(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Willie Wietman heeft niets te klagen deze week. Zijn Morning Glory wietplanten gaan erg lekker en vullen de extra grote CNNBS kweekkast van boven tot onder met langgerekte wiettoppen. De vierde week op 12/12 is ten einde; de planten zijn gestopt met groeien en steken al hun energie nu in de topontwikkeling. Maak je op voor een bloeiend kweekverslag!

Het leven in de CNNBS G-Kit XL is erg goed op het moment. De gemiddelde temperatuur is iets gedaald naar 23.54 graden en de gemiddelde luchtvochtigheid is gelijk gebleven op 59.42 procent. In de kweekkast is het dankzij de 315 Watt CMH lamp een mooi begroeide boel geworden van lang gerekte knuppeltoppen.

Dinsdag 12 maart

Vrijdag 15 maart

Zoals je ziet groeien de toppen op het moment in een rap tempo; wanneer je de foto van dinsdag naast die van vrijdag legt is de ontwikkeling duidelijk te zien. Wat ook opvalt is de lengte van de toppen, door de uitstekende lichtpenetratie van de 315 Watt CMH lamp zijn de toppen lang en onder net zo dik als bovenaan.

Dat de luchtvochtigheid met 59,42 procent, gelijk is gebleven is op zich niet zo gek. Ik ben ook niet meer water gaan geven en zit nog steeds op 500 milliliter water per dag (om de dag een liter per plant). Dit moet ik nu wel goed in de gaten houden want de planten gaan nu ook iets minder drinken. De grootste wietplant is nu 108 centimeter. Zoals beloofd ook nog een paar foto’s van de trichomen die al hier en daar aan het vormen zijn.

RIP moederplant

Naast het mooie nieuws uit de CNNBS G-Kit XL is er ook een beetje slecht nieuws. Mijn moederplant ligt namelijk nog steeds onder vuur van een leger van kleine witte beestjes. Gelukkig staat ze in quarantaine in mijn andere kweekkast: de Bonanza met Hans Panel 100 Watt van G-Tools. Ik heb de plaag al met drie verschillende middelen behandeld maar dat mocht helaas niet baten. Gelukkig is het een moederplant die ik verder niet zal afbloeien (en dus ook niet zal roken).

Mijn eerste poging om de plaag te bestrijden was met de roofmijt. Deze leeft nu ook gezellig in de aarde maar doet vrij weinig met de parasitaire insecten (of misschien zijn het er gewoon te veel). De tweede poging om mijn moederplant te redden was met Bugs Away van Ecolizer. Helaas was deze poging ook zonder resultaat.

De roofmijt (groen) doet niet veel tegen de plaag.

Het derde middel tegen de invasie was Ecostyle Promanal-R. Die kwam ik toevallig tegen in een tuincentrum. Dit spul leek even wat effect te hebben maar na 4 dagen was het probleem helaas weer net zo erg. Op dit moment zag de moederplant er niet meer uit. Ze was lichtgroen geworden en had bijna geen blad meer. Ik heb afscheid van haar moeten nemen.

Aaltjes

Ik heb de plantenpot met aarde van de moederplant in de Bonanza onder de Hans Panel laten staan. Ik zou deze ook kunnen weggooien en de kast grondig kunnen ontsmetten maar ik wil graag weten wat voor ongedierte het is en hoe ik ze dood krijg.
Aangezien de beestjes ook vleugels hebben, heb ik een vliegen-plakstrip gehaald en opgehangen. Tot nu toe heb ik daar niets in kunnen vinden, echt vliegen lijken ze dus niet te doen.

Na wat navragen en zoeken op internet zouden aaltjes (nematoden) de uitkomst moeten kunnen bieden. Dit zijn microscopisch kleine wormpjes die door de aarde kruipen, en larven van ongedierte binnendringen en opeten.

Bij het bestellen van de aaltjes kwam ik erachter dat de levertijd en de verzendkosten nogal verschillen tussen aanbieders. Uiteindelijk bestelde ik ze bij Hornbach, welke de aaltjes van Ecostyle snel en gratis verstuurt. De Ecostyle aaltjes tegen trips zijn goed voor 10 vierkante meter, na drie dagen had ik ze in huis. Bij binnenkomst gelijk maar eens opengemaakt om te kijken wat er in de verpakking zit.

Na het lezen van de handleiding de plastic verpakking voorzichtig opengemaakt. Ik wist niet of ze er meteen uit zouden kruipen maar dat bleek mee te vallen. Het wittige goedje bewoog wel, of had ik al te veel gerookt vandaag? Nee, onder de microscoop zie je duidelijk beweging. Na het volgen van de instructies heb ik ze verdeeld over al mijn planten.

De planten in de CNNBS G-Kit XL hadden nog een klein beetje last van Trips, dus die heb ik er ook meteen mee behandeld. Deze aaltjes doe je in het water en giet je over de aarde. Het heeft dus geen nadelige invloed op de toppen. Sterker nog, de aaltjes dragen alleen maar bij aan een gezond bodemleven. Op het filmpje hieronder zie je dat de aaltjes met het blote oog bijna niet te zien zijn.

Volgende week: Worden de toppen nog dikker? Leeft de plaag nog steeds? Ben jij er ook weer?

(advertentie)