(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een asielzoeker van Turkse afkomst is op maandag 1 augustus veroordeeld tot een week voorwaardelijke celstraf. Hij werd echter niet veroordeeld voor het dealen van wiet in theezakjes, zoals je zou verwachten. Maar wel voor de doodsbedreigingen en agressie tegen zijn kamergenoten, toen die hem erover aanspraken. Over naar Budel voor een verhaal over wiet, theezakjes, een bezem en een kapotte bril.

Wat zouden de kamergenoten tegen de 28-jarige Turkse politieke vluchteling gezegd hebben, toen ze hem op 31 mei van dit jaar betrapten op het vullen van theezakjes met wiet? “Dat stop je toch niet in een theezakje, idioot! Wiet stop je niet in een zakje maar een bakje!” ?

Waarschijnlijk niet, maar feit is wel dat er een flinke ruzie ontstond toen de kamergenoten over de theezakjes met wiet begonnen. Ze hadden het vermoeden dat de man de theezakjes met wiet verhandelde.

Doodsbedreigingen, stokslagen en kapotte bril

Een fikse ruzie volgde, waarbij onze Turkse theezakjesdealer zijn kamergenoten met de dood bedreigde. “Ik ga jullie doodmaken”, zou hij geroepen hebben. Ook beloofde hij zijn kamergenoten ‘leeg te schieten en koud te maken’ als ze een klacht tegen hem zouden indienen over de theezakjes. Om te laten zien dat hij meende wat hij zei, sloeg hij zijn kamergenoten met een bezem die in de hoek van de kamer stond. Met een kapotte bril tot gevolg.

Na de ruzie werd de Turkse asielzoeker aangehouden en werden de theezakjes met wiet in beslag genomen. Veel wiet zal het waarschijnlijk echter niet geweest zijn, want daar werd de man afgelopen maandag niet voor bestraft. Wel voor de doodsbedreigingen en de rake klappen met de bezem.

Tijdens het verhoor na het incident probeerde de Turk nog om het met een leugen af te doen, door te stellen dat hij door zijn kamergenoten werd uitgedaagd. Helaas voor hem slikte de officier van justitie die leugen niet, aangezien er meerdere getuigen bij de ruzie aanwezig waren. Die eiste namelijk een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken.

Week voorwaardelijk

Uiteindelijk kreeg de asielzoeker een week voorwaardelijke celstraf opgelegd door de politierechter. Een behoorlijke straf maar de gepleegde feiten waren dan ook te heftig voor de rechter om te voldoen met een voorwaardelijke geldboete. Een taakstraf zou moeilijk uitvoerbaar zijn, zo legde de rechter uit, en een geldboete lastig te innen.

De advocaat van de man vond de strafeis van twee weken voorwaardelijk een brug te ver. Zij vond een geldboete meer voor de hand liggen, en gezien de financiële situatie van de asielzoeker zou dat dan een voorwaardelijke geldboete moeten worden. Gelukkig trapte de rechter daar niet in, want helemaal geen straf gaat ons ook wat ver – wiet stop je toch niet in theezakjes, idioot!

[Openingsfoto: stockphotofriends, Shutterstock. Foto bril: Onlyshaynestockphoto, Shutterstock]
(advertentie)