(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een valse start. Zo zou je de acht groeiweken uit het leven van de vijf Mohammeds van Willie Wietman best kunnen noemen. Toch lijkt het allemaal weer helemaal goed te komen. Want nu de bloeifase eenmaal is doorgebroken, is er een mooi egaal wietveldje ontstaan. Willie Wietman vertelt je er zelf alles over!

Het is alweer de elfde kweekweek voor wat betreft de Mohammeds. Maar daar gaan we het verder niet over hebben nu de bloeifase begonnen is. Drie weken geleden gingen de dames op 12/12 en nu bedekken ze het gehele kweekoppervlak van de G-Kit XL, wat trouwens precies een vierkante meter is. Het strekken van de dames zet ook deze week gewoon door. Langzaam verschijnen er wel steeds meer bloemen – gelukkig!

Dieven in de kweekkast

Het is nu ook gelukt om alles op gelijke hoogte te houden deze reis. Doordat de bovenzijde nu mooi dichtgegroeid is, bereikt het licht van de 315 Watt CMH binnenzon de onderkant van de planten niet meer. De bloemen die lager aan de wietplanten groeien, blijven hierdoor klein en worden ook niet erg hard. En dan is het tijd om ze weg te knippen.

Zoals je kunt zien zijn de Mohammeds ook aan de onderzijde nog mooi groen. Ook hier zijn de dames aan het uitdijen, maar doordat hier steeds minder licht komt, zal dat niet lang zo blijven. Om er voor te zorgen dat de planten hier niet hun energie aan verspillen, knip ik alles onder het aluminium profiel kaal. Ik haal dan de takken weg die nog niet boven het profiel uitkomen. De takken die er wel bovenuit komen knip ik kaal. Zoals in het rood aangegeven op de foto hieronder.

Na het wegknippen van de takken en het blad ziet het er meteen een stuk netter uit, al zijn de stammen nog wat aan de dunne kant. Het is wel heel belangrijk dat al het knipafval opgeruimd wordt. Je wil immers niet dat er achter een plantenpot iets weg ligt te schimmelen. En helemaal niet als de kweekkast straks vol staat met toppen.

Allemaal even high

De Mohammeds zijn nu zo groot geworden dat het niet meer lukt om ze alleen op de foto te zetten. Alle vijf zitten ze vol met bloemen van één tot twee centimeter groot. Ze reiken stuk voor stuk tot een hoogte van 75 centimeter, maar ze zijn niet allemaal even dorstig. De eerste van de twee oude (grote) Mohammeds krijgt 1,3 liter water. De tweede grotere plant geef ik 900 milliliter. De eerste van de drie kleinere planten krijgt 1 liter, de tweede 750 milliliter en de derde drinkt ook 1 liter. In het water zit uiteraard voeding (volgens het voedingsschema van Plagron).

Toen ik de G-Kit XL aan de andere kant opende kwam er meteen een Mohammed kijken wat er aan de hand was. Ook vanaf de andere kant zien de dames er mooi uit, en is goed te zien dat ze op gelijke hoogte groeien.

Het klimaat en de stekken

Dat begint natuurlijk met de binnenzon. Deze hangt op 25 centimeter boven de Mohammeds en draagt bij aan de gemiddelde temperatuur van afgelopen week: 27,57 graden Celsius. De gemiddelde luchtvochtigheid was afgelopen week 49,14 procent.

De Mohammed stekken die ik sinds vorige week in mijn kleinere kweekkast heb staan, zijn nog niet veel veranderd. Nog geen van de zes stekken heeft wortel geschoten. Ik kijk het nog een weekje aan en als er dan nog niets gebeurd is, gaan ze de biobak in.

(K)weekvideo

Deze week kun je de Mohammeds in de (k)weekvideo op gelijke hoogte zien dansen. Helaas stopte een van de camera’s er halverwege de week mee, maar dit heb ik inmiddels hersteld. De stekken lijken bijna stil te staan … of staan ze te bloeien?

Volgende week in mijn kweekavontuur: zijn er kleine toppen zichtbaar? Staan de stekken er nog?

Willie Wietman

(advertentie)