(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wietplanten zijn veerkrachtig en sterk maar als ze nog heel klein zijn kunnen ze niet lang droog staan. Dat ondervond Willie Wietman deze week zelf, nadat hij zijn Mohammeds één keer vergat water te geven. Met uitgedroogde wietplantjes tot gevolg. Toch is van opgeven nog geen sprake. Zullen ze het redden?

Aangezien de Mohammed plantjes deze week voor het eerst in de CNNBS G-Kit XL doorbrachten, beschouw ik dit als kweekweek één. Helaas was het alleen wel een hele slechte week voor de jongedames; je ziet het misschien al op de foto’s. Tot afgelopen woensdag ging het allemaal nog wel goed. Dat was de dag waarop ik de plantjes water had moeten geven. En je raadt het al: dat ben ik dus vergeten! Toen ik donderdag even ging kijken was het om te huilen.

Ik heb de kleine verschrompelde plantjes natuurlijk meteen uit de kast gehaald, en eens goed bekeken. Er zaten nog zat wortels aan de kleine stammetjes, en nog wat groene bladeren en dan is er hoop. Ik had inmiddels alle spullen klaar gezet om de dames te verpotten. Dit had ik immers al gedaan vóór ik in de kast keek. Ik besloot om ze ondanks hun belabberde staat toch maar te verpotten.

Na het verpotten zagen de kleine plantjes er nog steeds niet al te best uit. Tijdens het verpotten ging er tot overmaat van ramp, ook het één en ander mis. Zo zijn bijna alle wortels gebroken. Nou weet ik dat de wietplant een sterk plant is, maar ik heb wel mijn twijfels of deze dames het nog gaan overleven. Ik heb het vijftal uit de CNNBS G-Kit XL genomen en nog even afzonderlijk op de foto gezet. Mocht ik de plantjes nog kunnen redden, dan is het herstel in ieder geval goed te zien.

Na de reddingsoperatie heb ik de kweeklamp – een 315 Watt CMH binnenzon – op 60 procent van zijn vermogen gezet, om de dames niet te overbelasten. Ook heb ik de lamp wat hoger gehangen, op zo’n 40 centimeter boven de zaailingen. Zo kunnen ze hopelijk rustig herstellen de komende dagen. De bewatering van de dames bekijk ik van dag tot dag.

G-Kit op zonne-energie

Nu ik de eerste vijf Mohammeds heb besproken, is er zoals de vaste lezer wel weet nog één over. Dit was het plantje met het meeste groene blad. Het verpotten van deze Mohammed is een nieuwe ervaring, omdat ik deze op kokos ga kweken met voedingstabletten in een Autopot.

Na het inwateren van de kokosblokken heb ik het in de plantenpot gedaan en de biotabs erbij gestopt. Toen ik klaar was en het handeltje in de Space Bucket wilde tillen, gaf mijn onderrug een teken dat dit wel eens een slecht plan kon zijn. De natte kokos was loodzwaar. Het zit me niet mee deze ronde(!) dus ik besluit er even één te draaien, en ga een blokje om. Na terugkomst van mijn geestverruimde wandeling had ik de oplossing: de Space Bucket gaat even de opslag in, en in plaats daarvan ga ik de G-Kit met verhogingsset gebruiken om de kweek op zonne-energie voort te zetten.

Het grote voordeel is dat hier al een goede afzuiging met filter in zit, en er meer ruimte is voor de plant om te groeien. Het nadeel is dat de plantenpot te groot is om door de schuifdeuren te doen. Dan kan je natuurlijk even de deuren uit de kast halen en zo de plantenpot in de kast zetten. Maar daar heeft G-Tools een andere oplossing voor gevonden: klapdeur(en). Deze heb ik inmiddels besteld, maar is iets vertraagd. Binnenkort meer over de klapdeuren.

Het verpotten van dít plantje verliep gelukkig goed. Het is alleen wel erg spannend om te starten met zo’n drijfnatte ondergrond. Ik heb de pot nog niet op de autopot-bodembak gezet, want ik wil de kokos eerst wat laten drogen. De kast zal in verband met de accu en de zonnepanelen ook naar een andere ruimte moeten verhuizen. Dan zal ik meteen de autopot met waterreservoir plaatsen.

Noodplan(ten) & (k)weekvideo

Nadat ik van de eerste schrik was bekomen, ben ik aan de slag gegaan met een noodplan. Mocht het niets worden met deze kweekronde dan bestel ik nieuwe Mohammed zaadjes om te laten kiemen in de Curver box. Deze heb ik redelijk volgehangen met camera’s zoals je hieronder ziet, zodat ik het kiemproces dit keer wel kan vastleggen.

Maar nu vraag je je misschien af waarom ik nog zoveel tijd en energie steek in de reddingspoging van de Mohammeds? Nou, na het zien van mijn eigen (k)weekvideo lijkt er toch meer leven in de verpotte Mohammed plantjes te zitten dan ik dacht. Gelukkig!
Er een hoop te zien en te bewonderen op de video van deze week. De blunder met het water geven staat vol in beeld en het wonderbaarlijke herstel van de kleine Mohammeds ook. Hopelijk zet dat laatste nog even door.

Volgende week zullen we in mijn kweekavontuur zien of de Mohammeds het overleefd hebben, of dat ik toch met nieuwe zaadjes aan de gang ga. Tot dan!

Willie Wietman

(advertenties)