(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Iedereen loopt altijd maar te roepen over wiet en hoe slecht dat is, maar wat dacht je van LEGALE drugs? Ofwel medicijnen en genotsmiddelen die je overal zomaar kunt kopen. Schadelijke en verslavende middelen waarover je premier Mark Rutte niks hoort zeggen à la “begin er niet aan mensen, het is allemaal rotzooi”. Maar dat is het wel, rotzooi. Gelukkig ben jij vanaf nu een gewaarschuwd mens en je weet wat dat betekent.

Legaal of illegaal, de verslaafde interesseert het niet

Bij het woord ‘verslaving’ denk je algauw aan illegale drugs als coke of heroïne, speed of GHB. Trouwens, ook onze eigen cannabis behoort stom genoeg nog altijd tot de categorie van verboden substanties. De overheid bepaalt welke substanties verboden zijn, maar of zij altijd de beste beslissing neemt?

Je zou er zomaar aan kunnen gaan twijfelen, en helemaal als je ziet welke zaken er wél legaal zijn maar tegelijkertijd vele malen schadelijker én verslavender dan de meeste illegale drugs. Dit kunstmatige – want door overheden opgelegde – verschil tussen legale en illegale drugs (waartoe we ook medicijnen en genotsmiddelen rekenen), maakt voor een verslaafde zelf natuurlijk geen reet uit. Verslaafden maken net zo makkelijk misbruik van illegale dope als van legale medicijnen en genotsmiddelen.

Daarom maar eens een aantal van de meest schadelijke en verslavende legale drugs op een rijtje. Door onze overheid goedgekeurde ellende die je bij wijze van spreken zomaar kunt aanschaffen op de route tussen dokter en apotheek…

Denk goed na of je voor legaal of illegaal gaat… [foto: FrankHH/Shutterstock]

Alcohol

De meeste mensen vergeten dat alcohol óók een drug is. En hoewel alcohol legaal is voor iedereen van 18 jaar en ouder is het wel degelijk verslavend, en gevaarlijke hoeveelheden kunnen blijvende nadelige effecten veroorzaken op iemands fysieke gezondheid en persoonlijk leven.

De substantie zit o.a. in bier, wijn en sterke drank. Alcohol zorgt dat een individu zich plezieriger voelt, het verdooft zijn pijn en beïnvloedt het beoordelingsvermogen. Langdurig alcoholgebruik kan resulteren in seksuele problemen, hoge bloeddruk en hersenbeschadigingen. Al met al is alcohol één van de meest voorkomende en misbruikte, verslavende legale drugs.

Nicotine

Nicotine is de substantie in sigaretten die ervoor zorgt dat mensen eraan verslaafd raken. Deze drug is zowel een oppepper als een ontspanner, die een plezierig gevoel kan opwekken én een adrenaline rush. In Nederland rookt iets minder dan een kwart van de volwassenen, pak ‘m beet ruim drie miljoen mensen.

Het aantal rokers daalt weliswaar al jaren, maar heel snel gaat het nog steeds niet als je je realiseert dat roken de belangrijkste te VERMIJDEN doodsoorzaak is.

Cafeïne

Hoewel koffie een vitaal onderdeel is in de ochtendroutine van veel mensen, bevat het ook één van de meest verslavende stoffen: cafeïne. Deze legale drug vind je ook in chocolade, frisdrank, thee en veel andere drank- en etenswaren waarvan je het je niet eens realiseert.

Cafeïne kan spiertrekkingen, slapeloosheid en een verhoogde hartslag veroorzaken. Ook de ‘afkickverschijnselen’ zijn bepaald niet aangenaam: lethargie (‘ziekelijke slaapzucht, gepaard gaande met dufheid en mentale inertie’ aldus Wikipedia), koppijn en duizeligheid.

