(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Lieve Muna, ik heb van drie voedingslijnen restjes voeding over, en vind het een beetje zonde om deze keer weer nieuwe voeding te moeten kopen. Zou ik die restjes ook kunnen mengen en samen gebruiken? Bijvoorbeeld de groeivoeding van het ene merk en de bloeivoeding van een ander merk? Groet, Ray

Hoi Ray, goede vraag. Ik weet niet zeker of het mengen van verschillende voedingslijnen de allerbeste keus zou zijn. Aan de andere kant ben je zeker niet de enige die het doet, ik ken genoeg kwekers die verschillende voedingslijnen door elkaar gebruiken. Wanneer je zoals je aangeeft in de groeifase de ene voedingslijn gebruikt, en voor de bloeifase op een andere voedingslijn overschakelt, kan ik me niet voorstellen dat je tegen hele grote problemen aanloopt. Buitenkwekers gebruiken ook vaak zonder problemen allerlei middelen door elkaar heen zoals bloedmeel, wormenmest, vleesmuizenmest, kippenmestkorrels en meer.

Veel buitenkwekers mengen zonder problemen verschillende producten door hun aarde.

Veel buitenkwekers mengen zonder problemen verschillende producten door hun aarde.

Afgestemd

Aan de andere kant moet je weten dat plantenvoeding niet alleen bestaat uit stikstof, kalium en natrium. Fabrikanten doen veel moeite om een afgestemde mix te maken van macro- en microelementen. Hierbij zorgen ze er ook opzettelijk voor dat de verschillende producten uit een lijn goed met elkaar samenwerken en dat stoffen elkaar niet in de weg zitten. Je kunt het een beetje vergelijken met motorolie. Het zal je auto waarschijnlijk geen kwaad doen wanneer je hem steeds met een ander flesje bijvult, maar er is geen monteur die je dat zou aanraden.

bac starterskit

Voedingslijnen door elkaar gebruiken kan niet heel veel kwaad, maar fabrikanten doen wel veel moeite om hun producten goed op elkaar af te stemmen.

Wat ik je in ieder geval wel zou aanraden, is om je inderdaad zoveel mogelijk aan één type voeding tegelijk te houden. Maak dus één fles voeding tegelijk op, en kijk altijd naar je plant hoe die erop reageert. Het is ook een goed idee om eens aandachtig de etiketten van de voeding en de kweekschema’s van de fabrikant door te nemen. Ik denk dat er weinig mis kan gaan wanneer je twee lijnen in een ronde gebruikt, maar voor de toekomst is het beter om voor een soort voeding te gaan. Kies de lijn waar je de beste ervaring mee hebt en hou het daarbij. Niet alleen hoef je dan nooit meer te mengen en gebruik je de voeding zoals de producent het bedacht had, maar je krijgt ook steeds beter een gevoel voor de hoeveelheden en de pH waardes van die specifieke voedingslijn.

Succes met je volgende ronde Ray. Liefs, Muna

Delen via
Lekker bezig!
(advertenties)