(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

In 2015 werd artikel 11a van de Opiumwet, oftewel de ‘Growshopwet’ ingevoerd. Deze wet stelt het faciliteren van grootschalige hennepteelt strafbaar, en is een stok om growshops mee te slaan. Sinds de invoering zijn veel growshops binnengevallen, maar deze acties en aanhoudingen houden bij de rechter niet altijd stand. Zo ook niet in Leeuwarden, waar de voormalig eigenaar van growshop De Thuiskweker donderdag werd vrijgesproken. 

Sneu is het wel voor de Winschoter. Ruim vijf jaar na de inval in zijn growshop De Thuiskweker werd hij vrijgesproken, maar zijn winkel is is de voormalige eigenaar van De Thuiskweker kwijt, en hij kreeg in 2017 ook een voorwaardelijke celstraf van een maand.

Growshopwet overtreden

De growshopwet: al sinds de invoering door Opstelten waren zowel de Tweede als de Eerste Kamer sceptisch over de effectiviteit.

De Winschoter zou met zijn bedrijf de Growshopwet hebben overtreden, zo stelde het OM in 2015. Bij een inval bij zijn Growshop De Thuiskweker in Leeuwarden werden spullen aangetroffen zoals je die wel vaker in een tuincentrum aantreft. Al deze wietzaadjes, scharen, cannacutters en koolstoffilters waren volgens het Openbaar Ministerie bestemd voor de grootschalige of professionele hennepteelt. Het was een klare zaak voor de officier van justitie, die nog dezelfde dag een bevel tot vernietiging van de goederen gaf.

Maar dat was volgens de rechter toch een beetje een overhaaste beslissing. Het hof betreurt namelijk dat de spullen direct zijn vernietigd, en merkte op dat waarheidsvinding niet stopt op het moment dat de goederen door de politie worden aangetroffen. Omdat de spullen namelijk vernietigd zijn kan er verder geen nader onderzoek meer plaatsvinden. Bovendien is dus ook niet meer vast te stellen of de spullen specifiek geschikt waren voor de professionele, beroepsmatige of grootschalige hennepteelt.

Vrijspraak wegens ontbreken bewijs

Geen bewijs dus, of althans niet voldoende voor een veroordeling inzake de growshopwet. Advocaat van de voormalige growshop eigenaar Tjalling van der Groot had ook een vrijspraak bepleit. Onder meer omdat er geen onderzoek was gedaan naar de administratie van De Thuiskweker.
En dus kon de rechter de Winschoter alleen maar vrijspreken. En dat is maar goed ook, want de voormalig eigenaar van De Thuiskweker is al veel te veel gestraft. Hij is zijn goedlopende onderneming kwijt en heeft een voorwaardelijke celstraf van een maand op zijn conto.

[Openingsbeeld: Kong Vector, Shutterstock]
(advertenties)