(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Iedereen heeft weleens een conflict. Maar twee conflicten in één week is een beetje veel van het goede. Watskeburt? Twee tegenstrijdige opdrachten zorgden ervoor dat de afzuiger in zijn CNNBS G-Kit XL niet op tijd aanslaat. Daarnaast hebben de wietplanten nog een conflict met een klein zuigend beestje genaamd trips. Als dát maar goed afloopt…

Morning Glory

Laat ik beginnen met het goede nieuws: de Morning Glory (Barney’s Farm) dames zijn de afgelopen week een stuk groter geworden. Met wat voeding erbij hebben ze een aardige groeispurt doorgemaakt. Ze zijn van 10 naar 20 centimeter hoogte gegaan. Ze zijn ondertussen ook al aardig dorstig aan het worden en slurpen al snel zo’n 100 milliliter per dag (200 ml per 2 dagen). Inmiddels draait de dimbare Lucilu e-ballast van de 315 Watt CMH kweeklamp op 100 procent.

Hieronder zie je de groei van de wietplanten van de afgelopen week. De eerste foto is aan het begin van de week genomen, en de onderste foto is van gisteren.

De 10 centimeter hoge Morning Glory wietplanten aan het begin van de week.

De 20 centimeter hoge Morning Glory wietplanten aan het einde van de week.

Conflict #1: luchtvochtigheid vs. temperatuur

Dan het eerste conflict: de luchtvochtigheid heb ik helaas nog niet helemaal onder controle. Ik denk dat het wel goed gaat komen, omdat de plantjes snel groter worden en door verdamping, meer vocht in de lucht gaan brengen. Met het instellen van de Sonoff TH16 ben ik de mist in gegaan. Na het aangaan van de lamp, schakelde de afzuiger niet automatisch in, waardoor de temperatuur snel omhoog ging naar de 35 graden.

Gelukkig had ik de Inkbird IBS-TH1 ingesteld als alarm, dat wanneer de temperatuur teveel ging lopen mijn mobiel een alarmmelding zou afgeven. Na het handmatig inschakelen ging het een paar minuten later helaas weer mis en schakelde de afzuiger weer uit. Ik had eigenlijk ook wel een beetje verwacht dat een dubbele opdracht in de Scene een conflict zou opleveren.

Let op! Mocht je geen idee hebben van waar ik het over heb; de Sonoff is een temperatuur/luchtvochtigheid sensor aangesloten op een schakelaar die de afzuiger automatisch kan inschakelen bij een bepaalde temperatuur of luchtvochtigheid. De Inkbird is een datalogger die constant de temperatuur en de luchtvochtigheid meet en registreert. In mijn eerste en tweede kweekavontuur kun je precies lezen hoe je deze handige apparaatjes zelf kunt inzetten om je kweekruimte te automatiseren.

Wie(t) niet waagt…

Maar wat gebeurde er nou precies? De lamp ging aan en de temperatuur liep op naar de 27 graden. Op dat moment had de afzuiger aan moeten gaan. Alleen was de luchtvochtigheid te laag en dat veroorzaakt een conflict. Je zult je wel afvragen, ‘als je het verwacht had, waarom doe je het dan?’. Wel, wie niet waagt wie niet wint!

Vorige week vertelde ik ook dat ik de Sonoff en de Inkbird eerder ook al op dezelfde manier in mijn Bonanza Hans Panel 100 Watt heb ingebouwd. Maar hoe kan dit dan gebeuren?

Bij de Hans Panel 100W is de stralingswarmte en het vermogen een stuk minder en loopt de temperatuur nooit op tot boven de 30 graden. De Bonanza is ook een stuk kleiner als de CNNBS G-Kit XL. Hierdoor stijgt de luchtvochtigheid sneller, waardoor ik alleen hierop hoef te schakelen.

Fix: Sonoff Dual Channel

Nu het probleem is geanalyseerd, wordt het tijd om aan een oplossing te werken. Daarvoor ben ik maar weer eens het internet op gegaan om te speuren bij mijn vrienden van AliExpress. Daar vond ik het volgende: de Sonoff Dual Channel. Deze is bedoeld om 2 apparaten mee te schakelen. Toen kreeg ik een ingeving, maar kon het ook? Vervolgens heb ik een afspraak gemaakt met mijn elektriciën. Na wat geknutsel en een smakelijk bakkie koffie hebben we het volgende gecreëerd.

De Sonoff Dual Channel die maar één apparaat kan aansturen, wat schiet je hiermee op? Het is nu mogelijk om de temperatuur te schakelen (schakelaar 1) en de luchtvochtigheid (schakelaar 2). Kijk maar even mee in de ‘Scene’ van de bijbehorende app EWeLink.

Luchtcirculatie

Nu de afzuiging van de kast is geregeld moet er ook geventileerd worden. Hiervoor maak ik gebruik van meerdere AC Infinity MULTIFAN S7 computerventilators. Deze zijn dubbel gelagerd en hebben ook een snelheidsregelaar. Ze werken op USB en gebruiken daarom ook niet veel stroom.

Ik heb twee van deze sets besteld voor links en rechts in de kast. Bij het uitpakken kwam ik er ook achter dat er nog een extra USB-aansluiting op de kabel zit. Hierdoor kan ik er nog een ventilator opzetten, wat ik ook zeker van plan ben.

Conflict #2: trips

Met de nieuwe Sonoff en de ventilators zijn mijn kweekprobleempjes echter nog niet voorbij. Bij het inspecteren van de planten, kwam ik er namelijk achter dat er vreemde sporen op de bladeren zitten. Het lijkt of een mini-slak over het blad was gekropen. Nou wist ik al dat het geen slijmspoor was, maar sporen van trips. Kleine insecten die gaten in je bladeren maken om zo bij de sappen van de plant te komen.

De trips zijn nog geen reden voor paniek, maar zo vroeg in de kweek is het wel belangrijk om in actie te komen. Omdat ik geen gif wil of ga gebruiken, zal ik de trips bestrijden met hun natuurlijke vijand: de roofmijt.

Benieuwd hoe het verloopt met de Trips en de Roofmijt? In mijn volgende kweekavontuur leg ik dat verder uit. Tot volgende week.

Willie Wietman

(advertenties)