(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De oogst van Dr. Groens Lemon Zkittles belooft een verrassing te worden. Vanaf het begin stonden de planten er prachtig groen bij maar ze hadden ook last van varenrouwmuggen en werden groter dan optimaal. Maar goed, de bloei verloopt ondanks de hitte nog steeds voorspoedig. Vandaag dunt Dr. Groen het bladerdek van de kleine jungle in zijn kweekkast uit…

Het is de vijfde week van de zichtbare bloei en mijn Lemon Zkittles raken een beetje in de verdrukking naarmate de toppen verder bloeien. Vorige week heb ik de planten al aan de onderkant gediefd en vandaag zal ik het bladerdek uitdunnen, zodat de toppen weer een klein beetje meer lucht en ruimte krijgen. Hier en daar raken ze namelijk een beetje in de verdrukking en merk ik dat de bladeren elkaar in de weg zitten. Ik trap af met een paar toppen, ze ruiken al heerlijk maar moeten nog flink doorgroeien.

Varenrouwmuggen toch weg

Maar het beste nieuws van deze week is misschien nog wel dat de varenrouwmuggen toch zijn opgehoepeld. Ik had ze in de eerste week op 12/12 bestreden met nematoden, hun natuurlijke vijand. In eerste instantie leek dat te helpen en verdwenen de irritante vliegjes. Vorige week zag ik ze echter weer vrolijk rondvliegen maar nu lijken ze toch echt weg te zijn, ik heb er bij het ontbladeren geen een meer kunnen ontdekken. Waarschijnlijk hebben de nematoden zich voortgeplant en heeft de nieuwe generatie de laatste larven ook aangepakt. Helemaal zeker dat ze nu ook echt wegblijven ben ik nog niet, maar ik ben in ieder geval erg blij dat ik ze niet meer zie.

Vergeelde bladeren

Hoewel ik de temperatuur in mijn CNNBS kweekkast niet meet, kan het bijna niet anders dan te heet zijn met dit weer. De lucht is droog, wat op zich ideaal is in de bloeifase maar de hoge temperatuur heeft er wel voor gezorgd dat de bladeren hier en daar beginnen te vergelen. De planten groeien daarbij ook erg dicht op de lamp en de bladeren vormen een bijna ondoordringbare jungle.

Om de toppen wat meer lucht te geven heb ik vanmorgen een hoop bladeren weggehaald. In eerste instantie voornamelijk de vergeelde exemplaren maar ook het een en ander van de bovenste bladeren die ervoor zorgen dat er bijna geen lucht meer langs de toppen blaast.

Let op met de droogte

Zoals ik al zei en je zelf ook wel aan je klompen kunt aanvoelen, is het al tijden erg warm en droog in ons koude kikkerlandje. Dat zorgt ervoor dat de aarde van mijn planten (en waarschijnlijk ook dat van menig andere binnentuinier) snel uitdroogt. Zulke droge aarde neemt niet gemakkelijk water op en dat zorgt ervoor dat het er aan de onderkant van de potten net zo hard weer uitloopt.
Dat drainage water stroomt vervolgens naar het midden van de kast, zodat de middelste plant veel te veel water opzuigt en de planten aan de rand van de kast te droog komen te staan – als je niet oplet tenminste.

Ik geef de planten daarom in twee etappes water. Eerst een milliliter of 30, en wanneer de aarde een paar uur later weer nat is de rest.

Auto Mazar

Misschien weet je nog dat ik aan het begin van deze ronde een potje Bactrex (nuttige bacteriën en schimmels) bestelde, en daar een gratis Auto Mazar zaadje bij kreeg. Nou heb ik maar een klein tuintje waar niet veel zon op schijnt maar ik heb het zaadje toch buiten geplant. En aangezien het weer fantastisch is, doet het Auto Mazar plantje het toch heel aardig.

De bloei zit er goed in en helemaal op eigen kracht is het Auto Mazar zaadje uitgegroeid tot een bescheiden maar mooi bloeiende dame. Ik wilde jullie de foto’s ervan niet onthouden, vooral niet omdat het maar laat zien dat het altijd zin heeft om in de zomer buiten een of meer autoflowers te laten groeien. Je hebt er bijna geen omkijken naar maar wel een hoop (rook)plezier.

Waarschijnlijk zal ik het bladerdek van de Lemon Zkittles in de komende weken nog wel hier en daar wat uitdunnen maar voorlopig is het zo even voldoende. Volgende week ben ik er in ieder geval sowieso weer om te laten zien hoe de toppen (hopelijk) verder gegroeid zijn. Tot dan. Geniet van het weer, maar hou je kweekruimte en je hoofd koel!

(advertenties)