(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Of het een gevalletje komkommernieuws is zal moeten blijken, maar diverse media melden dat wietkwekers ook massaal water aftappen zonder de rekening te betalen. Met name in Limburg zou het bar en boos zijn. Is water de nieuwe stroom?!

Stroom en water

Dat de wietkwekers die meer dan vijf planten erop nahouden – laten we ze broodkwekers noemen – illegaal stroom aftappen om de groeilampen te laten branden is bekend. De hoeveelheid juice die jaarlijks vóór de meter wordt afgetapt zou de omvang van et stroomverbruik van de complete stad Den Haag zijn, maakte de elektriciteitsbedrijven vorig jaar bekend, ofwel goed voor zo’n 200 miljoen euro.

Maar nu blijkt er niet alleen stroom maar ook water te worden gejat door de grotere kwekers, althans dat meldt het Limburgse waterbedrijf WML.

Tienduizenden euro’s misgelopen

shutterstock_86268013

In Limburg hebben zo’n dertig wietkwekers water gestolen om ontdekking door de politie te voorkomen… [foto: Yarygin/Shutterstock]

Sinds medio 2015 zou er al dertig keer sprake zijn geweest van water stelende Limburgers die dat voor hun plantjes doen, waardoor WML ’tienduizenden euro’s’ misloopt. Daarnaast zou ‘het gepruts aan de waterleiding’   ook nog eens ‘schadelijk voor de volksgezondheid kunnen zijn’, aldus een opgewonden Telegraaf en dagblad De Limburger. Er bestaat namelijk ‘een klein risico dat vervuild water in de leidingen stroomt’.

Nou hebben wij persoonlijk nog nooit gehoord van water dat weer terugstroomt in de leidingen als het er eenmaal uitgekomen is, maar soit. Het schijnt dus zo te zijn dat je dan een keerklep verwijdert als je je waterverbruik niet geregistreerd wilt zien…

Koelwater

Het water dat onze Limburgse groene vrienden lenen zonder te betalen (immers, als het weer terugvloeit is het eigenlijk ook niet gejat, nietwaar) wordt niet gebruikt voor het bevloeien van de wietplanten wat je wellicht zou denken. Nee, het gaat naar koelbakken die boven de planten hangen en die ervoor moeten zorgen dat de politie de warmte die van de kweeklampen afkomt niet met infrarood camera’s kan registreren. Aldus de zegsman van de waterfirma WML.

Dat water wordt door de afgegeven warmte eronder razendsnel warm en dan moet er dus weer nieuw koud water in, enzovoorts enzovoorts. Persoonlijk zouden wij dan als kweker liever overstappen op LED-verlichting in ons hok, dan ben je in 1 klap van 2 problemen af: hitte van de groeilampen en het stelen van water!

[openingsfoto: Mike Richter/Shutterstock]
(advertentie)