(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Ondanks het feit dat er geen gram wiet in het pand aanwezig was, werd een woning in het Limburgse Evertsoord toch voor drie maanden gesloten. Het is het directe gevolg van een wetswijziging die de sluitingsbevoegdheid van burgemeesters verruimt. 

In de woning in Eversoord lag nog geen half opgerookte joint in de asbak. Ook werd er geen wiet aangetroffen, laat staan wietplanten. Toch werd het huis voor drie maanden gesloten door de burgemeester van dienst, in dit geval de heer Ryan Palmen. Watskeburt?

Verruiming sluitingsbevoegdheid

Het huis aan de Helenaveenseweg kon door de burgemeester gesloten worden door een wijziging van de Wet Damocles. Die wijziging ging in op 1 januari van dit jaar en houdt in dat een pand ook gesloten mag worden wanneer er alleen spullen aanwezig zijn waarmee wiet gekweekt kan worden, of waarmee drugs kan worden gemaakt. Of zoals advocaat Franc Pommer het samenvat op zijn website:

Sinds 1 januari 2019 zijn de mogelijkheden van de burgemeester zelfs nóg groter geworden, dankzij een verruiming van de Wet Damocles. Voortaan hoeven  er zelfs geen drugs meer aangetroffen te worden, maar “kunnen ook strafbare voorbereidingshandelingen met betrekking tot handel in en productie van drugs de sluitingsbevoegdheid scheppen”, zoals advocaat Franc Pommer het samenvat op zijn website.

Burgemeesters kunnen sinds dit jaar ook woningen zonder wietplanten sluiten. Foto: Door Pavelis, Shutterstock

400 Potten, 3 oogsten

In het geval van de woningsluiting in Eversoord ging het niet eens over het woonhuis zelf maar de schuur bij de woning. Daar werden door de politie spullen gevonden die erop duiden dat er recent wiet is gekweekt. Er hing voorts ook – het zal eens niet zo zijn – een sterke wietgeur in en rond de schuur.

Aan de hand van de wietgeur en de spullen weet de gemeente volgens te concluderen dat er bijna 400 wietplanten in de schuur gestaan hebben. Ook stellen ze dat er drie keer geoogst is. De politie is met die gegevens aan de haal gegaan en schatte de winst van de kweekoperatie in de schuur op 100.000 euro.

Kijk uit wat je met kweekspullen doet

De nieuwe burgemeester van de gemeente Horst aan de Maas, waarin Eversoord ligt, zegt blij te zijn met zijn nieuwe bevoegdheden, en zegt er zeker gebruik van te gaan maken. Lekker dan, krijgen we in de toekomst nóg meer zinloze huisuitzettingen en gezinnen die op straat gezet kunnen worden.

Wij kunnen alleen maar waarschuwen dat je dus voorzichtig moet zijn met de opslag van je kweekspullen, vooral als je een verzamelaar van kweekspullen bent. Kleine kwekers die alleen voor eigen gebruik telen hoeven zich geen zorgen te maken over de wetswijziging. Van voorbereidingshandelingen kan volgens het nieuwe artikel 13b Opiumwet namelijk alleen sprake zijn bij het voorhanden hebben van bepaalde voorwerpen of stoffen die, vanwege de aard en hoeveelheid of gezien de onderlinge combinatie, geschikt zijn om harddrugs te vervaardigen of voor grootschalige hennepteelt.

(advertenties)