(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Twee weken geleden beloofden we om nieuwe verdampers die op de markt komen, één voor één voor je te testen. En aangezien belofte schuld maakt, is hier onze review van de onlangs uitgekomen Firefly 2+. De fonkelnieuwe versie van de succesvolle Firefly verdampers, uit het topsegment van de middenklassers. 

De Firefly 2+ is, zoals de naam doet vermoeden alweer de derde generatie Firefly vaporizers. Waarom de verdamper niet simpelweg de Firefly 3 heet? Omdat het nieuwe model verder bouwt op de succesformule van de Firefly 2 en deze op een aantal punten is verbeterd.

Voor mij was het helemaal bijzonder om deze verdamper te testen, want ik heb ook de twee eerdere Fireflies mogen reviewen, en heb dus wel een goed idee van de mogelijke verbeterpunten. Houd je de drie modellen naast elkaar, zie je direct de overeenkomsten. Ten opzichte van de eerste generatie is de Firefly vooral veel lichter: 55% lichter welteverstaan, en 33% kleiner.

Firefly 2+, Firefly 2, Firefly together

Van links naar rechts: Firefly 2+, Firefly 2, en de eerste Firefly verdamper.

Het pakketje werd één dag nadat VapoShop de Firefly 2+ had verzonden, al bij mij thuis afgeleverd. Eerst eens kijken wat we in de doos aantreffen.

In de Firefly 2+ doos

 • 1 Firefly 2+
 • 1 Concentrate pad
 • 1 Oplaadstation
 • 1 Micro USB kabel
 • 1 Handleiding
 • 3 Firefly alcohol poetsdoekjes
 • 1 770 mAh verwijderbare batterij

Wat meteen opvalt is dat niet alleen de Firefly 2+ zelf, maar ook het doosje steeds kleiner wordt. Wel heeft het erg veel weg van een nieuwe iPhone. Maar het betekent ook dat er minder accessoires in passen. De doos van mijn oude Firefly 2 laat zien dat van de cleaning kit bij de Firefly 2+ alleen nog drie alcoholdoekjes over zijn. Ook is er maar één concentrate pad geleverd bij de Firefly 2+, en zit die standaard al in de bowl (verhittingskamer).

De Firefly 2+ met de verpakking, en alle meegeleverde accessoires.

De Firefly 2+ met de verpakking, en alle meegeleverde accessoires.

Dat maakt natuurlijk niet zo veel uit. Maar wat wel uitmaakt, is dat de Firefly 2+ niet de extra batterij heeft die de Firefly 2 wél had. Aan de andere kant is dat wellicht ook waarom de prijs van de Firefly 2+ lager ligt. Voordeel voor mij: omdat ik nog een Firefly 2 heb liggen met een reservebatterij, kan ik die batterijen ook gebruiken voor de Firefly 2+. En had ik er zo dus ineens drie. Ruim voldoende voor een uitgebreide testsessie.

Firefly 2+ specificaties

Afmetingen: 12 x 4 x 2.5 cm Manier inhalatie: Direct
Merk: Firefly Opwarmtijd: 6-10 sec
Verwarmingstechniek: Volledige convectie Instelbare temperatuur: Ja
Garantie: 2 jaar Temperatuurbereik 105 °C – 255 °C
Pass-through charging: Nee Verwisselbare batterij: Ja
Draagbaar/Desktop: Draagbaar Batterijcapaciteit: 770 mAh
Geschikt voor: Bloemen (wiet) en hasjolie

 

Voorbereiden op eerste gebruik

De Firefly 2+ wordt geleverd met een oplaadstation en een mini-USB-kabel. Je sluit de USB-kabel aan op het oplaadstation, en kunt het andere uiteinde aansluiten op je computer of laptop. Een wandlader wordt niet meegeleverd maar je kunt natuurlijk gewoon het kopje van je telefoonlader gebruiken.
Het oplaadstation werkt prima en ziet er goed uit. Het is overigens exact dezelfde als die van de Firefly 2; wat ze ook zeggen op de doos.

Nadat je de Firefly 2+ op het oplaadstation hebt geplaatst, begint het LED-lampje blauw te knipperen. Wanneer de batterij volledig is opgeladen, gaat het LED-lampje continu branden om je dat te laten weten. Het opladen van de Firefly 2+ duurt ongeveer 45 minuten via een 9 Watt muuradapter, maar kan sneller door een lader met een hoger Wattage te gebruiken (snellader). Opladen via een USB-poort op je computer verlengt de laadtijd.

