(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Zoals zo vaak het geval is, gaat voorspoed samen met wat tegenslag. In de kweekkast van Willie Wietman is het niet anders. Zijn wietplanten bloeien en groeien als een speer, waardoor een probleem met de hoogte zich opdringt. Tegelijkertijd duikt een oude bekende op, die je liever niet in een kweekruimte ziet. Kortom, een kakelvers kweekavontuur vanuit de CNNBS G-Kit XL!

Mijn Morning Glory wietplanten staan nu twee weken op 12/12 en de groeispurt zit er goed in! Twee van de zes dames hebben een respectabele hoogte van 88 centimeter bereikt. Dit is natuurlijk supermooi maar zorgt er wel voor dat er weinig ruimte voor verdere groei overblijft onder de 315 Watt CMH kweeklamp van de CNNBS G-Kit XL. Hoe ik dit oplos vertel ik zo, maar wat ziet mijn oog daar?

Bloei is oan!

Jawel, de eerste witte bloeiharen zijn zichtbaar! En dat betekent dat de bloeifase nu daadwerkelijk begonnen is, en ik in mijn kweekverslagen vanaf nu dus ook toppen kan laten zien. Deze eerste bloeiharen zullen volgende week de eerste kleine topjes vormen, en vervolgens wekelijks dikker worden.

Dieven vangen

Het begin van de daadwerkelijke bloeifase is het perfecte moment om wietplanten nog eens goed te dieven. Onder het scrogrek is nu goed te zien welke toppen het licht boven het bladerdek nooit goed zullen weten te vinden. In principe zijn dit alle topjes die nu nog niet door de mazen van het rek groeien, op de foto hieronder heb ik een paar van deze takken met rood omcirkeld. Het leverde weer een mooi schaaltje snoeiafval op.

Trips

Tijdens het dieven inspecteer ik de planten meteen. Tot mijn schrik kwam ik hierbij ook weer de trips tegen, die ik bestreden dacht te hebben met roofmijt. Ik deed de deuren open en zag er meteen drie zitten. Gelukkig waren het er dit keer maar een paar en ben ik ze verder niet tegengekomen. Er moet als het goed is ook nog een legertje roofmijt rondlopen, dus geen reden voor paniek. Het is echter wel reden om extra waakzaam te zijn, aangezien de Morning Glory nu gaat bloeien. Je wil toch geen grote uitbraak wanneer er toppen aan je planten zitten…

Training voor wietplanten

Ik vertelde al even over de snelle groeispurt die mijn Morning Glory planten hebben doorgemaakt. Alle wietplanten maken na de omschakeling naar 12/12 zo’n groeispurt door. Sativa dominante soorten groeien tijdens hun groeispurt echter nog wat meer dan indica’s, en mijn Morning Glory dames zijn ook sativa dominant.

De hoogte in de CNNBS G-Kit XL is beperkt tot 176 centimeter, waardoor ik de lamp op dit moment nog maar 15 centimeter kan verhogen. De planten zullen naar verwachting nog wel even doorgroeien, en indien ik later niet in de problemen wil komen, moet ik ze nu gaan trainen. Ik doe dat met de zogeheten low stress trainingsmethode met behulp van binddraad van de Action.

De benaming low stress training geeft al aan dat de training de planten weinig stress bezorgt. Het houdt in dat je de takken van wietplanten buigt, zonder ze daarbij te beschadigen. Dit heeft drie grote voordelen.

  1. De plant blijft intact en hoeft niet te herstellen van een (open) wond.
  2. Kleine zijtakken krijgen meer licht en worden groter (meer grote toppen).
  3. Je kunt alle takken op gelijke hoogte houden, waardoor de lamp niet verhoogd hoeft te worden. De lager groeiende toppen profiteren hiervan.

Watermanagement

Het water geven is een soort sport aan het worden momenteel. De wietplanten drinken nu al 500 milliliter water per dag (1 liter per 2 dagen). Dit zorgt er ook meteen voor dat de luchtvochtigheid verder omhoog gaat naar gemiddeld 56.53 procent. Met een gemiddelde temperatuur van 24.92 graden.

Wanneer je naar de luchtvochtigheid in de grafiek hierboven kijkt, dan kun je in het rood omcirkeld zien wat er gebeurt wanneer ik water geef. De grafiek die ik hier laat zien is een zeer stabiele. Wat erop lijkt dat de planten dorst hebben en minder vocht in de lucht brengen. Nu ben ik van plan om een week lang, elke dag in de ochtend water te geven en kijken of de grafiek er dan over de hele week hetzelfde eruit ziet. De aarde is namelijk in de avond wel erg droog.

Volgende week in mijn kweekavontuur: het eerste resultaat van het trainen, lukt het mij om deze dames in bedwang te houden? Zou de trips zich koest houden, en hoe zien de eerste toppen eruit?

Willie Wietman

(advertenties)