(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Als je wel eens een smartshop hebt bezocht weet je dat je daar naast de smartdrugs ook vaak wietzaden, bongs, pijpjes, vaporizers, vloei en soms ook typische kweekattributen kunt kopen. Dat mag. Maar daadwerkelijk wiet verkopen is verboden, zoals de eigenaar van De Bazar uit Nijmegen nu keihard ondervindt.

Hasj en wiet in de smartshop

Een 32-jarige man uit Arnhem runt in de Eilbrachtstraat in het centrum van Nijmegen – dus met die vijandigheid tussen beide Gelderse steden valt het ook wel weer mee soms – smartshop De Bazaar. Daar is helemaal niks mis mee, smartshops verkopen hoofdzakelijk kruiden, paddo’s, CBD en andere (natuur)producten die je een extraatje geven. Daarnaast kan je er terecht voor diverse parafernalia, niet in het minst attributen die voor de cannabishobby gebruikt kunnen worden. Ook dat is toegestaan, tot en met wietzaden zelfs.

Maar wat dan weer niet mag is wiet en hasj verkopen. En dat blijkt deze smartshophouder gedaan te hebben, met voor hem en De Bazaar uiterst vervelende consequenties.

Duitsers kopen 125 gram softdrugs in smartshop

De illegaal bijbeunende Arnhemmer liep tegen de lamp omdat de politie van Nijmegen een Duits stel van 22 en 25 jaar oud in de smiezen kreeg, achtervolgde en net voor de grens controleerde. Pardoes kwam er 125 gram softdrugs tevoorschijn en de Duitsers waren ook niet bereid te zwijgen over de herkomst ervan: de handel kwam van De Bazaar, die in de regionale pers al ‘drugswinkel’ wordt genoemd.

shutterstock_452501719

De politie wist via Duitse klanten een einde te maken aan de verkoop van wiet en hasj vanuit de smartshop…. [foto: Shidlovski/Shutterstock]

Nog diezelfde 9 augustus viel de politie de smartdrugswinkel binnen en verdomd als het niet waar is, daar werd nog meer hasj en wiet aangetroffen!

Keiharde maatregel

Niet zo heel smart  dus van de uitbater, want om te beginnen is het dus verboden in een smartshop en ten tweede is 125 gram precies 25 keer de toegestane verkoophoeveelheid als je WEL een gedoogd cannabis verkooppunt bent (ofwel een coffeeshop).

De sanctie die burgemeester Hubert Bruls nu wil nemen tegen De Bazaar is niet flauw: 1 jaar sluiting. En dan kan advocaat Jori Schadd van de Arnhemmer dit wel ‘volstrekt disproportioneel’ noemen – zo’n lange sluiting leidt zonder twijfel tot een faillissement beweert hij – en protesteren, het lijkt ons een redelijk kansloze zaak. Als een wél gedoogde coffeeshop 125 gram aan 1 klant zou verkopen, kan ie ook de tent sluiten, laat staan als een andere winkelier softdrugs in die mate onder de toonbank verpatst…

[openingsbeeld: snegiri/Shutterstock]

 

(advertentie)