(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoe meer wiet of hasj je rookt, hoe meer stoned of high je wordt. Logisch toch? Maar hoewel dit in theorie wel klopt – dat ‘meer is beter’ zeg maar – is er tegelijkertijd weinig minder leuk dan een bad high. Niet dat je heel veel gevaar loopt op echt gevaarlijke bijwerkingen wanneer je te veel wiet paft, maar toch…

Je tolerantiegrens bepaalt (mede) je maximale high

Een gangbare theorie onder ons soort mensen (cannabis liefhebbers) is dat hoe meer wiet je rookt hoe higher je wordt en ook dat je die high dan langer kunt volhouden. Tot op zekere hoogte is dat ook waar.

Wanneer het op cannabis aankomt heeft iedereen een eigen persoonlijke tolerantiegrens. Dat betekent ook dat wanneer iemand op een bepaald punt aanbelandt de THC – de psychoactieve cannabinoïde in wiet die zorgt voor de high – er voor kan zorgen dat je je slaperig, verdoofd en oncomfortabel gaat voelen.

Nóg higher worden kan gepaard gaan met een crash nap

Als je echt te veel cannabis consumeert, levert dat natuurlijk nooit een lekker gevoel op. Dan worden er highs geproduceerd die urenlang kunnen duren en gepaard kunnen gaan met paranoia. Volgens wetenschappelijk onderzoek pieken de THC-gehaltes in het bloed al na ongeveer acht minuten nadat je gerookt hebt.

Wanneer de consumptie verder gaat zal iemand higher worden, maar met kans op gerommel en wellicht een onvrijwillige slaap – in het Engels hebben ze daar een mooi woord voor: crash nap. Vergelijk het maar met drank: je kan lekker tipsy zijn en plezier hebben, maar doordrinken kan al snel leiden tot een dronkenschap met misschien zelfs black-outs.

Meer is niet per se altijd beter, zelfs niet bij het verorberen van onze favoriete plantenoogst… [foto: Canna Obscura/Shutterstock]

In het allerergste geval…

Hoge gehaltes THC hebben eveneens een correlatie (statistische samenhang) met meer angstgevoelens en paranoia. Indien die gevoelens optreden, wordt de hele ‘blow-meer-ervaring-want-dan-word-ik-lekker-nog-stoneder’ er uiteraard niet comfortabeler van. Het kan zelfs symptomen veroorzaken als misselijkheid en overgeven.

Het consumeren van te veel THC zou ook de intensiteit kunnen verhogen van de ‘cannabis kater’, aangezien THC wordt opgeslagen in de vetcellen van je lichaam en te pas en te onpas opnieuw ‘geactiveerd’ wordt, afhankelijk van hoeveel je naar binnen hebt gewerkt. Dit kan er voor zorgen dat iemand zich uren tot dagenlang na consumptie nog suf en vermoeid voelt.

Let vooral bij edibles goed op dat je niet te veel eet

Wees gerust, van wiet is nog nooit iemand de pijp uitgegaan. Ook als je heel veel of zelfs veel te veel wiet rookt is de kans op gevaarlijke bijwerkingen te verwaarlozen. Maar ‘bad highs’ of in goed Nederlands slechte trips zijn nooit leuk, ongeacht hoe ervaren de blower van dienst ook is.

Hoewel meer cannabis consumeren een persoon dus higher maakt voor (wat voelt als) een echt lange tijd, is dit bijna nooit een positief iets, met name wanneer er edibles gegeten worden. Op het ene moment voel je nog geen effecten, maar als de spacecake, snoepjes of wat voor baksel dan ook even later wel ‘aanslaan’ kan dit gepaard gaan met minder fijne gevoelens inclusief paniek.

Tips voor beginners en onregelmatige cannabis consumenten

Als je nog een relatieve debutant bent op het vlak van blowen, kan je het beste eerst uitvogelen bij welke dosis jij je het beste voelt; kijk hoe je lichaam erop reageert. Begin rustig aan en verhoog de dosis THC steeds een klein beetje totdat je een comfortabele high bereikt. Voor alle duidelijkheid: doe dit niet allemaal direct op je eerste avond! Mocht iemand (of jezelf) toch overboord gekieperd worden door te veel THC en gaan panikeren… onthoud dat dit vanzelf weer overgaat…

Oh ja, ter afsluiting nog een educatief verantwoorde video – Hallo Lange Frans! – over hoe lang wiet nou precies in JOU blijft zitten:

[openingsbeeld: Miljan Zivkovic/Shutterstock]
(advertentie)