(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Zoals zoveel cannabisliefhebbers, wil ook Danny zijn eigen wiet kweken. Hij heeft mooie autoflower zaden gekocht en laten ontkiemen. Het ontkiemen ging voorspoedig alleen kwamen ze niet hoger dan een paar centimeter. Hoe overleven zijn plantjes de volgende keer wel die eerste twee weken? Muna geeft raad.

Hallo Muna, ik ben een beginende kweker, ik heb vorige maand 5 Big haze autoflowerzaden laten ontkiemen. Dat ging perfect en dus stopte ik ze in bekertjes met gaten aan de onderkant, en stek en zaai potgrond erin. Ze kwamen er uit 3 van de 5 waren ongeveer 1 cm, het zag er goed uit totdat een van de zaailingen een beetje vochtig blad kreeg, geel en vochtig. Op dat moment gingen ze allemaal dood, ik heb er helaas geen foto van.

En dan de vragen. Ik ga nu weer 5 autoflower zaden nemen, ik denk zelf AK 47 autoflower. Welke potgrond heb ik nodig? Hebben ze verse co2 nodig of is kamertemperatuur goed? Heb ik powerroots nodig en pure enzyma? Iedereen heeft zijn eigen manier dat snap ik echt, maar is er een manier om te voorkomen dat ze dood gaan en gewoon groeien? Kan je misschien een schema samenstellen voor de eerste 2 weken? Hoe ik het moet doen en welke producten ik het beste kan gebruiken. Zelf gebruik ik een 60 cm 18w TL lamp 865 coolwhite voor de eerste 2 weken en dan ga ik ze in de tent stoppen. Ik hoop dat je me hiermee kan helpen! Dankjewel, Danny

Hoi Danny, dat zijn een hoop vragen zeg voor de eerste twee weken van het leven van je autoflowers. Volgens mij maak je het een stuk moeilijker dan het in feite is. Het ontkiemen en laten opgroeien van zaailingen gaat namelijk helemaal bijna vanzelf. Dat gezegd hebbende ben je zeker niet de enige bij wie zaailingen een veel te vroege dood stierven. Sterker nog, het is mij ook overkomen toen ik voor het eerst een paar wietzaadjes liet ontkiemen.

Potgrond vs stekaarde

Het is inderdaad jammer dat je geen foto’s van je stervende zaailingen hebt, maar meestal is zo’n wiegendood te wijten aan een zuurstofgebrek bij de wortels. Oftewel je zaailingen zijn waarschijnlijk gestikt doordat je ze teveel water hebt gegeven. Zaai en stekgrond bevat veel zand en kan erg dicht worden wanneer je ze teveel water geeft. Ik zou je aanraden om je zaailingen de volgende keer in gewone potgrond te laten kiemen. Een bekertje is al vrij groot voor een zaailing, voor ze toe is aan een nieuwe pot ben je dan zeker wel twee weken verder. In zaai en stekgrond krijgen je zaailingen dan al die tijd bijna geen voeding aangezien dat er bijna niet in zit. Gewone potgrond, of een zogenaamde lightmix bevat meestal genoeg voeding voor de eerste twee weken.

Teveel water

Toch is de reden van de vroege sterfte waarschijnlijk een teveel aan water. Daardoor kregen de tere jonge worteltjes te weinig of geen zuurstof en zijn ze gestikt. Zaailingen hebben al meteen wortels en hoeven dus lang niet zo vochtig gehouden worden als stekjes die nog moeten wortelen. Een schema opstellen is lastig maar wanneer je je zaailingen in potjes of bekertjes met potgrond of lightmix laat kiemen, zorg er dan voor dat de aarde vochtig is, maar zeker niet nat. Je wil juist dat de worteltjes zelf op zoek gaan naar water.

Keep it simple

Zet de zaailing dan zodra die is opgekomen onder je TL lamp, 865 cool white is een prima kleurtemperatuur om zaailingen onder op te laten groeien. De lamp mag vrij dicht op de jonge plantjes, tussen de 5 en 10 centimeter, zolang het maar niet te heet wordt. Tussen de 20 en 25 graden is prima. De powerroots en pure enzyma waar je het over hebt kun je jezelf besparen, dat hebben je zaailingen echt niet nodig. Bovendien is de kans groot dat je ze dan veel teveel verwent. Hou het simpel is mijn advies en geef je zaailingen gewoon water. De eerste twee weken kunnen ze genoeg meststoffen uit de aarde halen en als je ze daarna weer in een grotere pot zet hebben ze daaraan ook weer voor een aantal weken voeding.

Pas wanneer je planten een week of vier oud zijn en je ziet dat ze lichter groen van kleur worden, kun je ze voorzichtig gaan bijvoeden. Liefst met een biologische voeding voor groeiende planten. Later, wanneer je dan bloeiverschijnselen ziet, stap je over op een voeding met veel fosfor en kalium voor bloeiende planten. Ik denk dat als je het wat simpeler aanpakt en je zaailingen niet teveel water en voeding geeft, dat het helemaal goed gaat komen. Kamertemperatuur is prima, en CO2 zit al genoeg in de lucht dus dat hoef je echt niet toe te voegen. CO2 heeft pas effect wanneer je wietplanten met meer dan 600 Watt aan licht per vierkante meter tot het uiterste drijft.

AK 47 autoflower?

Tot slot nog één dingetje; van AK 47 heeft Serious Seeds nooit een autoflower gemaakt dus de AK 47 autoflower zaden die je wil kopen zijn niet origineel en misschien geen echte AK 47. Dat hoeft trouwens niet te betekenen dat de planten slecht zijn hoor, alleen waarschijnlijk geen AK 47. Originele AK 47 zaden koop je hier 😉

Liefs, Muna

(advertenties)