(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Klaar voor een nieuw kweekavontuur van Willie Wietman en zijn stekken? Nadat hij zijn CNNBS G-Kit XL vorige week in elkaar zette en de eerste slimme sensor aanbracht, is het nu tijd om de kweekkast nóg slimmer te maken, zodat de luchtvochtigheid en de temperatuur in de kast automatisch op peil blijft. Steek er wat van op!

Vorige week heb ik mijn CNNBS G-Kit XL, met 315 Watt CMH verlichting van een sensor voorzien, zodat ik de luchtvochtigheid en temperatuur op mijn smartphone in de gaten kan houden. Daarna liet ik jullie achter met een foto van stekken die met moeite een paar wortels hadden aangemaakt, en er op zijn zachtst gezegd niet erg gezond uitzagen. Ik zal jullie daarom nu vast geruststellen: de stekken maken het deze week een stuk beter!

Stekken gered

De dames zijn aan het begin van deze kweekweek, van de pluggenbak van de Ikea naar de CNNBS G-Kit XL 315 CMH verplaatst. Na het verpotten ging het met de meeste planten al beter. Kleine wietplantjes kunnen best veel hebben maar helaas hebben 2 van de 8 het niet overleefd. De overige 6 stekken lijken er nog zin in te hebben, met deze kanjers gaan we dan ook door. Nog even de dode bladeren eruit knippen, opmeten en terug de warme kast in.

Ik heb de dimbare Lucilu e-ballast van de 315 Watt CMH kweeklamp op 70 procent gezet, zodat ze even kunnen wennen aan hun nieuw lamp. Deze heb ik langzaam verhoogd naar 90 procent. De schakelklok op de Timer Box heb ik ingesteld op 18 uur licht en 6 uur donker. De Azerwing Vega pro met daarin de lamp zelf, heb ik op 50 centimeter boven de plantjes gehangen, zodat de stekken aan het felle licht kunnen wennen.

Voeding voor Morning Glory

De jonge plantjes zijn nu bijna allemaal 10 centimeter groot. Afgelopen week heb ik geen voeding gegeven (wel water) maar daar wordt het nu wel tijd voor. Ik gebruik hiervoor de voeding van BioBizz. Op hun website vind je ook een handig kweekschema. Let wel op de bloeitijd, deze kan namelijk verschillen per plantensoort. Daarover gesproken, ik kweek de wietsoort Morning Glory van Barney’s Farm. Deze is sativa dominant (60% sativa, 40% indica) en heeft een bloeitijd van 60 tot 65 dagen.

Ik gebruik het volgende van BioBizz: All Mix, Root-Juice, Bio-Grow, Bio-Bloom, Top-Max en Bio-Heaven.

Dataloggen

Zoals ik al schreef, heb ik de kweekkast vorige week van een sensor voorzien. Inmiddels zijn we een week verder en heeft de datalogger zijn werk gedaan, kijk maar mee.

De grafieken hierboven geven de temperatuur (linker afbeelding) en de luchtvochtigheid (rechter afbeelding) weer, van 21 tot en met 26 januari. De temperatuur zien we in de eerste grafiek mooi op en neer gaan met het aan- en uitgaan van de lamp. De luchtvochtigheid in de rechter grafiek laat echter te wensen over, en is veel te laag. Die zou ik liever tussen de 60 en de 70 procent zien. Dit wil ik gaan doen door de CNNBS G-Kit XL 315 CMH slimmer te maken. Dit heb ik eerder al gedaan bij mijn Bonanza Hans Panel 100W zoals je kunt zien in de Grafiek hieronder.

Zoals je ziet loopt de temperatuur in deze kast ook mooi mee met het aan- en uitgaan van de lamp. De luchtvochtigheid zit hier echter tussen de 60 en de 75 procent en dat is natuurlijk een stuk prettiger voor groeiende wietplanten, en helemáál voor stekken die nog maar een klein wortelstelsel hebben.

CNNBS G-Kit XL slimmer maken

Om de CNNBS G-Kit XL 315 CMH slimmer te maken, voeg ik een aantal sensors en schakelaars toe. Te weten een Sonoff TH10 of TH16 met vochtigheid sensor, en 3 Sonoff S26 schakelaars. Ik gebruik de Sonoff TH16 als sensor. De 3 Sonoff S26 zijn de schakelaars (digitale klokken).

De Sonoff apparatuur werkt met een app genaamd EWeLink. Hier moet even een account aangemaakt worden voordat je kunt beginnen. Ik gebruik voor het aanmelden op internet een oude router om eventuele conflicten met andere apparatuur in mijn netwerk te voorkomen.

Doorloop nu het aanmeldproces met de Sonoff schakelaars en sensor. Omdat ik meerdere Sonoff schakelaars in mijn huis gebruik, maak ik in de app een groep aan zodat alles overzichtelijk bij elkaar staat (zie afbeelding hieronder).

Als eerste zal ik nu de Timer Box op continue stroom zetten. Vervolgens haal ik de stekker van de dimbare e-ballast CMH315 uit de Timer Box en zet daar de eerste Sonoff S26 tussen. Ik omzeil dus de schakelklok uit de Timer Box en gebruik in plaats daarvan de Sonoff S26. Ik maak dus ook geen gebruik van het relais in de Timer Box maar ook de Sonoff schakelaar is van zo’n relais voorzien, alles is dus net zo veilig aangesloten op deze manier. Daarna hoef ik alleen nog even via de app de tijden in te stellen.

Dit doe ik vervolgens ook met de afzuiger, de G-tools 125 2 standen. De laatste Sonoff S26 schakelaar ga ik gebruiken voor het aansturen van de ventilators op 5 volt USB.

Er is er nu nog één slim apparaat over, namelijk de Sonoff TH16 met vochtigheid sensor. Hier heb ik alleen een stekker aan gemaakt en naast de Inkbird IBS-TH1 van vorige week geplaatst. De Inkbird sensor viel van de week trouwens van de muur af; ik heb hem nu met een magneet aan de demper van het luchtfilter gemaakt.

Het instellen van de Sonoff TH16 met de Sonoff S26 van de G-Tools 125 doe ik via de app EWeLink in het menu ‘Scene’ met een simpele opdrachtregel. Zie hieronder: Add scene, kies een naam en kies de Master Device waar je informatie vandaan komt. In dit geval: Klimaat (Sonoff TH16 met Sensor). Daarna stel je de voorwaarde in wanneer hij aan moet gaan. Dit doe je ook voor het uitgaan, en het programmeren is klaar. Tijd om te testen.

Benieuwd hoe het verder verloopt met de Morning Glory wietplanten, en hoe ik de CNNBS G-Kit XL 315 CMH verder nóg slimmer maak? In mijn volgende kweekavontuur leg ik dat verder uit.

Willie Wietman

(advertentie)