Wanneer de Firefly 2+ volledig is opgeladen kun je het bekende magnetische bovendeksel verwijderen, en wat gemalen cannabis in de kamer plaatsen. Je kunt de kamer tot iets over de rand vullen, waarna je zachtjes de kruiden aandrukt om ervoor te zorgen dat de bowl goed vol zit, en je klaar bent om met verdampen te beginnen.

Gebruik

Met cannabisbloemen (wiet dus)

Ik vulde de Firefly 2+ als eerste met wat Pineapple Kush CBD-wiet. Fijngemalen en gevuld tot net iets onder de rand (een paar millimeter). Daarna raakte ik de knoppen aan de zijkanten aan, en na ongeveer vijf seconden begon de kamer rood te gloeien. Ik inhaleerde lang en langzaam (ongeveer 15 seconden. Tip: adem eerst helemaal uit voor je inhaleert). Dat produceerde direct een mooie, dikke damp die zonder scherpe smaak of irritaties voor de keel.

Daarna ging de temperatuur iets naar beneden, naar 180 graden. Zoals verwacht was de damp nog wat zachter, maar ook minder.
Vervolgens werd het tijd om 215 graden Celsius te proberen; de temperatuur waarbij de Firefly app aangeeft ‘high’. Ja, de damp was wat dikker en meer, maar nu moest ik wel hoesten. Dit in tegenstelling tot bij de eerdere temperaturen. Daarna nam ik de volgende foto…

Pineapple Kush CBD-wiet in de Firefly 2+, na het proberen van de drie verschillende temperatuursinstellingen.

Pineapple Kush CBD-wiet in de Firefly 2+, na het proberen van de drie verschillende temperatuurinstellingen.

…er valt dus nog wel wat te roeren in deze bowl, maar om eerlijk te zijn is het aardig ‘op’.

Met hasjolie

Net zoals besproken tijdens bij de vorige review van de Linx Eden, kun je ook hasjolie verdampen met de Firefly 2+ door gebruik te maken van de Concentrate Pad. Dit is vrij vertaald een filtergaasje waar je een druppel rosin of BHO op legt. Bovenop hoeft in dit geval alleen geen tweede gaasje zoals bij de Linx. Voordeel bij de Firefly 2+ (en zijn voorgangers) is dat je recht in de verhittingskamer kan kijken zonder de vaporizer open te maken.

Ook rosin kun je in deze Firefly 2+ 'dabben'.

Ook rosin kun je in deze Firefly 2+ ‘dabben’.

200 graden Celsius: de eerste keer proberen we wat Zkittlez rosin. Ik neem geen hogere temperatuur zoals je zou verwachten, maar probeer het eerst op 200 graden Celsius. Immers, met mijn VapeXhale zit ik op ongeveer dezelfde temperatuur.

Na zo’n zes seconden kan ik een trekje nemen. Niet veel damp, maar wel de ontzettend heerlijke Zkittlez-smaak die heel mijn mond vult. Daarna zijn er nog twee trekjes te nemen zonder enig verschil in smaak, waarna het gedaan is en de vaporizer opnieuw moet worden gevuld. Totaal geen hoesten (ook geen neiging toe). Op het gaasje blijft geen materiaal achter, en het komt makkelijk weer terug uit de Firefly 2+.

255 graden Celsius: daarna probeerde ik de aangeraden temperatuur voor hasjolie, namelijk 255 graden en meteen ook de maximale temperatuur van deze verdamper. Vullen deed ik op dezelfde manier als eerder graden, met dezelfde rosin. De temperatuur werd veranderd via de applicatie op mijn telefoon.

Weer dezelfde, lange trekjes. Ditmaal had ik er iets meer in gedaan en kon ik drie trekjes nemen, waarna ik wat moest hoesten. Hierna kon ik nog twee trekjes nemen tot de rosin op was. De smaak was wederom geweldig, maar bleef iets minder lang hangen dan bij 200 graden.
Om nou te zeggen dat deze temperatuur beter is voor hasjolie? Naar mijn mening niet per se. Sterker nog, misschien is een lagere temperatuur zelfs wel beter.

Al moet ik zeggen dat ik later op de dag het nogmaals zou proberen. Eerst op 200 graden Celsius, maar toen het ‘op’ leek te zijn, zette ik de temperatuur nog even op 255 graden Celsius. Én zette ik de calibration via de app, op 111%. Daarna konden we nog zo’n tiental hijsjes nemen. Toegegeven, het was misschien drie keer zo veel als op de foto hierboven. Wél zette ik op een gegeven moment de calibration op 89%, toen de smaak begon af te nemen. En toen ging het hard met de batterij en met de temperatuur van het apparaat. De Firefly 2+ werd me namelijk iets té warm om zo weer terug in mijn broekzak te stoppen.

