(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Zijn nieuwe kweek loopt inmiddels alweer zes weken maar met de kleine zaailingen schiet het nog niet erg op. Om het verschil niet te groot te laten worden, maakt Willie zijn grootste dames een topje kleiner. Met voordelig hennepzaad spijkert onze Wietman zijn ontkiemtechnieken bij… 

Groeiweek 6 zit er alweer op voor de twee grote Mohammeds in de CNNBS G-Kit XL, die inmiddels al zo’n 30 centimeter hoog zijn. Een enorm verschil dat de zaailingen onmogelijk kunnen inhalen. En dus heb ik de grote planten naar de kapper gestuurd om ze wat in te korten. De kleine Mohammeds worden ondertussen maar langzaam wat groter…

Snoeien

De eerste plant waarmee ik aan de slag ging, is de Mohammed met de vergroeiing aan de stengel. Het was ondertussen een aardig struikje aan het worden. Ze had voor de knipbeurt een hoogte van 32 centimeter. Na het inkorten en het uitdunnen, is daar nog maar een mager plantje van over, met een hoogte van 20 centimeter. De knipbeurt was nodig om het hoogte verschil met de kleine Mohammeds niet al te groot te laten worden.

Nu was de tweede Mohammed aan de beurt. Deze dame stond er erg mooi bij. Met een dubbel gevoel heb ik de schaar erbij gepakt en ben gaan snoeien. Ze had een hoogte van 35 centimeter, en toen ik met haar klaar was, was ze net als haar zuster nog maar 20 centimeter. De bewatering van de twee grote Mohammeds heb ik even aangepast. Ze kregen deze week 400 milliliter water (zonder voeding) per twee dagen. Dit heb ik gedaan zodat ik niet weer de fout in kan gaan. Er zitten ook voedingsstoffen in de aarde en daar redden ze het ook wel even mee.

 

Mohammed-zaailingen

De nieuwe en nog kleine Mohammeds komen een klein beetje bij. De plantjes produceren gelukkig weer nieuwe bladeren, maar zijn helaas niet erg veel gegroeid deze week. Daar zal volgende week wel verandering in komen.
Ik heb de 315 Watt CMH deze morgen ook wat harder gezet, op 80 procent van het vermogen. De hoogte van de lamp is nog steeds ongewijzigd, op 40 centimeter boven de kleine dames. Die krijgen 100 milliliter water wanneer ze droog staan. Dit bekijk ik elke dag. Ik laat de dames toch nog één week onder het 18/6 lichtschema staan (18 uur licht, 6 uur donker). De plantjes zijn niet veel gegroeid dus een weekje extra groeien kan geen kwaad.

In de CNNBS G-Kit met verhogingsset gaat het herstel jammer genoeg minder snel. Op zich is het wel logisch want deze jongedame staat onder een 100 Watt Hans Panel LED, en dat is natuurlijk minder vermogen dan de 315 Watt CMH. Het plantje ziet er niet zo happy uit maar op de video is te zien dat er nog beweging in zit. En dus hou ik hoop. De kokos is een nieuw kweekmedium voor mij, dus ik weet niet zo goed wat er gaat gebeuren. Als er volgende week geen voortgang is, dan zal ik helaas moeten stoppen met dit plantje.

Oefenen met hennepzaad

De laatste tijd heb ik problemen met het opstarten van de kweekrondes. Het gaat steeds om een andere reden mis. Dit heeft verschillende oorzaken maar één daarvan is gebrek aan ervaring. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar met het opstarten wat tekort in schiet. Ik kweek ook nog niet extreem lang en heb maar 5 kweekrondes per jaar en dan doe je niet echt snel opstart-ervaring op. Om dat wat te versnellen heb ik het volgende bedacht: hennepzaad. Dit wordt als vogelvoer verkocht in het tuincentrum.

De hennepzaadjes zijn natuurlijk veel goedkoper dan het echte spul, maar er komt dan ook geen bruikbare wiet aan. Door met deze zaadjes te oefenen, kan ik de volgende ronde zonder als het goed is zonder problemen opstarten. Ik heb een laag in een koffiekopje gedaan en er lauw water bij geschonken. Dit heb ik nog even voorzichtig doorgeroerd.
Deze zet ik nu voor 48 uur weg en zal de zaadjes die een teken van leven geven er tussenuit zoeken. De zaadjes zijn niet van topkwaliteit er zitten veel beschadigde tussen, maar gelukkig heb ik er een hoop dus dat moet goed gaan…

(K)weekvideo

Deze week zijn de kleine Mohammeds redelijk hersteld en in de loop van de week kwam er steeds meer beweging in. De twee grote Mohammeds zijn redelijk uit beeld gegroeid en halverwege de week stond er één ineens droog. Ze had een dorstig dag je denk ik.

Volgende week in mijn kweekavontuur: groeien de kleine Mohammeds nu wel? Zijn de geknipte Mohammeds alweer mooi groen? Lukt het met de kiem bijscholing?

Willie Wietman

(advertenties)