Valium

Valium behoort steevast tot de categorie van meest voorgeschreven medicijnen. Artsen klimmen ervoor in de pen als ze slaapproblemen bij patiënten willen tackelen, alsook angststoornissen en epileptische stoornissen. Veel mensen die valium langere tijd gebruiken ontwikkelen een afhankelijkheid aan de drug, wat betekent dat ze niet behoorlijk kunnen functioneren als ze de drug niet binnen krijgen. Bijwerkingen van dit legale medicijn zijn o.a. slaperigheid en depressie.

Legale medicijnen – met name opioïden/opiaten – zorgen voor tienduizenden voortijdige sterfgevallen vanwege het risico op verslaving en overdosis… En dat kan je van cannabis toch niet beweren!

Opiaten/opioïden

Hoewel sommige opiaten heel erg illegaal zijn – denk aan heroïne bijvoorbeeld – kunnen veel legale ‘soortgenoten’ simpelweg als pijnstiller worden voorgeschreven door een arts. Niet alleen in de VS maar ook in Nederland is bijvoorbeeld Oxycodon zo aan een enorme opmars bezig. Een opmars die vele tienduizenden levens eist.

Van deze categorie medicijnen wordt massaal misbruik gemaakt door hun eigenschap om de hersenchemie te veranderen en daardoor worden opiaten/opioïden enorm verslavend. Deze legale drugs laten dopamine vrij in het brein, die euforische ervaringen voor de gebruiker creëert. Bovendien blijven veel mensen ‘aan de opioïde drugs’ om de harde afkickverschijnselen te vermijden die optreden als de drug/het medicijn niet meer worden toegediend.

Ritalin

Veelvuldig voorgeschreven om ADHD of ADD mee te behandelen. Ritalin werkt ongeveer hetzelfde op je brein als cocaïne doet, vandaar dat het ook als recreatieve drug gebruikt wordt. De drug bevat het actieve ingrediënt methylfenidaat, dat sinds de jaren zestig geregistreerd staat als geneesmiddel. Een zogenaamd stimulerend medicijn dat de stemming en aandacht verbetert, voorgeschreven aan honderdduizenden mensen, merendeels kinderen en jongeren.

De bijwerkingen van Ritalin zijn onder meer nervositeit, hartkloppingen en zichtproblemen. Hoewel legaal, kan langdurig gebruik van deze drug leiden tot lever- en nierschade, ondervoeding en zelfs hartaanvallen en beroertes.

Adderall

Dit medicijn a.k.a. drug wordt veelvuldig gebruikt door individuen die voor lange periodes wakker moeten blijven, zoals sporters en studenten bijvoorbeeld. Adderall is vergelijkbaar met Ritalin vanwege het gebruik onder ADHD’ers, maar het kan verslavender zijn vanwege zijn langer durende effecten.

De drug produceert hoge gehaltes aan dopamine in het brein, waardoor de consument slapeloosheid, hoofdpijn en rusteloosheid ervaart. Hoewel legaal, is verslaving aan medicatie zoals Adderall een populaire reden in de VS om opgenomen te worden in een afkickkliniek…

Zolpidem (merknaam Stilnoct)

Dit medicijn, dat in de VS bekendstaat als Ambien, wordt nogal eens aan mensen met slaapproblemen voorgeschreven. Langgebruik van dit legale medicijn leidt ertoe dat mensen zonder de drug helemaal niet meer kunnen slapen: hun lichaam wordt er afhankelijk van.

Zolpidem kan er eveneens toe leiden dat iemand zich overdag angstiger voelt, of extreem hongerig wordt en zelfs dat men ’s nachts rare dingen doet terwijl slaap toch het ding zou moeten zijn. Van dit medicijn a.k.a. deze legale drug is bekend dat het bij gebruikers black-outs kan veroorzaken. Zo kan je in je auto stappen en de volgende ochtend wakker worden zonder ook maar een idee van wat je gedaan hebt…

En dat krijgt de illegale cannabis toch niet zo makkelijk voor elkaar, wat hierboven allemaal staat beschreven!

[openingsfoto: Lightspring/Shutterstock]
(advertentie)