(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wanneer je je eerste wietplantje kweekt en de bladeren er op enig moment niet meer zo mooi uitzien, beland je al snel in een onoverzichtelijk woud van mogelijke oorzaken en oplossingen. Vaak ligt de oorzaak echter veel dichter bij huis dan je denkt, zoals Muna deze week opmerkt aan de foto’s en bladproblemen van Didier…

Dikwijls krijg ik mails van mensen die een eerste wietplant kweken, en zich afvragen of alles wel goed gaat. Een vergeeld blaadje hier of plekjes op bladeren daar zorgt ervoor dat ze onzeker worden over de gezondheid van hun plant. Ook Didier stuurde mij een mail over zijn ‘probleemplant’, een kleine maar fijne White Widow van Sensi Seeds.

 

Onderwerp: Bladprobleem


Bericht: Ik zit met een probleem met mijn eerste plantje. Het zaadje werd geplant 4 juni en kwam na enkele dagen uit. Het gaat om een feminized White Widow van Sensi Seeds, die groeit in een pot circa 8 liter aan het venster maar nu veel buiten staat met het mooie weer. Ik heb Easy Grow korrels toegevoegd aan de potgrond. Tot dusver geen probleem.

Nu heb ik sinds een tweetal weken allerlei problemen met de bladeren. Ik denk trips (witte vlekjes + zeer kleine beestjes) en een voedingstekort? De onderste bladeren vergelen en verschrompelen. Nu roesten de punten hier en daar ook aan andere bladeren.

De trips heb ik nu gisteren behandeld met pyrotheum oplossing, 100% plantaardig met korte nawerking van drie dagen. Is eigenlijk voor groenten en sierplanten. Ik zou graag weten of ik correct handel. Ik had ook de indruk dat de nerven iets lichter van kleur zijn dan het blad zelf. Ik heb ook kleine paarsachtige puntjes gemerkt op de steel. Heeft ze calcium tekort volgens al hetgeen ik al op uw website heb kunnen lezen? Alvast bedankt! Didier

 

Eerste wietplant met bladproblemen?

Hallo Didier, schattig wietplantje heb je daar! Voor een White Widow met bladproblemen vind ik in ieder geval de meeste bladeren er behoorlijk fris en groen uitzien! Je hebt dit plantje niet in het voorjaar gezaaid maar pas op 4 juni. Daar is op zich niet zoveel mis mee maar dat heeft er wel aan bijgedragen dat je plantje niet zo groot is.

Voor volgend jaar zou ik je dan ook aanraden om eventuele nieuwe wietplantjes eerder te zaaien. Rond de tweede week van mei om precies te zijn. Het voorjaar is, in tegenstelling tot midden in de zomer, vochtiger en wat koeler. Ook het zonlicht is blauwer van kleur in het voorjaar. Hierdoor groeien wietplanten in het voorjaar sneller en krijgen ze grotere bladeren.

Verwend

Verder valt op dat het stammetje best dun is en ondersteunt moet worden met een stokje. De ondersteuning houdt de plant weliswaar rechtop maar het zorgt er ook voor dat de stam dun blijft en zich niet goed ontwikkelt. Idealiter zorg je ervoor dat een wietplantje vanaf het begin, naast voldoende licht ook een beetje wind vangt. De wind beweegt het stammetje heen en weer waardoor het sterker en dikker moet worden. Misschien kun je voor deze plant het stokje wat losser aan de plant binden, zodat het nog steeds rechtop wordt gehouden maar wel kan bewegen.

Verder zou ik je aanraden om de plant zoveel mogelijk buiten te zetten maar voorlopig alleen niet wanneer het regent. Het grootste probleem van deze plant is mijns inziens namelijk dat de aarde te nat is. Hierdoor krullen de bladeren naar beneden zoals je op de foto’s ziet, en verstik je de wortels. De wortels ontwikkelen hierdoor ook niet goed. Buiten het feit dat ze in de natte aarde te weinig zuurstof krijgen, hoeven ze ook niet veel te groeien om water te vinden. De pot is immers al supernat.

De ‘problemen’ die je opmerkt zoals verdorring van de onderste bladeren en de vlekjes met beestjes worden vooral veroorzaakt omdat de plant teveel verwend wordt

De ‘problemen’ die je opmerkt zoals verdorring van de onderste bladeren en de vlekjes met beestjes worden vooral veroorzaakt omdat de plant teveel verwend wordt. Wanneer je deze plant buiten zet en zorgt dat de aarde wat minder nat is, zul je zien dat de stam sterker wordt en de bladeren zich weer omhoog gaan richten. De algehele gezondheid van het plantje zal verbeteren, waardoor het zich kan verweren tegen eventuele beestjes die je nu ziet.

Trips?

Bestrijding van de trips (als het trips is, dat kan ik zo niet zien) met pyrethrum (geen pyrotheum) is op dit moment niet aan te raden. Wanneer de plant buiten staat en aangesterkt is zul je zien dat je van de beestjes ook niet veel last meer hebt. Qua voeding zit het wel goed met de plant, zo te zien zit er meer dan genoeg voeding in de grond (mede door de Easy Grow korrels). Ik zou me geen zorgen maken over de paarse puntjes op de stelen, dat is waarschijnlijk gewoon genetische aanleg. Ook heeft je plant geen calcium tekort.

Kortom, geef je plant even geen water en zet haar zoveel mogelijk buiten, ook als de zon niet schijnt. Probeer de aarde alleen niet nog natter te laten regenen. Als je dat doet dan zal het wel goed komen met deze White Widow. In de komende twee weken zal de bloeifase ook beginnen. Ik verwacht niet dat er heel veel wiet van deze plant zal komen eerlijk gezegd maar één smakelijke hoofdtop moet er zeker inzitten.

Heel veel succes met de White Widow Didier, en laat de wiet je smaken straks!

-xxx- Muna

(advertenties)