(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

In de Middeleeuwen strafte men misdadigers, heksen en ander onbetrouwbaar volk in het openbaar op het marktplein – voor een joelende menigte die wel een gratis verzetje wilde. In Friesland houdt de politie er nog steeds van om verdachten (en dus niet eens veroordeelden) in het openbaar vast te klinken aan pak ‘m beet een lantaarnpaal en een paal van een bushokje, zo blijkt!

 

Nachtelijk Noordwolde

Omdat wij er niet van beschuldigd willen worden dat we feiten verdraaien of zelfs fake news brengen, citeren we in dit artikel uitsluitend de politie zelf, die haar lezing van de vreemde Friese praktijken op haar landelijke website publiceerde. Over naar Noordwolde!

Ergens in de nacht van maandag op dinsdag vond iemand het nodig om de politie te bellen over ‘een verdachte situatie bij een leegstaand bedrijfspand aan de Hoofdstraat-West in Noordwolde’. Tja, ratten zijn nu eenmaal het hele etmaal actief, dat wordt maar weer eens bewezen. Hoe dan ook, de dienders eropaf en jawel hoor: in het pand troffen ze een werkende wietkwekerij aan met ‘ongeveer 500 planten’.

Hard weglopen

De politie beschrijft het vervolg van de gebeurtenissen in het nachtelijke Friesland alsof het een spannende roman is, lees maar mee:

‘Bij het pand waren meerdere personen en een auto gezien. Ter plekke troffen de agenten een auto aan. Daarnaast zagen zij dat een toegangsdeur niet afgesloten was. In het pand hoorden de agenten stemmen van pratende mensen en glasgerinkel. Even later zagen zij de 22-jarige verdachte hard weglopen. Deze man kon worden achterhaald en aangehouden. Een tweede verdachte, de 30-jarige man, kon niet veel later met behulp van een politiehond worden gevonden in een nabijgelegen bos. Deze man wilde niet luisteren naar bevelen van de politie. Hierop werd de verdachte door de politiehond gebeten. De man kon hierna worden aangehouden. De 30-jarige is ter plekke door ambulancepersoneel onderzocht. Hij hoefde niet naar het ziekenhuis.’

De dichtstbijzijnde paal

Lekker korte zinnetjes, goed voor de spanningsopbouw, bravo! Minder enthousiast worden wij van de manier waarop de zaak vervolgens wordt afgehandeld, daar in Noordwolde. De verdachten worden zonder veel omhaal vastgeklonken met handboeien aan een lantaarnpaal en een paal van een bushalte! ‘Dit omdat er geen politieauto beschikbaar was om hun daarin te plaatsen’, aldus de politie.

Eh, juist ja… maar dan krijg je dus taferelen als dit:

 

Terwijl de verdachte wiettelers van 22 en 30 jaar oud letterlijk voor paal staan, zoekt de politie samen met medewerkers van de Koninklijke Marechaussee (die blijkbaar ook toevallig in de buurt waren ’s nachts) naar meer levensgevaarlijke criminelen, ofwel mensen die een bepaalde soort plant kweken.

‘Helaas werden hierbij geen andere verdachten gevonden’, meldt de politie ons. Daarom moesten de autoriteiten dit keer genoegen nemen met de twee mannen aan de palen, hun auto en dus die 500 wietplanten…

[openingsbeeld:  Trukhachev Kirill/Shutterstock]
(advertenties)