(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Op woensdag 10 juli komt het Amerikaanse Congres bij elkaar om te praten over beëindiging van het federale wietverbod. Hoewel medicinale wiet legaal is in 33 staten en 11 staten ook recreatief gebruik toestaan, hanteert de overkoepelde overheid nog steeds een cannabisverbod. Komt daar nu definitief een einde aan?

Er lijkt serieus beweging te zitten in de wil om wiet op federaal niveau te legaliseren in de VS. Op 20 juni keurde het Huis van Afgevaardigden namelijk een verreikende maatregel goed om te voorkomen dat het ministerie van Justitie zich kan bemoeien met staten die wietgebruik mogelijk maken. En dinsdag werd duidelijk dat er op 10 juli een belangrijke hoorzitting plaatsvindt in het Amerikaanse Congres. Dit betekent dat de wetgevende instantie van de federale overheid van de Verenigde Staten gaat praten over legalisatie.

De bijeenkomst draagt de titel ‘Cannabis-wetten in Amerika: Raciale rechtvaardigheid en de noodzaak tot hervorming‘. Er zijn momenteel nog weinig details bekend. Maar ingewijden verwachten dat de Subcommissie voor de Rechterlijke Misdaad, Terrorisme en Binnenlandse Veiligheid van het Congres verschillende wetsvoorstellen gaat bespreken. Uiteindelijk moet de wet zo worden dat staten hun eigen cannabisbeleid bepalen, zonder angst voor federale interventies.

Pro-wiet sprekers

Het Congres-gebouw in Washington D.C. waar 10 juli een belangrijke meeting plaatsvindt. [Shutterstock/Andrea Izzotti]

Dat de bijeenkomst een positieve insteek heeft, blijkt uit de geruchten over uitgenodigde sprekers. Onze Amerikaanse collega’s van Marijuana Moment uit New York, vergaarde uit diverse bronnen een lijst met hoogwaardigheidsbekleders die, naar verwachting, binnenkort worden uitgenodigd om woensdag 10 juli voor het Congres te getuigen. En gezien de achtergrond van deze personen, lijkt het erop dat de commissieleden niet gaan bespreken of de VS een einde moet maken aan het federale cannabisverbod, maar vooral hoe dit moet gebeuren.

Naar verluidt is Malik Burnett een van de sprekers. Burnett is arts aan de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Ook deed hij dienst als beleidsmaker Drugszaken in Washington. Daar tuigde hij onder meer een succesvolle campagne op, om cannabis in 2014 te legaliseren in de hoofdstad van de VS.

De officier van justitie van de staat Baltimore, Marilyn Mosby, die in januari aankondigde het bezit van wiet niet langer te vervolgen, wordt ook uitgenodigd om te getuigen. En David Nathan, een arts en bestuursvoorzitter van pro-legalisatiegroep ‘Doctors for Cannabis Regulation’ (DFCR – Artsen voor Cannabis Regulatie), zal ook voor de commissie verschijnen.

Nathan vertelde aan Marihuana Moment dat hij zich verheugt op het bespreken van de bewezen gezondheidseffecten van wiet, de mislukking van het verbod, de ontoereikendheid van decriminalisatie, effecten op volksgezondheid en de sociale voordelen van efficiënte regelgeving.

“DFCR-artsen hebben met succes gevochten voor legalisatie in staten in het hele land,” zegt Nathan. “Nu is de DFCR trots om te pleiten voor de grote meerderheid van de Amerikanen – zowel Republikeinen als Democraten – die willen dat onze regering cannabis uit de Controlled Substances Act verwijdert en eindelijk een einde maakt aan het schrikbeeld van federale inmenging in de cannabiswetgeving van de staat.”

Wie vermoedelijk ook komt spreken is Neal Levine, CEO van de Cannabis Trade Federation en een bekende lobbyist voor legale wiet in de VS. Hij komt uit voor de Republikeinse Minderheidspartij, wat opmerkelijk is. Men zou verwachten dat deze partij iemand uitnodigt die een tegengestelde kijk heeft op het beëindigen van het cannabisverbod.

“Ik kan geen commentaar geven op wat niet publiekelijk is aangekondigd door de commissie, maar ik zou het op prijs stellen om het perspectief van onze leden te delen”, vertelde Levine. “We zijn bijzonder goed gepositioneerd om de uitdagingen te bespreken die voortkomen uit de inconsistentie tussen de staats- en federale cannabiswetten”.

Nog een lange weg te gaan

We kunnen helaas nog niet juichen. Zelfs als alle neuzen de goede kant op staan, kan de president nog roet in het eten gooien. [Shutterstock/Evan El-Amin]

Hoewel er tijdens de bijeenkomst niet zal worden gestemd over een besluit, mag je dit gerust als een hele belangrijkste congresontwikkelingen zien. Eentje over cannabishervormingen binnen de federale overheid van de VS. Het gerechtelijk comité dat deze bijeenkomst organiseert, oefent namelijk een bijzondere invloed uit in het bevorderen van brede veranderingen in de federale drugswetgeving. Bovendien is dit comité aangewezen als hét panel om een einde te maken aan het federale wietverbod.

Klinkt goed, toch? Klopt. Maar in alle eerlijkheid zijn er ook nog een hoop politieke hobbels te nemen voordat de Verenigde Staten daadwerkelijk op federaal niveau wiet legaliseert. En zelfs al gaat alles volgens plan, kan de President uiteindelijk nog roet in het eten gooien.

Afwachten dus. Maar met berichten zoals hierboven wordt het toch wel verleidelijk om even te dromen over legale wiet in de Verenigde Staten; het land dat ooit het wereldwijde wietverbod introduceerde. Legale wiet in de VS… Dan kan Nederland toch écht niet meer achterblijven.

[Openingsfoto: Shutterstock/Blablo101]
(advertenties)