(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoewel RollingStoned een kwart van de bezoekers uit België heeft – wat dus aantoont dat er volop wiet geblowd en gekweekt wordt – is het er nog altijd oppassen geblazen voor de autoriteiten. Vraag dat anders maar aan Adriaan V., een bejaarde Nederlander die maandag 2 jaar gevangenisstraf kreeg voor 200 planten.

200 wietplanten

“Ik wil niet sterven in de gevangenis”, zei de bejaarde Nederlander vorige week nog tijdens zijn rechtszak in Brugge. Niet zomaar een loze smoes om onder een straf uit te komen, want immers al 74 jaar oud en bovendien keelkankerpatiënt. En niet te vergeten een aantal wietplanten waar je in Nederland nog geen taakstrafje van 60 uur meer voor krijgt waarschijnlijk…

Betrapt door huurbaas

Maar dit is niet Nederland, dit is België en daar noemen ze 200 wietplanten in huis een ‘grootschalige cannabisplantage’. In zijn huurhuis in Beernem, een dorp in West-Vlaanderen teelde Adriaan de tweehonderd wietplanten om een schuld af te lossen bij ‘schimmige figuren’, zoals het in de rechtbank heette.

shutterstock_165428501

Bejaard en wietkweker, het kan best maar doe het liever niet in België dan…

Maar een echte harde crimineel is de Nederlander allerminst, want hij laat doodleuk de deur openstaan van het huis aan de Maria-Aaltersteenweg terwijl hij de dames verzorgt. Op een kwade dag loopt de huurbaas dus pardoes naar binnen en betrapt zijn huurder op de illegale handel en wandel.

Derde oogst

Dat Adriaan niet de doorsnee kweker is blijkt ook wel uit het feit dat hij netjes opbiecht dat dit inmiddels zijn derde oogst is (dat zul je een ‘echte’ commerciële broodkweker nooit horen beweren, dat is altijd de eerste oogst nietwaar). In totaal heeft de krasse knar zo 15.000 euro verdiend berekent justitie in België en dat geldbedrag is vanzelfsprekend verbeurd verklaard.

Twee jaar effectief in de cel

En aan het verzoek om enige mildheid in het vonnis vanwege leeftijd en keelkanker had de Vlaamse rechter ook geen enkele boodschap, want zoals gezegd worden 200 wietplanten er beschouwd als iets gigantisch. Groot genoeg in ieder geval om de oude man op zijn 74ste voor twee jaar effectief naar de gevangenis te sturen…

[foto’s: Laurin Rinder/Shutterstock, het is overigens niet Adriaan V. die op deze foto staat]
(advertentie)