in Almere te planten, omdat Flevoland volgens hem open staat voor innovatieve ideeën en daarom de perfecte plek is’, weet de omroep. Toch heeft de ene burger er meer moeite mee dan de andere zo blijkt.

Ach weet je wat, laten we het filmpje er gewoon eens bijpakken:

Over de rooien

Wie zelf nog mee wil ruiken en/of praten daar in Almere moet opschieten. Omroep Flevoland: ‘Over twee weken wordt de hennep gerooid en volgend jaar worden er op het veld weer gewoon aardappelen of uien geplant.’

Jammer genoeg géén komkommers dus…

(advertenties)