(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is de derde week van de kweekronde met de Mohammeds. Er zijn inmiddels nog maar twee Mohammeds over in de CNNBS G-Kit XL maar niet getreurd. De overlevende zaailingen krijgen binnenkort versterking van een nieuwe lading, maar daar straks meer over.

Terughoudend met water

De twee overgebleven Mohammeds zijn goed hersteld na een slechte start en zijn weer aan het groeien. De gemiddelde hoogte van de plantjes is 10 centimeter. Op het moment ben ik erg terughoudend met water geven en bekijk het van dag tot dag. Het zou immers zonde zijn als ik ze nu te veel water ga geven.

Elke dag prik ik even met een grote satéprikker in de aarde om te kijken hoe vochtig deze nog is en zo nodig water te geven. Ik heb de Mohammeds de afgelopen week ook water gegeven zonder voeding, dit heb ik gedaan zodat het verschil straks met de nieuwkomers niet te groot wordt.

Kijk die twee nou staan in die XL kweekkast; het is een villa voor de dames! De binnenzon heb ik op een hoogte hangen van 40 centimeter boven de kleine plantjes. Ik heb het vermogen van de 315 Watt CMH op 60 procent staan, zo groeien de plantjes rustig. De Mohammeds staan onder een lichtschema van 18/6 (18 dag en 6 uur nacht).

De upgrade van de G-Kit met verhogingsset

Een paar weken terug had ik een nieuwe set deuren bestel via de webshop van CNNBS.nl. En deze waren binnen gekomen, maar door het hete weer van afgelopen weken vond ik het niet echt lekker om binnen te gaan klussen.

Ik had de deuren met een uurtje vervangen, alleen heb ik besloten de handgreep niet te monteren. Ik heb dit niet gedaan omdat de kweekkast in een kleine kamer staat waardoor deze net in de weg zat en een ander kast niet open kon. De deuren sluiten goed en er hoefde niets afgesteld te worden. Het is nu wel stukken makkelijker geworden om plantenpotten de kast in en uit te krijgen. Ik hoef daarvoor niet meer zoals voorheen de kastdeuren eruit te halen als mijn pot iets te groot is voor de opening.

De nieuwe Mohammeds

De zaden zijn na 24 uur in een glas water al aan het uitkomen. Ik heb deze eerst op coco’s kiempluggen gelegd zodat ze goed wortel konden schieten. Dit alles weer in m’n curver box gestopt en de camera’s erop gericht.  Dit is een zeer interessante kweekvideo geworden. Je vindt hem weer onder aan het kweekverslag.

Er zat alleen één eigenwijze Mohammed tussen; deze had besloten om op de klemplug te gaan groeien. Dat heeft helaas wel als resultaat dat dit kleine plantje haast geen wortelstructuur heeft kunnen opbouwen in de afgelopen week.

De kiempluggen heb ik in een draagbak voor planten uit het tuincentrum gestopt. Deze vakken zijn een stuk kleiner dan de tomatenemmers en niet meer transparant. Het overtollige water zal eerst van vak naar vak gaan voor het via de overloop de bak verlaat. Als het goed is zou dit mijn startproblemen moeten oplossen.

De kleine nieuwe Mohammeds heb ik in de G-kit met verhogingsset staan. Hierin hangt het Hans Paneel van 100 Watt op een hoogte van 20 centimeter boven de plantjes. Ook hier gebruik ik het 18/6 lichtschema. De kleintjes gaan van start met 100 milliliter water en ik zal per dag gaan bekijken hoe het er voor staat.

(k)weekvideo

Het is me eindelijk gelukt om het ontkiemen van een wietzaadje vast te leggen in een timelaps. Tijdens het bekijken van de beelden kwam ik er ook achter dat ik de curver box te dicht bij de bak met aarde had gezet. Er liepen ineens honderden roofmijten over de zaailingen heen. Ik weet nu wel zeker dat de beestjes zich goed voortplanten in de bak met aarde.

Volgende week in mijn kweekavontuur: gaat het goed met de nieuwe Mohammed zaailingen? Houd ik de ander Mohammeds in de G-kit XL in bedwang ? Tot dan!

(advertentie)