(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Simon kweekt voor het eerst een paar Amnesia Haze autoflowers binnen. De planten gaan goed, alleen laat een van de dames haar suikerblaadjes na een kort gevalletje van te droog staan hangen. De planten staan in kokos en Simon heeft geen idee wat er aan de hand is. Onze kweekexpert Muna uiteraard wel…

Lieve Muna, ik ben bezig met mijn eerste kweek van een paar amnesia haze autoflowers. Ze gaan heel mooi, op eentje na. Een aantal dagen geleden waren de planten enorm gegroeid en kwam ik erachter dat mijn waterregime niet voldoende was. De planten hebben dus allemaal iets te droog gestaan, alleen deze ene (die overigens ook het hardst gegroeid was) stond echt gewoon kurkdroog ondanks het halve litertje water met wat voeding in de ochtend.

Nu blijft deze plant ook met voldoende water elke dag rond dezelfde tijd tussen vijf en half zeven ’s avonds bovenin alle blaadjes laten hangen. Dit gebeurt elke dag sinds die dag en blijft zo tot de rust periode ’s nachts, ook wanneer ik haar na het werk nog wat extra water geef. Ik weet niet wat ik moet doen of wat ik zou kunnen doen. Met vriendelijke groet, Simon.

 

Hoi Simon, Ik ben eigenlijk erg benieuwd naar de overige omstandigheden waarin je planten staan zoals temperatuur en de hoeveelheid voeding die je je planten geeft, maar ik denk dat je plant aan de foto te zien juist teveel water heeft. Al is het lastig om op kokos teveel water te geven, het medium heeft namelijk een uitstekende drainage. De naar beneden krullende suikerblaadjes hangen eigenlijk niet slap zoals je het noemt, maar krullen gewoon naar beneden. Voel er maar eens aan dan zul je waarschijnlijk merken dat ze gewoon stevig aanvoelen. Een wietplant die haar bladeren laat hangen omdat ze te droog staat, zal echt slap aanvoelen. Het ziet er dan meer uit als op de foto hieronder. De hele plant hangt dan slap en voelt ook echt slap aan.

Bij een water tekort zal de hele plant slap hangen. De bladeren voelen ook niet stevig aan.

Bij een water tekort zal de hele plant slap hangen. De bladeren voelen ook niet stevig aan.

Te nat

Ik vermoedt dat deze plant ten eerste een optater heeft gehad toen ze te droog stond en dat daardoor de voedingswaarde en de pH-waarde in het medium wellicht ook wat ontregeld is geraakt. Vervolgens ben jij natuurlijk geschrokken en heb je veel water gegeven. Omdat je zag dat de bladeren steeds naar beneden bleven krullen geef je wellicht nog meer water waardoor de plant ook te nat is komen te staan. Waarschijnlijk blijft de onderkant van het medium nu te nat terwijl de bovenkant misschien niet goed meer water kan opnemen omdat het uitgedroogd is geweest.

Amnesia-haze-problem

De suikerblaadjes van Simons Amnesia Haze hangen niet slap maar krullen naar beneden. Meestal is dit te wijten aan teveel water en een tekort aan zuurstof bij de wortels.

Spoelen en doorgaan

Wat ik je zou aanraden is de pot sowieso even op een verhoging zetten zodat water onderaan de pot goed kan weglopen. Je kunt hem bijvoorbeeld op een omgekeerd bord zetten of iets dergelijks, zorg ervoor dat de drainage gaten vrij zijn. Dan zou ik een keer wateren met afgezuurd water met daarin één druppeltje afwasmiddel. Dit verlaagt de oppervlaktespanning van het water zodat de kokos overal weer goed water kan opnemen. Als alle kokos (dus ook bovenin) al goed nat is dan hoef je de stap met afwasmiddel niet te doen maar ga je gelijk over naar de volgende stap en dat is spoelen. Geef de plant een grote lading water dat je afzuurt op een pH waarde van 6 en spoel de kokos daarmee flink door, laat het water aan de onderkant goed doorstromen. Daarna maak je een wateroplossing met je normale bloeivoeding (je planten staan immers in de bloei nu) en geef je een normale hoeveelheid. Laat de pot nog de rest van de bloeifase op de verhoging staan om een goede afwatering te garanderen.

Kweken met kokos

Kokos is een heel fijn medium, het heeft vaak enige bufferende werking waardoor voedingsfouten niet meteen worden afgestraft en overbewateren is bijna niet mogelijk. Je planten laten uitdrogen komt op kokos echter wel vaker voor als op aarde. Spoelen op kokos is dus geen enkel probleem en vaak een makkelijke oplossing wanneer je niet meer precies weet wat er aan de hand is. Met kokos dien je wel zelf voor alle voeding te zorgen want het medium heeft zelf geen voeding in zich. Dit maakt het wellicht iets minder geschikt voor een eerste keer kweken en maakt het meten van pH en EC-waarden noodzakelijk. Verder denk ik dat een Amnesia Haze ook niet de aller gemakkelijkste beginnersplant is, ook al is het een autoflower. Hoeveel uren licht krijgen je planten dagelijks?

Succes met je kokoskweek Simon, ik denk dat je plant gewoon zal bijtrekken na een goede spoelbeurt. Let er daarna wel goed op dat je niet teveel water blijft geven maar hou die kokos net nat genoeg.

Muna

(advertenties)