Batterij en draagbaarheid

Na de dubbele rosin trekjes, besloot ik om eens naar het batterijniveau te kijken omdat de Firefly 2+ ook net van de oplader kwam. Tot mijn verbazing bleek die nog 100% aan te geven.
Daarna probeerde ik de Firefly 2+ met de CBD-wiet zoals eerder, zonder bij te laden. En deed ik ook nog een korte rosin-sessie (3 trekjes).

Dat was allemaal geen probleem, en dus ging ik door met de Zkittlez rosin. Na de eerdere sessie en deze, was het uiteindelijk wel gedaan met de batterij. Maar high waren we zeker, en ik had nóg een batterij bij me. Er leek geen einde aan te komen. De vraag was eerder: gaat die olie op eerst op of de batterij?

De Firefly 2+ past makkelijk in de broekzak. Het enige wat je wel extra moet meenemen als je hasjolie gaat gebruiken, is een dabtool.

De Firefly smartphone app

De Firefly 2+ kun je met je smartphone bedienen door de Firefly applicatie te installeren van de Play Store (of iTunes, ik heb zelf een android-telefoon). Naast je Bluetooth, vraagt de applicatie de eerste keer ook om je locatie aan te zetten om gebruik te maken van Bluetooth LE (Low Energy). Daarna kun je je locatie weer uitzetten.

In de applicatie vind je onder andere de Device Name (voor Bluetooth), de mogelijkheid tot registreren bij Firefly, het serienummer en kan je de software (firmware) van de Firefly 2+ via de applicatie updaten. Daarnaast kun je zien hoe het met de batterij staat, en kun je de Firefly kalibreren voor vollere damp of zachtere damp.

Als laatste en meest belangrijke, kun je hier ook de temperatuur veranderen van Fahrenheit naar Celsius. In het tweede scherm kun je de temperatuur aanpassen van minimaal 105 tot maximaal 255 graden Celcius. In het derde scherm vind je een aantal informatieve links. Een optie voor Nederlandstalig zit er helaas niet tussen.

Over het algemeen loopt het met de app allemaal veel soepeler dan de eerste keer met de Firefly 2. Er is duidelijk ervaring opgedaan, en daarmee een voordeel dat de 2+ veel lijkt op de 2. Ik heb voor de volledigheid getest met een Samsung Galaxy S7.

De drie hoofdschermen van de Firefly smartphone app.

De drie hoofdschermen van de Firefly smartphone app.

Voordelen
+ Verwisselbare batterij
+ Hasjolie optie
+ Smartphone applicatie
Nadelen
– Voor menigeen nog steeds de prijs. Ondanks dat de prijs lager is dan die van de Firefly 2
– Fluitend geluid bij inhaleren

Conclusie

Qua high? Ik was die avond na de rosin sessie behoorlijk high en met mij ook mijn vrienden. Helemaal prima dus op dat gebied! Qua gebruiksvriendelijkheid is het goed te doen voor de nerd, maar ook een leek zal uiteindelijk zijn weg ermee vinden. De leercurve is makkelijker doordat inhaleren simpeler is geworden en de applicatie goed werkt.

Qua duurzaamheid verwacht ik dat de Firefly 2+ lang mee zal gaan, mede omdat de batterij verwisselbaar is. Qua prijs is de Firefly 2+ ook veel beter thuis in dit segment, dan in het €350,- + segment, waar de Firefly 2+ had moeten concurreren met de Mighty. De batterij ging goed een dag lang mee, en is zoals al eerder vernoemd verwisselbaar. Dus het is maar net hoeveel batterijen je hebt en wilt opladen.

Alles bij elkaar opgeteld en afgetrokken kom ik op een totaalscore van 8.2. Een hele mooie score voor een hele mooie verdamper, denk ik. Hieronder zie je hoe ik tot deze eindscore ben gekomen. De Firefly 2+ is verkrijgbaar bij VapoShop voor €259,00 euro.

Eindrapport

 • High: 9
 • Gebruiksvriendelijkheid: 8
 • Duurzaamheid: 9
 • Prijs: 7
 • Batterij: 8
 • Totaalscore (gemiddeld): 8.2
De Firefly 2+ is exclusief voor publicatie op CNNBS getest, gefotografeerd en beschreven door Mauro van thestonedsociety.com en de Homegrown Cup. Mauro is daarnaast werkzaam als secretaris van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC).
(advertenties)