(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Burgemeesters van maar liefst 25 Nederlandse gemeenten willen snel beginnen met experimenten met legale wietteelt. Zij zijn van plan een manifest met die strekking naar het kabinet te sturen. Tot nu toe is minister Opstelten van Justitie faliekant tegen elke poging om ook maar iets te veranderen, dus het is te hopen dat hij dit plan ook niet meteen door de papierversnipperaar draait…De politieke actie wordt aangevoerd door de burgemeesters Van Gijzel (Eindhoven) en Depla (Heerlen) en de Utrechtse wethouder Everhardt. Het is een direct antwoord op de zoveelste botte afwijzing van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie, vorige week. Hij schreef toen aan de Tweede Kamer dat regulering van de wietkweek ‘wettelijk niet kan en ook geen problemen oplost’. De 25 steden hadden bij hem een plan ingediend met voorstellen om eindelijk ook eens de ‘achterdeur’ (toevoer en inkoop van wiet door coffeeshops) te regelen.

Reguleringsinitiatief

De afwijzing van Opstelten kan natuurlijk nooit als een verrassing zijn gekomen voor de gemeenten. Die moeten dan ook niet de moed opgeven volgens de burgervader van Eindhoven. Binnenkort komen burgemeesters en wethouders van Gezondheid van de 25 slimme gemeenten bijeen om het manifest op te stellen. Ook van andere kanten is er steun voor het reguleringsinitiatief: oud-politici als Frits Bolkestein (VVD en partijgenoot van Opstelten nota bene!), Job Cohen (PvdA) en Ab Klink (CDA), vertegenwoordigers van de cannabisbranche en wetenschap.

Tot de gemeenten die plannen hebben ingediend voor gereguleerde hennepteelt behoren onder meer Breda, Doetinchem, Enschede, Groningen, Haarlem, Leeuwarden, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Roermond, Rotterdam, Tilburg, Weert en Zwolle. Volgens Van Gijzel maken zij zich zorgen over de gezondheids- en veiligheidseffecten van illegale wietteelt. Ook vinden zij de enorme inzet van politie-agenten die er nu wordt gevraagd voor de bestrijding hiervan zorgwekkend. Maar hun belangrijkste punt is eigenlijk dat criminele organisaties nu alleen maar de wind in de zeilen hebben en profiteren van de schimmige achterdeur-situatie.

Opstelten de dinosaurus

Opstelten blijft hardnekkig bij zijn standpunt dat regulering geen oplossing biedt. Volgens hem wordt 80 procent van de in Nederland geteelde hennep geëxporteerd. Een onzincijfer dat allang onderuit is gehaald door deskundigen. Bovendien zijn ze in het buitenland inmiddels ook al bijzonder goed in het kweken geworden, al dan niet dankzij liberalere wetgeving (denk aan Spanje, en de USA). Ook dat andere versleten argument haalde de VVD-minster van stal: het zou niet mogen volgens internationale verdragen. Dat Uruguay en enkele Amerikaanse staten (Colorado, Washington) recreatief gebruik van marihuana wel volledig legaal maken, doet de dinosaurus van Justitie niets.

D66-kamerlid Magda Berndsen zegt in De Volkskrant dat Opstelten ‘een heilloze weg is ingeslagen als het gaat om het drugsbeleid’. Zij heeft eerder aangekondigd met een wetsvoorstel te komen voor gedoogde wietteelt. ‘De minister interpreteert de internationale wetgeving zoals het hem uitkomt. Het is klip en klaar dat de internationale verdragen ruimte bieden voor de regulering van wietteelt’, aldus Berndsen.

Wordt vervolgd dus. Wij wensen de 25 gemeenten veel succes!

 

(advertentie)