(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Omdat de MRIII led kweeklamp niet meer leverbaar is, is de kant en klare CNNBS kweekkast met led jammer genoeg al een tijdje uitverkocht. Maar de krachtige high end led van Hans Panel is ons nieuwe en betere alternatief die de MRIII zal vervangen. Dr. Groen heeft het eerste exemplaar en stelt je aan hem voor. 

Aangenaam verrast

Het leven van een kweekdokter zit vol verrassingen, zo bleek toen ik afgelopen week ineens een nieuwe led kweeklamp opgestuurd kreeg. Ik wist wel dat de Founding Fathers van CNNBS achter de schermen op zoek waren naar een alternatief voor de Horticoled MRIII led voor in hun plug & play kweekkast, maar ik had hem nog niet in mijn brievenbus verwacht. Het is een fluisterstille Hans Panel geworden, en ik ben blij dat CNNBS voor dit merk heeft gekozen want het is een kwaliteits ledlamp van degelijke Nederlandse makelij. Ik zal er zo meer over vertellen, maar eerst even kijken naar deze beauty. Is ie niet prachtig?

Goede keus

Hoewel ik hem nog niet in gebruik heb genomen, denk ik dat de Hans Panel de perfecte ledlamp is voor in de CNNBS kweekkast. Waarom? Wel, ik weet van bevriende kwekers dat ze zeer te spreken zijn over de Hans Panels en dat ze ervoor terugkomen als ze hem eens geprobeerd hebben. Het armatuur heeft een mooi groot oppervlak en verspreidt het licht daardoor heel mooi over het oppervlak van de CNNBS G-Kit. Het maximaal aangeraden kweekoppervlak van deze Hans Panel is 60 bij 80 centimeter en de CNNBS G-Kit is 60 bij 60 centimeter dus een ideale oppervlakte voor deze led. De aangeraden afstand tussen de planten en de Hans Panel is 10 tot 50 centimeter, wat dus ook heel goed uitkomt in de beperkte hoogte van de CNNBS G-Kit.

Cree diodes en dimfunctie

De Hans Panels zijn een goed bewaard geheim, ze worden op kleine schaal in Nederland gefabriceerd met uitsluitend de hoogwaardige led diodes van Cree. Het armatuur heeft een fluisterstille ventilator en een schakelaar voor de groei en bloeifase. Verder zit er op deze led een dimmer, zodat je hem ook voor de allerjongste zaailingen kunt gebruiken. Omdat de Hans Panel geen lenzen, maar iedere led diode zijn eigen reflector heeft, gaat er niets aan licht verloren, en is de lamp met een verbruik van slechts 100 Watt ontzettend efficient. Kijk maar eens wat een bak licht hij produceert.

Wanneer de CNNBS kweekkast met deze led te bestellen is, dat weet ik nog niet maar het zal denk ik geen maanden meer duren. Ikzelf zal de lamp de komende week in gebruik nemen om nieuwe planten voor de ronde hierna vast mee te laten voorgroeien. Als de Night Queens van mijn huidige kweek onder de 150 Watt HPS lamp dan klaar zijn voor de oogst, kan ik meteen verder kweken met de nieuwe Hans Panel.

Night Queens

Over de Night Queens gesproken, die gaan nog steeds uitstekend! Een paar van de planten hebben al aardig wat ingedroogde bloeiharen terwijl de meesten nog vol onderweg zijn en niets dan witte bloeiharen laten zien. Ik heb de planten die al wel ingedroogde bloeiharen hebben gisteren voor het eerst schoon water zonder voeding gegeven, de rest kreeg voedingswater met een EC-waarde van 1,7. De zuurtegraad of pH-waarde hou ik voor alle planten op 6,4. Als je de foto hieronder ziet, snap je dat ik erg blij ben met het resultaat van deze HPS-ronde.

Stekkende buds

De Night Queen toppen hebben een uitstekend formaat bereikt, alleen zitten er op sommige toppen wel wat uitstulpingen die ook wel fox tails genoemd worden. Het komt omdat ik twee weken geleden de lamp nog iets te dicht op de planten had hangen, en ook de ventilator niet op de ideale hoogte hing. Ik heb daarom vorige week al de lamp en de ventilator wat hoger gehangen, het strekken van de foxtails is hiermee gestopt. Hieronder kun je zien wat ik bedoel.

De planten met de strekkende buds zijn overigens ook de planten die nog vol in de witte bloeiharen zitten. Ik denk dat ze nog wel even moeten doorbloeien en hoop natuurlijk dat ze in die laatste weken ook nóg dikker zullen worden. Ze zitten in ieder geval al onder de trichomen en geven een heerlijke zoetzure citrusgeur af. Bij de plant waarvan ik bij wijze van experiment de toppen heb gefimd zijn zelfs de bladeren rond de toppen van een dikke laag voorzien.

Barney’s fototip

Wie weleens foto’s maakt van wietplanten onder HPS licht, weet hoe lastig dat kan zijn. Het gele licht zorgt ervoor dat de planten onnatuurlijk geel en overbelicht op de foto’s terecht komen. Een goede tip hiervoor kreeg ik van mijn collega CNNBS kweker Barney Green. Hij stuurde me een blauw filter op dat ik voor de lens van mijn camera kan klemmen om zo het gele licht weg te filteren. Ik moet er nog een beetje mee experimenteren maar de foto’s hierboven en hieronder zijn op deze manier gemaakt. De kleur is zeker beter.

Volgende week heb ik met een beetje geluk de zaden voor de volgende ronde ontkiemd, en kan ik de Hans Panel voor het eerst in gebruik gaan nemen. Ik zal de planten in mijn kweektentje die nu nog leeg staat laten voorgroeien tot de Night Queens geoogst zijn. Welke soort het gaat worden weet ik nog niet, ik moet de zaden nog in huis halen. Hopelijk kan ik jullie volgende week ook vertellen wanneer de CNNBS G-Kit met led weer te bestellen is en wat hij gaat kosten met deze nieuwe lamp erin.

Dr. Groen

(advertenties)