(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Vijftien maanden nadat Thailand in één formidabele klap cannabis legaliseerde – en er sindsdien ongeveer zesduizend ‘coffeeshops’ geopend zijn – dreigt alweer het einde voor het wietfeest. De nieuwe premier, sinds augustus in het zadel, heeft gezworen het gebruik van cannabis te beperken tot medische doeleinden. Binnen een half jaar al moet de vrijheid-blijheid klok in Thailand worden teruggedraaid, aldus Srettha Thavisin.

“Geen middenweg voor recreatief gebruik’

De pret – voor inwoners en toeristen – dreigt dus niet lang meer te duren, nadat Thailand in juni 2022 cannabis decriminaliseerde en elke volwassen Thai zelf wiet mocht gaan kweken. “De regering zal proberen haar cannabisbeleid en de ongebreidelde groei van coffeeshops die vrijelijk wiet verkopen binnen zes maanden recht te zetten, zei premier Srettha Thavisin (61) woensdag in New York, waar hij de VN-vergadering bijwoonde.

“De wet zal moeten worden herschreven”, zegt hij. “Dat moet worden rechtgezet. We kunnen dat alleen laten regelen voor medisch gebruik,” zei hij ook, eraan toevoegend dat er “geen middenweg is voor recreatief gebruik”. Nou, lekker dan.

De nieuwe baas van Thailand, Srettha Thavisin, wil de cannabisklok binnen zes maanden een flink eind terugdraaien… [foto: Facebook van de minister-president]

Onenigheid dreigt in nieuwe Thaise kabinet met 11 partijen

Hoewel Srettha zei dat er brede overeenstemming is onder de coalitie van 11 (!) partijen die hij leidt over de noodzaak om cannabisgebruik te beperken, blijft het onduidelijk hoe zijn regering precies te werk zal gaan. Zijn Pheu Thai Partij promootte een harde anti-drugscampagne in de aanloop naar de verkiezingen in mei en beloofde de historische beleidsbeslissing die cannabis decriminaliseert ongedaan te maken.

De partij vormt nu een coalitie met de Bhumjaithai Party onder leiding van Anutin Charnvirakul, die heeft gezworen door te gaan met een plan om opnieuw een cannabiswet in te dienen in het parlement die streeft naar strenger toezicht op de industrie, maar tégen het opnieuw classificeren van de plant als drug is. Anutin mag gerust worden gezien als de grote man achter de legalisering vorig jaar, al is het maar omdat ie op de dag der dagen 1 miljoen wietplanten gratis aan het volk uitdeelde.

LEES OOKFeest in Thailand: minister geeft 1 miljoen wietplanten aan ’t volk

Het is wel feest maar een feest met party-poopers

Een aanhoudend regelgevings-vacuüm, na de beslissing om wiet te declassificeren als verdovend middel, heeft geleid tot een wildgroei van bijna 6.000 coffeeshops in heel Thailand. Ze verkopen alles van wiettoppen tot olie-extracten die (officieel dan toch) minder dan 0,2% tetrahydrocannabinol bevatten – de psychoactieve stof die gebruikers een high-gevoel geeft.

Thaise boeren mogen ook vrijelijk cannabis kweken na registratie bij de nationale voedsel- en medicijnenwaakhond. Lokale eigenaars van coffeeshops hebben ook al geklaagd over de ongebreidelde import – met name ook uit Canada en de VS – en de onder druk staande prijzen.

LEES OOKCannabisbranche Thailand lijdt onder illegale import wiet uit VS

Cannabishandel ziet niks in terugdraaien legalisatie

De medische voordelen van cannabis doen de grenzen tussen gezondheid en recreatief gebruik al vervagen, waardoor een verbod op recreatief gebruik niet haalbaar is, zegt Poonwarit Wangpatravanich, voorzitter van de Phuket Cannabis Association. “Meer regulering is goed, want we willen toch geen free-for-all,” stelt hij ook. “Cannabis is een blijvertje, maar in welke status is nog niet duidelijk.”

Door cannabis opnieuw te classificeren als verdovend middel, in plaats van de industrie te reguleren, dreigt recreatief gebruik ondergronds te gaan, waar er nog minder controle zal zijn, meent Rattapon Sanrak, oprichter van de cannabisorganisatie Highland Network.

Nog even snel op vakantie naar Thailand, nu het nog kan

Maar ja, het is zeer de vraag of de nieuwe minister-president van Thailand zich iets gelegen laat liggen aan de mening van cannabismensen. De regering van Srettha heeft namelijk gezworen drugs “uit te roeien” in de Thaise samenleving.

De premier zei dat hij de dreiging binnen een half jaar “resoluut zal terugdringen”, terwijl hij een evenement voorzat voor de vernietiging van verdovende middelen die eerder deze week door de autoriteiten in beslag waren genomen.

Thailand wordt beschouwd als het belangrijkste kanaal voor drugssmokkel langs de uitgestrekte vallei van de Mekong rivier in Zuidoost-Azië, waarbij de politie vaak een oogje dichtknijpt. “Het drugsprobleem is de laatste tijd wijdverspreid, vooral in het noordoosten en noorden van Thailand”, zegt Srettha. “En daar hoeven we niet nog een probleem aan toe te voegen.”

Welja, dan voegen wij Thailand maar alvast niet meer toe aan ons vakantielijstje voor 2024…

[openingsbeeld: Quality Stock Arts/Shutterstock]
(advertentie)