(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Lieve Muna, op de schutbladeren van een plant die nu net een paar dagen in de bloei is, verschijnen rare gele vlekken, moet ik daar wat tegen doen en wat is het? Het zou zonde zijn als de plant dood gaat, net nu ze begint te bloeien. Ik gebruik het blad voor het maken van wietolie voor iemand die borstkanker heeft en erg veel baat bij heeft, getuige een scan gisteren en de artsen vertelden dat de tumoren aan het slinken zijn! Ben benieuwd of dit tegen te gaan is…. Groet, George.

Hallo George, wat goed om te horen dat de wietolie die je maakt iemands tumoren doen slinken. Dat is op zich geweldig nieuws, maar maak je de olie echt van de bladeren zoals je schrijft of bedoel je daarmee suikerblaadjes en toppen? Schutbladeren bevatten namelijk nauwelijks trichomen en zijn dus eigenlijk niet zo geschikt om wietolie van te maken. Hoe het ook zij, van deze schutbladeren kun je maar beter helemaal niks maken, ze zijn namelijk aangetast door een schimmel, vandaar de gele vlekken erop.

Valse meeldauw

Het blijft altijd lastig om via een foto een oorzaak aan te wijzen, maar ik ben er vrij zeker van dat je bladeren aangetast zijn door een schimmel die normaal gesproken vaker voorkomt bij komkommerplanten, sla en druiven dan cannabisplanten: de zogenaamde Valse Meeldauw.

Valse meeldauw is een sluipende schimmel die heel lang door kan woekeren zonder de plant daadwerkelijk te doden. Dat komt omdat de schimmel de afweerreactie van planten ingenieus genoeg weet te omzeilen. De schimmel zorgt door middel van bepaalde eiwitten in de plantencellen in te brengen, dat afweerreacties onderdrukt worden. Als een ware parasiet houdt deze schimmel zijn gastheerplant zo lang mogelijk in leven. Valse meeldauw herken je aan de gele vlekken op de bovenkant van de bladeren. Aan de onderkant van de vlekken op de bladeren, zie je als het goed is een grijze pluizige schimmel, controleer het even om zeker te weten dat het inderdaad valse meeldauw is.

Preventie

Zoals bij veel schimmelziektes speelt vocht en temperatuur een grote rol in de preventie ervan. Valse meeldauw gedijt het beste bij koude en natte omstandigheden. Om Valse Meeldauw geen kans te geven of de groei ervan te remmen, zorg je dus het beste voor een goede ventilatie zodat de luchtvochtigheid omlaag zakt. Wanneer je een dichtbegroeid bladerdek hebt zoals bijvoorbeeld bij een scrog, is het een goed idee om een en ander aan blad uit te dunnen zodat de wind er wat beter doorheen kan blazen. Voorkom natte bladeren zoveel als je kan, hetzij met een afdak wanneer het regent, hetzij door natte bladeren droog te schudden wanneer het geregent heeft. Kortom, houd de plant zo droog mogelijk.

Valse Meeldauw bestrijden

Valse Meeldauw echt goed weg krijgen is op een biologische manier helaas erg lastig. Wel kun je de groei aanzienlijk vertragen en de plant helpen om zich beter tegen de schimmel te weren. Start om te beginnen met de preventieve omstandigheden zoals hierboven aan te passen. Verwijder vervolgens de aangetaste bladeren, dit helpt ook om de ventilatie te verbeteren. Let op dat je de verwijderde bladeren meteen afvoert in de groenbak, want anders zou je nog weleens vaker met dit bijltje moeten hakken.

cleanlight-hobby-unit

CleanLight Hobby Unit is een goed biologisch apparaat tegen Valse Meeldauw, het kost alleen wel 200 euro…

Een methode die wel goed tegen Valse Meeldauw werkt is het bestrijden met UV licht, maar dat is geen goedkope oplossing voor iemand die hobbymatig buiten wat wietplanten kweekt. UV bestrijding kun je gemakkelijk toepassen door de plant met een CleanLight Hobby Unit te behandelen, de bestrijding is dan helemaal biologisch en verantwoord alleen kost de lamp wel 200 euro.

Een ander biologisch bestrijdingsmiddel dat je kunt proberen is een stuk goedkoper, want dat kun je gratis in de natuur plukken. De plant Heermoes, in de volksmond paardenstaarten bevat kiezel en pectinezuur dat de celwanden sterker maakt waardoor de schimmel er minder snel in kan doordringen. Je kunt een bestrijdingsmiddel van de paardenstaarten maken door zo’n 100 gram ervan, een etmaal in een liter water te laten trekken. Verwijder vervolgens de paardenstaarten uit het water en gebruik het vocht als een bladspray. Besproei je plant bij voorkeur in de morgen bij droog, liefst zonnig weer. Herhaal de behandeling net zo vaak als nodig is.

Heermoes, de biologische bestrijder van Valse Meeldauw. Foto: Matteo Gabrieli, Shutterstock.com

Heermoes, de biologische bestrijder van Valse Meeldauw. Foto: Matteo Gabrieli, Shutterstock.com

Heel veel succes met het bestrijden van de Valse Meeldauw, laat het je niet stoppen met het maken van wietolie in ieder geval! Liefs, Muna

(advertentie)