(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het gaat hard onder de 315 Watt CMH binnenzon van Willie Wietman! Zo hard zelfs dat de planten al toe zijn aan het bekende 12/12 lichtschema voor de bloei. En Willie zou Willie Wietman niet zijn als hij daar geen slimme schakelaar voor gebruikt. Daarnaast installeert hij een scrogrek voor een betere lichtverdeling, en om toekomstige toppen te ondersteunen. 

 

Even kort terugblikken op vorige week. Toen ontdekte ik namelijk sporen van trips op mijn Morning Glory wietplanten. Ook al waren slechts een paar kleine sporen is het toch een belangrijk om snel tot actie over te gaan. Trips is vervelend ongedierte voor wietplanten, ze zuigen sappen uit de bladeren en vermeerderen zich snel in het aangename klimaat van een binnentuin. Om ze te bestrijden heb ik een natuurlijke vijand gebruikt; de roofmijt.

Feestweek

De roofmijt heeft een feestweek gehad in mijn CNNBS G-Kit XL. Ik denk dat ze heerlijk gesmuld hebben van de trips. Na een grondige inspectie van de planten kon ik in ieder geval geen nieuwe sporen van de trips meer vinden. De nieuwe bladeren zijn ook mooi gaaf, zonder gaatjes of de voor trips kenmerkende zilverkleurige vlekken. Dat was een week geleden wel anders.

Rood omcirkeld een oud blad met de sporen van de trips. De nieuwe bladeren zijn onaangetast.

De Morning Glory heeft zich trouwens niet veel aangetrokken van de trips. In ieder geval lang niet zoveel als ikzelf. De zes wietplanten zijn inmiddels allemaal zo’n 45 centimeter hoog en komen nu net boven de aluminium rand. Ze hebben nu zoveel water nodig, dat ik het van tevoren aanmaak in een jerrycan met een inhoud van 10 liter.

Jerrycan

Om het mengen van water en voeding wat makkelijker te maken, heb ik twee strepen op de jerrycan gezet. De rode streep geeft 5 liter aan en de zwarte streep 10 liter. Op deze manier hoef ik niet elke keer het water af te meten. 10 liter is ook een handige hoeveelheid om voeding bij het water af te meten. Veel voedingsschema’s vermelden namelijk de hoeveelheid voeding per liter water. Dat hoef ik nu alleen te met 10 te vermenigvuldigen (nulletje erachter).

Rood = 5 liter, zwart = 10 liter.

Nu de Morning Glory dames groter zijn, drinken ze ook een stuk meer, namelijk zo’n 250 milliliter per dag (500 milliliter per twee dagen. De CMH verlichting in de CNNBS G-Kit XL heb ik verhoogt naar zo’n 38 centimeter boven de planten. Ik zal zo uitleggen waarom ik dat heb gedaan.

Op naar de bloeifase!

Daarnaast heb ik de CMH verlichting van 18/6 naar 12/12 geschakeld, zodat de planten in bloei kunnen gaan. Meestal duurt het 1 tot 2 weken voor de eerste tekenen van bloei daadwerkelijk te zien zijn. Tot het zover is, zullen de planten nog een flink stuk groeien. Dit is de zogenaamde strekkende periode die altijd vooraf gaat aan de bloeifase.

Via de Sonoff S26 die ik gebruik om de CMH verlichting te schakelen, is het een fluitje van een cent om dit aan te passen. Het kan natuurlijk ook via de ingebouwde Timerbox maar zoals jullie weten ben ik Willie Wietman en heb ik mijn eigen schakelaars in de kast gemonteerd, die ik met een app op mijn telefoon aanstuur. In mijn eerste verslag leg ik dit uit.

Ik heb tevens een kleine beveiliging op de tijdschakelaar gezet, om te voorkomen dat de lamp uitblijft wanneer de stroom of mijn internetverbinding mocht uitvallen. Wanneer je de standaard Timerbox gebruikt is dit niet nodig, want dan schakelt de lamp na een stroomuitval automatisch weer aan. Aangezien de Sonoff S26 volledig digitaal is, moet die echter eerst weer opnieuw inschakelen. Het lichtschema met beveiliging ziet er in de app als volgt uit.

Het is een beetje lastig om in één screenshot te krijgen, maar de tijdschakelaar is als volgt ingesteld.

  • 21:00 aan
  • 22:00 aan
  • 00:00 aan
  • 02:00 aan
  • 04:00 aan
  • 08:00 aan
  • 09:00 uit
  • 15:00 uit

Mocht de stroom uitvallen en weer terugkomen dan is de Sonoff standaard uit. Mocht het binnen het schema vallen dan start hij weer. Er staat ook dat hij om 15:00 uit moet gaan. Dit is de schakeling van de 18/6 fase, deze is grijs (inactief) en wordt niet gebruikt op het moment. Bij de aanvang van een nieuwe ronde zal (09:00 uit) dus grijs zijn, zodat de lamp weer volgens een 18/6 schema werkt.

Scrog

De Morning Glory wietplanten zijn aangekomen bij de aluminium rand. Nu is het tijd geworden om te zorgen dat de planten in de toekomst genoeg steun krijgen, en dat de toppen niet afbreken. Dit doe met een Giardino draadpaneel Bologna antraciet 150x80cm van de Praxis, deze had ik nog liggen in de schuur, samen met de betonschaar. Na wat meten en knippen bleef het volgende over.


Ik heb hem in 2 delen geknipt, zodat ik ze bij de achterwand en links en rechts op de aluminium rand kan laten rusten. Aan de voorkant hangt het aan een magneet die ik tegenkwam in mijn gereedschapskist.

De planten groeien nu door de gaten van het raster heen. Dit zorgt voor steun en sturing van de takken, zodat het hele kweekoppervlak mooi gevuld wordt. Dit wordt ook wel een SCROG genoemd, oftewel een screen of green. Later kan het rek ook als droogrek gebruikt worden. De CMH verlichting heb ik iets hoger gehangen zodat het plastic niet te heet wordt.

Temperatuur/luchtvochtigheid

De gemiddelde temperatuur zie je hieronder en is ongeveer gelijk gebleven met vorige week. Namelijk 27.31 graden. De luchtvochtigheid is weer wat gedaald naar 40,76%, dat komt door dat ik de schaal met water uit de kweekkast heb gehaald. In mijn volgende kweekavontuur ga ik verder met de voorbereidingen op de bloeifase, tot dan!

Willie Wietman

(advertentie)