(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De drie leden van de oudste Belgische cannabis social club Trekt Uw Plant die op 5 mei werden gearresteerd blijven nog zeker een maand vast zitten. Voorzitster Els – moeder van een schoolgaand kind en nog nooit met justitie in aanraking geweest – mag haar vijftigste verjaardag in de cel vieren. En de Belgische Cannabis Bevrijdingsdag op 20 mei is afgelast.

Update 12 mei: Cannabis Bevrijdingsdag gaat op 20 april gewoon door, wellicht in een iets andere vorm maar kom allemaal gewoon naar Antwerpen om te laten zien dat de gang van zaken in België zo niet langer kan! Aanstaande dinsdag 16 mei is er daarnaast een potten en pannen concert voor de deur van de gevangenis aan de Begijnenstraat 42 in Antwerpen, waar de TUP3 op dit moment nog steeds vastzitten.

18 Huiszoekingen

Door berichtgeving in Vlaamse kranten wordt steeds duidelijker hoe grootschalig de politie actie tegen Trekt Uw Plant is. Afgelopen vrijdag werden er achttien simultane huiszoekingen uitgevoerd in Antwerpen, Halle, Elsene, Hasselt, Gent, Kruibeke, Mechelen, Zemst, Willebroek, Brugelette, Aarschot, Lommel en Charleroi. Vijf personen zijn voorgeleid van wie er drie zijn aangehouden: voorzitster Els, plantverzorger Francesco en Manu Moreau, bekend als stand up comedian en presentator van de Belgische Cannabis Bevrijdingsdag.

Ergun Top, advocaat van Els zei tegen de krant Het Laatste Nieuws: “Mijn cliënte wordt morgen vijftig jaar en ze is nog nooit met het gerecht in aanraking gekomen. Een echtgenote en moeder van een schoolgaand kind, die nu het etiket van crimineel krijgt. Dat komt hard aan. Ze is dan ook niet van plan om nog met Trekt Uw Plant verder te gaan. Als het op deze manier wordt aangepakt, dan hoeft het voor haar niet meer.”

Aangrijpend verslag Karel Michiels

Het voorarrest van de “TUP 3” werd op 9 mei verlengd met een maand, “uit vrees voor recidive”. Bij het Antwerpse justitiepaleis verzamelden zich voor de zitting zo’n twintig sympathisanten en TUP leden om hun vrijlating te eisen. Onder hen stand up comedian Nigel Williams, een vriend en collega van Manu, die op Twitter de hashtag #freemanumoreau lanceerde. Ook journalist Karel Michiels was aanwezig. Hij schreef een aangrijpend verslag, dat we hier met zijn toestemming publiceren:

Honderden patiënten zonder medicijn op straat gezet

“Veel woede en onmacht aan de uitgang van het Antwerpse gerechtshof vanmiddag. Een jongeman komt naar me toe, vertwijfelde blik in de ogen, voorschrift van de dokter in zijn hand: ‘Waar moet ik nu mijn medicijn halen?’ Ik kan alleen maar mijn schouders ophalen. Ik weet het verdomme ook niet. Ik verwijs zieke mensen die nood hebben aan cannabis al jaren door naar Trekt Uw Plant. Had de rechter TUP niet vrijgesproken? En had een medewerker van de burgemeester in het verleden niet tegen Joep Oomen gezegd dat de politie TUP met rust zou laten, uit respect voor de patiënten? Aan Joep kunnen we het jammer genoeg niet meer vragen en de burgemeester zal natuurlijk in alle aarden ontkennen.

Honderden patiënten zitten door de acties tegen Trekt Uw Plant zonder hun medicijn.

U denkt misschien: ja, logisch dat Karel Michiels de verdediging opneemt van TUP. Hij pleit in de media al 25 jaar voor de legalisering van cannabis. We kennen zijn verhaaltje nu wel. Hij wil vooral zelf op zijn gemak kunnen blowen. U zou verbaasd zijn hoeveel verstandige mensen dat soort dingen zeggen tegen mij. Maar waar is dat onvoorwaardelijke geloof in de helende kracht van cannabis echt begonnen?

Een tiental jaar nadat ik mijn eerste spliff had geproefd, en dus al lang overtuigd was van de positieve, geestverruimende effecten op mijn brein, leerde ik Aart Timmermans kennen, a.k.a. Ras Fire. Aart heeft een aangeboren spierziekte en moest eigenlijk al lang dood zijn. Tenminste, daar gingen de dokters van uit toen hij een jaar of 15 was. Ze gaven hem toen nog hooguit vijf jaar. Toen hij dat hoorde, heeft Aart alle verder medische behandeling geweigerd. Hij gebruikt sindsdien nog maar één medicijn.

Terwijl vrienden met dezelfde aandoening rond hun 20ste inderdaad één voor één overleden, bleef Aart overleven. Hij is nu 57 jaar, 37 jaar ouder dan de dokters hem gegeven hadden. Ras Fire heeft de wereld rondgereisd, een reggaeband opgericht, platen opgenomen, een studio gebouwd en vooral heel veel mensen geïnspireerd en moed gegeven. En toch ligt hij 24 uur per dag volledig stil, hij kan alleen zijn gezichtsspieren nog bewegen. Ik zeg niet dat cannabis Aart gered heeft maar die ene keer dat hij zonder zat, ging het plots wel razendsnel bergaf met hem. Gelukkig kon hij in Nederland makkelijk aan zijn medicijn geraken.

Er kwamen op de trappen van het gerechtshof nog meer mensen naar mij. Een kankerpatiënt, iemand met MS, een muzikant die zonder wiet ondraaglijke pijnen lijdt. Ik voelde mij plots een enorme geluksvogel. Ik heb geen wiet nodig om een volwaardig leven te lijden. De plant helpt mij om de ellende in de wereld te verwerken en in een ruimer perspectief te plaatsen, zoals andere mensen dat allicht ervaren met alcohol. Maar je zult maar echt doodziek zijn, en de hele dag afzien van de pijn. Je zult maar afhankelijk zijn van cannabis, niet als drug, maar als medicijn, zoals miljoenen Belgen verslaafd zijn aan legale drugs en medicatie.

U hoeft me niet te geloven maar als ik alleen voor mezelf zou opkomen, zou ik de moeite niet doen om dit allemaal op te schrijven. Ik red me wel. Maar al die lijdende mensen, daar breekt mijn hart van. Intussen moeten drie doodbrave burgers nog minstens een maand in de cel blijven omdat ze verdacht worden van allerhande criminele praktijken. Extra bonus voor de stad: de Cannabis Bevrijdingsdag (gepland op 20 mei) wordt geannuleerd. Weer een paar kritische stemmen gesmoord. Zo gaat dat in een autoritair regime.”

Karel Michiels / Jah Shakespear

[Openingsfoto: Derrick Bergman, G0nz0 Media]
(advertentie)