(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

In heel West-Europa maken overheden en inwoners zich zorgen over de ongebreidelde – maar dankzij de EU toch legale – toestroom van goedkope arbeidskrachten uit Oost-Europa. Van transport tot landbouw en van de bouwsector tot Nederwiet-teelt. Want opnieuw bleek dit weekend dat met name Bulgaren ingezet te worden als hoeders van ons nationale (export)product!

Oost verdringt West

Hartstikke fijn natuurlijk zo’n groot en verenigd Europa, zeker als we op vakantie gaan en overal onze cocktail kunnen aftikken in de vertrouwde munteenheid en nergens meer ons paspoort hoeven laten zien. Maar er zit ook een nadeel aan die Europese eenwording: de toestroom van spotgoedkope Polen, Roemenen en Bulgaren. Omdat ze ver onder de hier gangbare cao-lonen werken, concurreren ze de zwoegende autochtone werknemers met speels gemak weg.

Ook, of misschien wel voorál in de op grijs/zwart drijvende sectoren van onze economie. Denk aan klusbedrijven, taxibranche, land- en tuinbouw, prostitutie en dus ook de edele Nederwiet-teelt. En het zijn met name de Bulgaren die populair zijn op de vaderlandse plantages en in de kniphokken, zo blijkt steeds vaker.

Geen incident maar stevige trend

Zo konden we vorige week al melding maken van een compleet elftal Bulgaren dat de schaartjes liet flitsen in Rotterdam (zie ons bericht ‘Tering! Politie Rotterdam ontmantelt XL-wietfabriek‘). En dat was ook bepaald niet de eerste keer dat we de Bulgaren en Nederlandse wiet in één bericht samenbrachten, want al in januari 2014 (nota bene de eerste maand dat deze website in de lucht was) konden we de volgende posts droppen:

Later in de geschiedenis gevolgd door berichten als

Afijn, ons punt is praktisch al gemaakt en we koppen de voorzet er voorgoed definitief in met actueel, Bulgaars getint nieuws van het afgelopen weekend. Niet dat je er een verkapt stemadvies in moet zien of zo, daar houden we ons verre van… het gaat ons in eerste instantie om de kwaliteit van de wiet natuurlijk (zoals altijd)!

Een werkelijk geniale politiefoto van de ‘Bulgaren-wiet’ uit Roosendaal…

Roosendaal zet ‘drugssquad’ in tegen wiethandel

Hoe dan ook, over naar de wietschuur van Europa, ofwel de provincie Noord-Brabant en dan met name de stad Roosendaal. Handig gelegen op de grens met exportland België, dus geregeld in het wietnieuws (bijvoorbeeld omdat ze er zomaar alle coffeeshops in één keer dichtgooien).

Vrijdagavond, als de dure Nederlandse arbeidskrachten op stap gaan om hun loon te verbrassen, werken de Bulgaren gewoon door. Maar dankzij ingrijpen van wat de politie heel stoer een ‘drugssquad’ noemt, kwam er toch een voortijdig einde aan alle wietactiviteiten in het pand aan de Gastelseweg.

Zo’n squad bestaat trouwens uit politiemensen en BOA’s (buitengewoon opsporingsambtenaren). Het kan snel ingrijpen als er drugs in het spel zijn en ze zijn speciaal in het leven geroepen (we citeren de politie) ‘om als overheid de ondermijnende criminaliteit een halt toe te roepen’.

Gepakt ondanks azijnlucht

Welnu, de drugssquad kwam in actie na een paar medewerkers van de gemeente hennep geroken hadden. Toch was er iets opmerkelijks aan de hand toen de squad verhaal ging halen: ‘Er werd met hulp van een warmtecamera een verder onderzoek ingesteld. Dit leidde tot een positieve meting naar een van de panden. Na aanbellen deed daar een Engels sprekende man open. In de woning rook het sterk naar azijn. Er stond op een pan op het fornuis waarin een doorzichtige vloeistof werd opgewarmd. ‘

Haha, azijn op het fornuis om de wiet te maskeren, die hebben we nog niet heel vaak gehoord! Jammwer genoeg was het onvoldoende om de drugssquad van succes af te houden. In het als een ‘hennepdrogerij’ omschreven pand bleek in totaal namelijk  15.050 gram wiet aanwezig, wachtend op de juiste droogheid om te worden doorverhandeld.

En dat niet alleen, het genoemde Engels bleek afkomstig van 3 mannen (19, 21 en 40 jaar) en een vrouw (18), allemaal… BULGAREN.

[openingsfoto:  Bertold Werkmann/Shutterstock]
Wat vind jij?
Leuk
Leuk Love Haha Wow Huilen Boos
(advertenties)