(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ook wietmannen kunnen weleens tegen kweekproblemen aanlopen. Onze eigen Willie Wietman kreeg bijvoorbeeld ongewenst bezoek van trips, en de luchtvochtigheid in zijn CNNBS G-Kit XL liet te wensen over. Gelukkig is Willie niet voor één gat te vangen, en weet hij het biologisch te fixen met roofmijt en natuurlijk de nodige (kweek)techniek.

Trips

In mijn vorige verslag liet ik zien hoe ik een Sonoff Dual Channel sensor gebruikte om het conflict tussen de luchtvochtigheid en de temperatuur sensors op te lossen. Vervolgens liet ik jullie achter met de melding dat ik trips in mijn CNNBS G-Kit XL had ontdekt, en een foto van een trips. Trips in één van de vele insecten die je bij het kweken binnen (en buiten) kunt tegenkomen. Dit is geen reden voor paniek; trips komt zeer regelmatig voor.

Er bestaan diverse bestrijdingsmiddelen tegen trips. Chemisch en biologisch. Tot die laatste groep horen ook de natuurlijke vijanden van trips.

Ieder bestrijdingsmiddel heeft voor- en nadelen. Chemische Bestrijdingsmiddelen gebruik ik sowieso niet. Ik wil mijn wiet straks nog gebruiken en daarbij niet het risico lopen dat er bestrijdingsmiddelen in mijn wiet achterblijven. Biologische bestrijdingsmiddelen zijn er ook. Bijvoorbeeld Ecolizer Bugs Away. Hier heb ik twee keer gebruik van gemaak in het verleden, met verschillende resultaten.

Roofmijt

Wat ik ook in mijn moestuin regelmatig gebruik, en ook goed bevalt tegen bestrijding van onder andere trips, is de roofmijt. De roofmijt is een natuurlijke vijand van trips, hij eet ze op, zonder daarbij mijn wietplanten te beschadigen. Ik heb de roofmijt in mijn CNNBS G-Kit XL ingezet om de trips mee te lijf te gaan. Je ziet er een op de foto hieronder. Roofmijten zijn erg klein en vrij snel, en daarom lastig te fotograferen.

Ik heb de roofmijten gekocht via biobestrijding.nl. Hier verkopen ze verschillende soorten roofmijten, dus let goed op dat je de juiste koopt en ook de juiste hoeveelheid. Ik heb pas een paar trips gezien, dus ik start met een preventieve maar rigoureuze behandeling met 2500 stuks (1000 stuks is ook voldoende).

Om de kleine vriendjes een lekkere leefomgeving te geven, verdeel ik ze over een aantal oude deksels van mijn Bedrocan medicinale wietpotjes; voor elke plant heb ik er één. Daardoor zullen ze niet meteen verdrinken als ik water geef. Voorzichtig schep ik een eetlepel uit het zakje op de deksel, en herhaal dat voor iedere wietplant. De roofwantsen die overblijven verdeel ik twee dagen later opnieuw over de deksels.


Van een onderste blad kun je een handig trapje voor de roofwantsen maken, zodat ze makkelijk naar boven kunnen lopen. Het zijn hongerige vriendjes, elke volwassen roofmijt kan 1 tot 5 prooien (tripsen) per dag consumeren. De optimale temperatuur voor de beestjes, is tussen de 20 tot 30 graden. 26 graden is het meest ideaal voor de ontwikkeling. De optimale luchtvochtigheid is tussen de 60% en 70%. Dit laatste wordt nog een uitdaging 😉

Morning Glory

Door al het gedoe met de trips, zou ik bijna vergeten dat er ook nog wietplanten in mijn kweekkast staan. Zes mooie Morning Glory wietplanten. Stekken van mijn eigen moederplant, die inmiddels al lekker snel groeien. Afgelopen week was de langste dame al 38 centimeters hoog. De kleinste 30 centimeter.

Om de planten even hoog te houden heb ik bij de langste wietplant, de top er verwijderd. Hierdoor zal de plant minder snel omhoog groeien, en meer in de breedte ontwikkelen. Met een beetje mazzel groeien er straks 2 mooie hoofdtoppen aan.

Aan de onderkant van de wietplanten heb ik de onderste twee takken weggeknipt. Deze groeien zo laag dat daar nooit goede toppen aan komen. Later zullen ze in de weg zitten bij het water geven, en de topjes die er eventueel aan zouden komen zijn de moeite van het knippen niet waard. Natuurlijk let ik wel op dat ik de ’trap’ voor de roofmijt niet wegknip.

Het water geven is inmiddels verdubbeld naar 200 milliliter per dag (400 ml per 2 dagen). De CMH verlichting heb ik verlaagd en hangt nu 30 centimeter boven de planten.

Om de luchtcirculatie verder te verbeteren heb ik nog een AC Infinity MULTIFAN S7 set gekocht. Dit zijn ventilators die normaal gebruikt worden om audio-apparatuur te koelen. Deze heb ik aan de onderkant op de potten gelegd zodat er een goede ronde circulatie is. Samen met de set aan de linker- en rechterkant staat er nu een lekker licht briesje in de kweekkast.

Luchtvochtigheid

Het conflict met luchtvochtigheid vs. temperatuur is opgelost en de luchtvochtigheid is op niveau als de lamp uit is. Om de luchtvochtigheid wat hoger te krijgen, maak ik gebruik van een schaaltje warm water met een hoopje wc papier in het midden, waarop ik de ventilator richt. Niet mooi maar wel simpel en effectief. Op de datalogger Inkbird IBS-TH1 ziet het er als volgt uit.

Zodra de lamp aangaat stijgt de temperatuur en gaat de afzuiger aan. Ook daalt de luchtvochtigheid maar hij herstelt nu wel weer sneller dan vorige week. We zien hier ook dat de luchtvochtigheid steeds hoger wordt als de lamp aan is 35% aan het begin van de week, en 45% aan het eind van de week. Dit komt doordat de planten snel groeien, meer water drinken en dus ook meer verdampen.

In mijn volgende kweekavontuur zal ik mijn wietplanten voorbereiden op de bloeifase met de nodige training. Tot volgende week!

Willie Wietman

(advertentie)