(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Als je regelmatig wiet rookt, dan is dat zelfs uren later nog te zien in een bloed- of speekseltest. Sinds de invoering van de speekseltest in 2017 kunnen blowende automobilisten zich dan ook maar beter gedragen op de weg, en al helemaal geen brandende peuken tegen politieauto’s schieten…

De speekseltest is een ramp voor cannabisgebruikers, en al helemaal voor patiënten die medicinale wiet gebruiken. De test is namelijk niet heel erg accuraat als het om cannabis gaat. Zelfs dagen na je laatste cannabisgebruik kan de test nog positief uitslaan voor THC. Dus ook al ben je totaal niet meer high of stoned, riskeer je door de speekseltest alsnog je rijbewijs of erger. Over nu naar Drunen, alwaar de politie van de gemeente Heusden de speekseltest regelmatig inzet.

Oeps, sorry!

Oeps ja, want als je dan een regelmatige cannabisgebruiker bent, dan moet je dus even twee keer kijken voor je je peuk uit het raam gooit. Zelfs al is het 3 uur ’s nachts, dan nog kan je peuk namelijk op de voorruit van een politieauto terecht komen, en zijn de spreekwoordelijke rapen gaar. En zo geschiedde, toen onze 30-jarige held achteloos zijn peuk wegschoot. Het ding belande smeulend op een dienstdoende politiewagen, en zoals je begrijpt werd de achtervolging ingezet.

Onder de radar blijven, regel #1: schiet geen peuken op politiewagens. Foto: Matt Rakowski, Shutterstock

Toen de Drunenaar staande werd gehouden, namen de agenten hem een speekseltest af waaruit bleek dat hij nog THC in zijn systeem had. Hij en zijn vriend, die ook in de auto zat, vonden dat ze wel weer auto konden rijden, aangezien ze al uren geen wiet meer aangeraakt zouden hebben. Waarschijnlijk konden ze dat ook wel, alleen blijft THC zogezegd dus nog uren traceerbaar.

Omdat de speekseltest positief uitviel, werd het tweetal naar het bureau gebracht voor een bloedafname. Na een verhoor en een rijverbod van 24 uur mochten ze hun weg vervolgen. Maar als uit de bloedtest blijkt dat het THC-gehalte in hun bloed boven een bepaalde vastgestelde waarde uitkomt, dan wordt alsnog een proces-verbaal opgemaakt. Moraal van dit verhaal? Cannabisgebruikers worden gediscrimineerd door de speekseltest, en kunnen ook als ze niet onder invloed zijn hun rijbewijs kwijtraken. Wees daarom extra op je hoede, en doof je peuken gewoon in de asbak.

[Openingsfoto: vectorlab2D, Shutterstock]
(advertentie)