(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het zal je niet ontgaan zijn, de Amerikaanse basketbalster Brittney Griner kan in Rusland mogelijk 10 jaar cel krijgen voor een klein beetje wietolie. De Amerikaanse overheid wil haar (en nog een gevangene) nu mogelijk ruilen tegen een veroordeelde Russische wapenhandelaar, waarop Elon Musk terecht opmerkt dat er in Amerika ook nog genoeg mensen voor wiet in de gevangenis zitten. “Misschien moeten we hier ook mensen vrijlaten die voor wiet gevangen zitten?”

Rusland hoort tot de meest cannabisonvriendelijke landen. Vorige week nog, schreven we over het verhaal van de Amerikaanse leraar Marc Fogel, tegen wie in Rusland tot 14 jaar cel geëist werd voor 20 gram medicinale wiet. De eis is vergelijkbaar met die tegen de Amerikaanse basketbalster Brittney Griner, die in Rusland mogelijk 10 jaar krijgt voor een beetje wietolie.

Ruildeal

De zaak van Brittney Griner krijgt momenteel veel media aandacht, en de druk op de Amerikaanse overheid om haar vrij te krijgen is groot. Eind juli berichtte CNN dan ook dat de regering van president Biden de Russen een opmerkelijk voorstel hadden gedaan. Ze willen Griner en Paul Whelan, die in Rusland veroordeeld werd voor spionage, ruilen voor Victor Bout, een Russische wapenhandelaar die in Amerika een straf van 25 jaar uitzit.

Demonstratie voor de vrijlating van Brittney Griner voor het Russische consulaat in New York. Foto: Ben Von Klemperer, Shutterstock

“Maybe free people in jail for weed here too?”

We hopen natuurlijk dat Brittney Griner en Marc Fogel snel aan Amerika uitgeleverd kunnen worden. Het is namelijk erg wreed en draconisch om mensen zo lang in de cel te gooien voor een beetje wiet voor eigen gebruik.

Maar juist daarom is de voorgestelde ruildeal tegelijkertijd nogal hypocriet, vindt kennelijk ook miljardair Elon Musk. Hij tweette afgelopen weekend over de ruildeal: “Misschien hier ook de mensen vrijlaten die gevangen zitten voor wiet?”.

De tweet stond boven een meme van de Tesla directeur over de deal: “People in the US in jail for weed while the government trades a Russian war criminal to free a woman’s basketball player in jail for weed.” Wat in het Nederlands vrij vertaald kan worden in: “Mensen die in Amerika voor wiet vastzitten, terwijl de overheid een Russische oorlogsmisdadiger ruilt om een vrouwelijke basketballer vrij te krijgen die vastzit voor wiet.”

Onlogisch en fout

Hoewel de Amerikaanse buitenlandse zaken minister Anthony Blinken heeft toegegeven dat ze een ruildeal aan de Russen hebben voorgesteld, is het niet bevestigd dat de wapenhandelaar Victor Bout ook deel uit maakte van die ruildeal. Voor Musk maakt dat duidelijk niet veel uit. Legale cannabis en dispensaries hebben,  en tegelijkertijd ook een gevangeniswezen hebben, dat vol zit met mensen voor wiet, vind hij onligisch en fout.

Dat tweette de miljardair al in 2020 over de hypocritische situatie. Hij schreef toen: “Selling weed literally went from major felony to essential business (open during pandemic) in much of America and yet many are still in prison, doesn’t make sense, isn’t right.” Oftewel: “Wiet verkopen ging letterlijk van een zwaar misdrijf naar essentiële handel (open tijdens de pandemie), terwijl velen er nog steeds gevangen voor zitten. Het is onlogisch en fout.”

[Openingsbeeld: Keeton Gale, Shutterstock / Kathy Hutchins, Shutterstock]
(advertenties)