(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Soms zegt één foto inderdaad meer dan duizend woorden, zoals het gezegde gaat. In dit geval dus een foto uit Marokko van vorige week dinsdag. Daarop zien we drie stompzinnige overheidsdienaren staren naar een flinke brand. Een hellevuur dat bestaat uit onder meer duizenden kilo’s tabak, sigaretten en… hasj. Heel veel hasj!

Marokko en hasj

Het wordt de hoogste tijd dat Marokko ook eens aan legalisering van cannabis begint, want anders moeten we dit soort berichten tot in de lengte der dagen blijven schrijven. Want zeg nou zelf; het is toch doodzonde om al dat harde werken van de wietboeren in de Rif zo in – de verkeerde – rookvorm te zien opgaan?!

Bedenk eens even hoe de Marokkaanse economie en de samenleving als geheel gebaat zouden zijn bij al die ‘witgewassen hasjmiljarden’…

LEES OOK:  Hasjmarkt Marokko goed voor 10 miljard dollar

Voorlopig blijft het echter bij halfzacht praten over legale wiet/hasj, en gaat de overheid in de praktijk koppig door met het in beslag nemen en vernietigen van al dat lekkers uit de Noord-Afrikaanse bergen. Neem de veiligheidsdiensten in de stad Dakhla, in het zuiden van Marokko. Vorige dinsdag besloten die om een enorme fik te gaan stoken met allerlei illegaals wat er de laatste tijd in beslag is genomen.

Dure en vooral zinloze fik

Alles wat je ziet branden is door de politie en douane in de regio Dakhla-Oued Eddahab geconfisqueerd in de periode tussen 15 januari en 31 maart. We zien dus het oneervolle einde van 15,8 ton hasj, bijna net zoveel (14.664 kilo) illegale tabak, meer dan een half miljoen pakjes sigaretten en niet te vergeten 72 ‘psychotropische pillen’. Apart vermeld worden ook nog 20 gram Kif en 33 gram Kif-poeder.

Volgens een trotse douane-officier Taoufik Mohamed Abdoh zijn alle vangsten bedoeld om de ‘internationale drugshandel en smokkel te verslaan’. Dezelfde quatsch als die we hier in Nederland  van de politie horen als er weer eens een ‘levensgevaarlijke’ en ‘ondermijnende’ wietkwekerij is opgerold.

Nou ja, laten we die war on drugs propaganda bullshit hier verder geen podium meer geven en afsluiten met de waarde van al dat ‘illegaals’ dat de hens in werd gejaagd daar in Marokko vorige week: 186.000.000 Marokkaanse dirham, ofwel 17 miljoen euro…

(advertentie)