(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Al sinds mensenheugenis worden er dingen – en soms ook mensen zelf – in de brand gestoken om een punt duidelijk te maken. Bijvoorbeeld dat een bepaald boek – zeg Duivelsverzen van Salman Rushdie – of een bepaald soort mens – zeg een heks – niet deugt, althans niet in de ogen van degenen die fikkie stoken. Ons viel het op dat er afgelopen dagen op twee verschillende plekken op het Amerikaanse continent weer van die vreugde(loze)vuren werden ontstoken, waaronder eentje in Suriname.

Drugsfikkie #1 in Kraka, Suriname

Drugsverbranding te Kraka door Justitiele Interventie Team (JIT)‘, kopte de dienstdoende diender van het Korps Politie Suriname afgelopen vrijdagmiddag. Niet veel later gevolgd door het persbericht ‘Correctie: Drugsverbranding te Kraka door Justitiële Interventie Team (JIT)‘. De correctie betreft niet de fik zelf, maar de juiste hoeveelheid verderfelijke koopwaar die de hens in ging daar in Kraka in het district Para (goeie naam voor een drugsverbrandingsritueel wel, Para).

Het vuurtje werd opgestookt met de vangsten van 11 september tot en met 30 november, afkomstig van verschillende politieacties, ‘inclusief de grote partij op de Jules Sedney Haven’. Blijkbaar weet iedereen daarginds dan direct wat daarmee bedoeld wordt, wij hebben werkelijk geen idee. Goeie kans dat het om coke gaat echter, want die vormde qua gewicht toch wel de hoofdmoot van de drugs-bbq vorige vrijdag.


Goed, wat zien we hierboven zoal fikken in Kraka? Om te beginnen en vooral dus 373,62 kilo cocaïne (aan precisieweegschaaltjes geen gebrek in de voormalige kolonie), waarvan exact 363,38 kg kilo afkomstig uit de zojuist reeds genoemde haven (raadsel opgelost, haha).

Maar met alleen coke is het natuurlijk geen echte party, en dus gingen er ook nog 1,8 kilo wiet, 857,68 gram hasj, 48,19 gram ‘Sukru’ (das Surinaams voor crystal meth) en ’22 stuks xtc-pillen’ over van vaste naar gasvorm door middel van hitte afkomstig van vuur…

Drugsfikkie #2 in Toco, Trinidad & Tobago

Een dag later was het feest in, of beter gezegd op – want eilandjes en zo – Trinidad & Tobago, een landje waarvan wij hoegenaamd niets afweten behalve dan dat good old Leo Beenhakker er ooit een tijdje het nationale voetbalteam heeft staan aanmoedigen als bondscoach. Soit, wiet verbranden doen ze er ook en daar hebben we het vandaag over nietwaar?

Over van Kraka naar Toco dus, want daar vernietigde de politie zaterdag liefst vierduizend ‘marijuana trees‘ en omdat het vuurtje toch al was aangestoken gelijk ook nog maar 1.500 zaailingen. Ze houden trouwens wel van doorpakken daar op het Caribische Trinidad & Tobago, want de verboden handel was diezelfde ochtend pas ontdekt in ‘een bosrijk gebied buiten San Souci’.

Wat kunnen we verder nog tikken hierover? Nou, dat ook op Trinidad & Tobago de politie tips krijgt waar ze hun neus in moeten steken bijvoorbeeld, dat kwaad heeft wel zo’n beetje de hele wereld overspoeld vrezen we. En verdomd als het niet waar is, dat je LEGAAL 4 wietplanten + 30 gram wiet in bezit mag hebben daar!

Maar dus geen 4.000 wietplanten, das net even drie nullen teveel. En dus staken inspecteur Simon, sergeant Jagroo, corporaals Kassiram en Ramdeen én gewone agenten Singh en Cupid planten/zaailingen ter waarde van precies 1 miljoen Trinidad & Tobago dollar in de fik.

[Quizvraag van de dag: hoeveel is 1 miljoen T&T dollar? Nou, dat is 130.305 euro mensen]
(advertenties)