(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Voor de inwoners van de Amerikaanse staten Colorado en Washington wordt het een bijzonder plezierige jaarwisseling. Vanaf 1 januari is het gebruik van marihuana er volledig gelegaliseerd, dus niet alleen vanwege medische noodzaak (pijn aan de kleine teen, glaucoma, noem maar op) maar ook puur en alleen het recreatieve blowen!Wiet was al in 20 Amerikaanse staten verkrijgbaar op een medisch attest. Daar doen ze overigens niet erg moeilijk over in de VS; als je een beetje aanneembaar kan maken dat je ergens last van hebt en een welwillende arts vindt die je een recept voorschrijft kun je terecht in een apotheek. En daar verkopen ze tegenwoordig absolute topkwaliteit marihuana.

De staten Colorado (ongeveer 4,5 miljoen inwoners) en Washington (ongeveer 6,5 miljoen lucky bastards) gaan op Nieuwjaarsdag nog een stap verder. Zij geven de wiet volledig vrij voor inwoners van 21 jaar en ouder. Voorstanders van legalisering vergelijken deze move al met het einde van de beruchte drooglegging in de jaren 20 toen er een einde werd gemaakt aan het desastreuze alcoholverbod. Uiteraard zijn de tegenstanders minder blij. Zij vrezen voor toename van druggebruik onder jongeren. “Als nog meer de indruk gewekt wordt dat de drug geen schade aanricht, dan bewijzen we onze jongeren geen dienst”, zegt Gil Kerlikowske, hoofd van het het Nationaal Drugbeleidsbureau.

Belastingopbrengsten

Maar de wind waait tegenwoordig onmiskenbaar uit een andere hoek dan die van de War on Drugs-aanhangers. Uit een recente opiniepeiling van Gallup blijkt dat maar liefst 58 procent van alle Amerikanen voorstander is van een legalisering. En als het al niet is omdat zij liberaal denken over softdrugs, dan is het wel omdat er een meer dan aardig geldbedrag naar de staatskassen gaat vloeien. Door belastingheffing op de productie en de verkoop van wiet kunnen de begrotingen van de individuele staten een mooie plus noteren…

Het enige waar de voorstanders bang voor zijn is dat er niet genoeg marihuana in de voorraadkasten van de apotheken komt te liggen en er überhaupt te weinig van die legale distributiepunten zijn om aan de verwachte vraag te voldoen. Dat noemen wij in Nederland nou een luxeprobleem!

(advertentie)