(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

‘Luctor et Emergo’ oftewel ‘ik worstel en kom boven’. Een spreuk die niet alleen op gaat voor de inwoners van de provincie Zeeland maar ook zeer toepasselijk is voor Willie Wietman en zijn Mohammeds deze week. Twee Mohammed planten zijn sinds deze week weer groen en gezond, en krijgen gezelschap van vier nieuwe zaailingen. Kweekverslag coming up!

Het is inmiddels alweer week vijf, en eindelijk komt deze kweek een beetje op stoom. Helaas ging het ook deze week niet helemaal zonder slag of stoot. In de CNNBS G-Kit XL gaat het nu redelijk naar wens. Daar hebben de dames deze morgen de nieuwe bewoners leren kennen, maar eerst mochten ze nog even met z’n tweeën op de foto.

De linker Mohammed staat er goed voor. De vlekken van vorige week zijn niet terug te vinden in het verse aangegroeide blad, en de plant is deze week flink gegroeid. Ze heeft nu een lengte van 26 centimeter. Ik heb het Wattage van de 315 Watt CMH binnenzon deze week wel iets verhoogd. De lamp brandt nu op 70 procent van het vermogen.

Bij de rechter Mohammed zijn de zijtakken aardig de hoogte in geschoten. Deze dame heeft een lengte van 23 centimeters en loopt daarmee eigenlijk maar een heel klein stukje achter op haar buurvrouw. De rare vergroeiing aan de hoofdstam van de plant is nog steeds aanwezig. De groei van de bladeren lijkt volledig stil te staan op deze plek van de plant. De vlekken zijn ook hier in het nieuwe blad verdwenen. Zelfs de oude bladeren lijken wat groener te zijn geworden. Het bewateren van de dames gaat volgens week 2 van het Plagron voedingsschema; ze krijgen één keer per twee dagen 250 milliliter.

Nieuwe bewoners

De nieuwe bewoners zijn inmiddels klaar om de G-Kit XL in te gaan. Zoals je kunt zien staan ook deze er niet zo goed voor als ik had gewild. Ze hebben niet te nat of te droog gestaan maar ik ben er wel achter wat hier mis gaat. De maatbeker die ik gebruik voor het bewateren van de kleine plantjes, gebruik ik ook voor het afmeten van de pure plantenvoeding. Blijkbaar heb ik deze aan het begin van deze week niet goed genoeg gespoeld.
Ik heb de videobeelden van de afgelopen veertien dagen even achter elkaar geplakt om te kijken wat er nou mis gaat. Na de bewatering van afgelopen maandag ging het met de kleintjes achteruit. Dit is nou net de dag dat ik een jerrycan met voeding had aangemaakt voor de dames in de G-Kit XL. Blijkbaar zijn er toch wat resten pure voeding achtergebleven in de maatbeker. Van de zes zaailingen durft ik met deze vier wel te starten. De andere twee heb ik in de vensterbank gezet om te kijken of die nog bij willen komen van hun overdosis. Van de vier Mohammeds hieronder gaan er drie de G-Kit XL in, en de vierde komt in mijn G-Kit met verhogingsset.

Ik heb de kleine plantjes bij de grote Mohammeds gezet. Ze staan nu met zijn allen recht onder de binnenzon. De timer staat nog steeds op het 18/6 lichtschema (18 uur aan en 6 uur uit). Dit ga ik nog zeker twee weken aanhouden, zodat de nieuwkomers goed kunnen wortelen. Het is trouwens voor het eerst dat ik de groeiperiode (18/6 schema) meer dan twee weken laat duren. Voor de twee Mohammeds die al in de G-Kit XL stonden, betekent dit dat ze straks een groeiperiode van zeven weken(!) hebben gehad. Zal dit effect hebben op de opbrengst, vergeleken met de Mohammeds die maar twee weken voorgroeien? Time will tell…

Mohammed op zonne-energie

De laatste van de nieuwkomers heb ik zogezegd in de G-Kit met verhogingsset geplaatst. Deze gaat de komende twee weken ook nog even onder het 18/6 lichtschema. Het is de bedoeling dat deze kweekkast straks gaat werken op zonne-energie, maar het 18/6 lichtschema is wat te zwaar voor de test-setup. De kweekkast draait daarom nu nog even op het normale lichtnet.

(K)weekvideo

Deze week zijn er weer beelden van drie camera’s. De Mohammeds in de G-Kit XL groeien gestaag door. Dit zie je helaas niet terug in de G-Kit met verhogingsset (met dank aan de niet afgespoelde maatbeker).

Volgende week in mijn kweekavontuur: zijn de nieuwkomers al bijgekomen? Er is een plan om het opstart probleem recht te breien.

Willie Wietman

(advertenties)