(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Door corona kiezen veel Nederlanders weer voor een ouderwetse autovakantie naar Frankrijk. Lekker zelf rijden met de kinderen jengelend op de achterbank. Net als vroeger… Hoewel, niet helemaal zoals vroeger want als je vanaf september met een jointje betrapt wordt, dan mag je meteen €200, euro aftikken. 

Only in France, zou je kunnen zeggen. Want dit populaire vakantieland, heeft traditioneel gezien ook het meest achterlijke beleid als het op cannabis aankomt. Een hard beleid van verbieden en straffen, en dit heeft ervoor gezorgd dat Frankrijk al jaren bovenaan staat als het op aantallen druggebruikers aankomt. In Frankrijk vind je relatief gezien de meeste cannabisgebruikers en het is het derde Europese land waar het meeste cocaine gesnoven wordt.

Wie in Frankrijk gepakt wordt voor het gebruik van een illegale drug, kan tot een jaar lang in de gevangenis belanden en tot 3750,- euro boete krijgen. De nieuwe snelle boete is wat dat betreft dus nog een vooruitgang, al hadden wij eigenlijk op decriminalisering gehoopt.

De nieuwe maatregel gaat per september in heel Frankrijk gelden. Foto: Per Bengtsson, Shutterstock

Meteen €200,- aftikken

Achterlijk hoge straffen dus, en dat terwijl veel andere landen het gebruik van illegale middelen juist meer en meer decriminaliseren. Het zou Frankrijk ook sieren als ze deze trend zouden volgen maar nee, van decriminalisering is in Frankrijk voorlopig geen enkele sprake.

Met ingang van september, zo kondigde de Franse premier Jean Castex afgelopen zaterdag aan, mag je in zijn land voortaan meteen €200,- aftikken voor het gebruik van een jointje. Doe je dat meteen of binnen twee weken, dan wordt de boete met €50,- verminderd. Heb je na 45 dagen nog steeds niet voldaan, dan wordt de boete verhoogd naar een bedrag van €450,-

Hoop op decriminalisering vervlogen

De meteen af te rekenen boetes zijn in de afgelopen weken in verschillende Franse steden getest, en worden per september in het hele land doorgevoerd. En daarmee is enige hoop op het decriminaliseren van cannabis in Frankrijk wel vervlogen.

De nieuwe maatregel is een inwilliging van een verkiezingsbelofte die de Franse premier Macron maakte. Hij zei dat de snelle boetes ingevoerd moesten worden, zodat kleine overtredingen niet ongestraft blijven door overvolle rechtszalen en gebrek aan tijd. Volgens premier Castex vereenvoudigd de maatregel het politiewerk, en is het een efficiënte maatregel tegen drugsdealers die ‘woonwijken opvreten’.

Overigens is het aantal 15- en 16-jarigen die cannabis heeft gebruikt, in Frankrijk hoger dan waar ook in Europa. En deze nieuwe maatregel zal daar waarschijnlijk weinig aan veranderen…

(advertenties)