(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Hallo Muna, ik ga binnenkort beginnen aan mijn eerste kweek. Hiervoor heb ik alle apparatuur en tent al gekocht. Alleen wat adviseer je voor potten en wat voor soort aarde? Ook wil ik een wietsoort die ‘beginnervriendelijk’ is. Kun je me adviseren? En moet ik voeding bij het water doen of is alleen aarde en normaal water genoeg? Alvast bedankt!! Mvg Dax

Hoi Dax, wat goed dat je zelf wiet gaat kweken. Het heeft veel voordelen om je eigen wiet te telen, maar dat hoef ik jou dus eigenlijk niet meer te vertellen begrijp ik 😉 Ik kan je wel adviseren om het – zeker in het begin – strikt voor eigen gebruik te houden. Reken je niet rijk, probeer je plant ook niet vet te mesten met veel voeding maar probeer je planten gewoon in leven te houden. Dan gaat een eerste kweekcyclus vaak het beste, met een beetje geluk haal je nog een hele mooie oogst ook!

verschillende potten

Hoe groter je pot, hoe makkelijker je kweek en hoe groter je plant.

Potmaat

Het is op zich jammer dat je niet even verteld hebt wat voor maat tent en wat voor lamp je hebt gekocht en hoeveel planten je daarin wil gaan zetten. Dat hangt namelijk een beetje samen met de maat van de potten. Je zult begrijpen dat meerdere relatief kleine wietplanten in een sea of green, kleinere potten nodig hebben, dan wanneer je één plant kweekt in bijvoorbeeld een scrog.

Goed, als je de ruimte hebt, dan adviseer ik je om je wietplanten uiteindelijk in zo groot mogelijke potten te zetten. Dit maakt het kweken, en dan met name het voeden en bewateren makkelijker en zorgt voor mooie grote planten. Een goede gemiddelde maat voor een tentje met een stuk of 5 planten heeft een inhoud tussen de 12 en 20 liter. Kleiner kan ook, maar dan zullen je planten ook wat kleiner blijven, hoe groter de pot (en hoe langer de groeifase) hoe groter de uiteindelijke plant (en oogst per plant). Overigens raad ik je aan om eerst in een klein potje te ontkiemen en pas naar een grote pot over te gaan wanneer de plant uit zijn eerste potje gegroeid is. Hieronder een lijstje met potmaten en gewenste plant hoogtes, om en nabij uiteraard.

  • 20 centimeter – 5-liter pot
  • 40 centimeter – 10-liter pot
  • 60 centimeter – 15-liter pot
  • 80 centimeter – 20-liter pot
  • 1 meter – 25-liter pot
  • 1,2 meter – 30-liter pot

Soort pot

Je hebt, behalve verschillende maten potten, ook nog de keus uit verschillende soorten potten. Gewone plastic plantenpotten met drainage gaten onderin voldoen prima en zijn waarschijnlijk de goedkoopste optie. Daarnaast heb je tegenwoordig ook de zogenaamde smartpots en air-pots. Smartpots zijn gemaakt van luchtdoorlatende stof en air-pots zitten vol met gaten. Beide potten hebben een vergelijkbare werking op de wortels; wanneer die bij de rand van de pot komen drogen ze als het ware uit omdat er lucht bij komt. Het gevolg is dat er nieuwe vertakkingen in de kluit ontstaan waardoor je plant een effectiever wortelstelsel krijgt.

smartpots

Smartpotten zoals hier op de foto zorgen voor een beter ontwikkeld wortelstelsel, maar drogen wel eerder uit. Je moet dus vaker bewateren.

Air-pots werken heel goed met automatische bewatering zoals een eb en vloed hydrosysteem of druppelaars, maar de gaten maken het bewateren met de hand een beetje lastig. Je moet dan heel langzaam water geven want anders loopt het water er door de bovenste gaten heel snel weer uit. Smartpotten zijn wat dat betreft wat makkelijker met de hand te bewateren. Beide zogenaamde ‘slimme’ potten geven hele goede resultaten maar zorgen er wel voor dat je wat vaker water moet geven omdat ze zoals je zult begrijpen wat sneller uitdrogen.

california-indica

Indica’s zijn over het algemeen wat makkelijker en ook sneller te kweken en krijgen heerlijke dikke en ook potente toppen.

‘Beginnersvriendelijke’ soorten

Niet iedere wietsoort laat zich even gemakkelijk kweken, maar gelukkig zijn er inderdaad ook een hoop soorten die het je als kweker wat makkelijker maken. Gelukkig voor jou zijn dit vaak ook nog eens hete potente wietsoorten die mooie dikke toppen kunnen opleveren. Ik zal je een paar suggesties doen va soorten die lekker zijn en zich makkelijk laten kweken en niet erg gevoelig voor schimmels zijn. Maar over het algemeen kun je stellen dat indica’s of in ieder geval indica dominante soorten zich wat makkelijker laten kweken dan de sativa’s en haze-soorten van deze wereld. Je zou ook nog indica-dominante autoflowers kunnen kiezen, dan hoef je je ook niet druk te maken over een apart lichtschema voor de groei en de bloei. Hieronder een lijstje met wat suggesties.

Heel veel succes met je eerste kweek Dax, stuur je eens een  lekker topje  mooie foto op? 😉

(advertenties)